NiceMobil 5 GB

Nice mobil logo
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

NiceMobil 12 GB

Nice mobil logo
12 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

PlussMobil 8 GB Standard

Plussmobil mobilabonnement
8 GB
Maks hastighet
1000 min
1000 SMS
EU/EØS Roaming

Chilimobil 5 GB

Chillimobil mobilabonnement
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

PlussMobil 4 GB

Plussmobil mobilabonnement
4 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

Fjordkraft 5 GB

Fjordkraft mobil
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

IceUng 10 GB

Ice mobilabonnement
10 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
eSIM
Familiefaktura

PlussMobil Ung 5 GB

Plussmobil mobilabonnement
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
Ingen

Mobilabonnement med lite data

I dag er mobiltelefonen vår en uunnværlig følgesvenn. Vi bruker den til alt fra å kommunisere med venner og familie til å jobbe, streame innhold og utforske internettets uendelige muligheter.

For å kunne nyte alle disse funksjonene, trenger vi imidlertid et mobilabonnement som passer våre behov, og noen ganger kan et abonnement med lite data være det beste valget.

I denne artikkelen utforsker vi fordeler, ulemper og hva det innebærer med et abonnement med lite data.

Klikk her for å sammenligne alle mobilabonnement

Hva er et abonnement med lite data?

Et abonnement med lite data er et abonnement som kommer med en begrenset mengde data for bruk på mobilen din hver måned. Mens noen abonnement tilbyr store mengder data for mye bruk, er et abonnement med lite data designet for de som ikke bruker mye data eller har tilgang til Wi-Fi for de fleste av deres internettbehov.

Typisk inkluderer slike abonnement fri tale og SMS/MMS, slik at brukerne kan kommunisere fritt uten å bekymre seg for ekstra kostnader. Noen abonnement kan også inkludere fordeler som fri data og data rollover, hvor ubrukt data fra en måned overføres til neste måned, eller til og med internasjonal bruk i EU/EØS-land uten ekstra kostnad.

Les mer: Mobilabonnement uten data

Fordeler med lite data:

Du sparer penger

Et abonnement med lite data er ofte betydelig billigere enn abonnement med større datapakker. Dette gjør det til et ideelt valg for de som ikke bruker mye data eller har tilgang til Wi-Fi for det meste av tiden.

For deg som ikke bruker mobilen til alt

Hvis du primært bruker mobilen din til å sjekke e-post, sosiale medier og nettlesing av nettsider med lavt dataforbruk, kan et abonnement med lite data være alt du trenger. Du kan spare penger ved å velge et abonnement som dekker dine spesifikke behov.

Fri tale, SMS og MMS

Abonnement med lite data kommer som regel med fri tale og SMS og MMS, slik at du kan holde kontakten med venner, familie og kolleger uten ekstra kostnader.

Data rollover

De fleste tilbydere av abonnement med lite data tilbyr også data rollover, som lar deg ta med ubrukt data fra en måned til neste. Dette kan være svært nyttig hvis du har måneder med lavt dataforbruk og ønsker å ha ekstra data tilgjengelig for travle perioder.

Bruk i EU/EØS

For de som reiser mye i EU/EØS-land, kan et abonnement med lite data som tilbyr inkludert bruk i disse områdene være svært praktisk og kostnadsbesparende.

"Roam like home"-regelverket har revolusjonert nordmenns mobilbruk i Europa ved å gjøre det betydelig enklere. Dette har ført til at nordmenn nå kan bruke mobiltelefonene sine i EU/EØS-landene uten ekstra kostnader, slik de ville gjort hjemme i Norge. Men utenfor dette regelverket varierer priser på mobilbruk i utlandet betydelig mellom ulike operatører.

Selv om "Roam like home" har gjort det mer sømløst å bruke mobilen i Europa, er det fremdeles viktig å være oppmerksom på at prisingen kan være forskjellig fra operatør til operatør utenfor EU/EØS-området.

Det har blitt introdusert flere pakkeordninger som ligner "Roam like home" for andre deler av verden. Det kan derfor være lurt å undersøke hvilken operatør som tilbyr de beste vilkårene for de områdene du planlegger å reise til mest.

Som et alternativ til å stole på operatørenes standardpriser i utlandet, kan det også være lurt å vurdere å kjøpe spesifikke datapakker for bruk i utlandet. Disse pakkene er vanligvis priset mer gunstig enn å betale per megabyte, og de kan gi deg bedre kontroll over mobilkostnadene når du er utenlands.

Les mer: Mobiltelefoni i utlandet

Ulemper med lite data:

Begrenset data

Det mest åpenbare negative aspektet ved et abonnement med lite data er selvfølgelig den begrensede mengden data du har til rådighet hver måned. Dette kan være et problem hvis du har en tendens til å bruke mye data eller streame mye innhold på mobilen din.

Overskridelse kan føre til ekstra kostnader

Hvis du overskrider datakvoten din i løpet av en måned, kan mobiloperatøren belaste deg ekstra kostnader for det overskytende forbruket. Disse kostnadene kan legge opp raskt og føre til uventede regninger.

Passer ikke for alle mobilbrukere

Hvis du er en superbruker av mobildata og ikke har tilgang til Wi-Fi for det meste av tiden, kan et abonnement med lite data begrense din internettopplevelse.

Hvordan velge beste mobilabonnement?

Når du velger et abonnement med lite data, er det viktig å vurdere flere faktorer for å sikre at det møter dine behov. Her er noen tips for å velge beste mobilabonnement:

Evaluer ditt dataforbruk

Ta en titt på ditt nåværende dataforbruk og vurder hvor mye data du faktisk trenger hver måned. Dette vil hjelpe deg med å finne ut om et abonnement med lite data er tilstrekkelig for deg.

Sammenlign tilbud

Utforsk ulike mobiloperatører og sammenlign tilbudene deres for abonnement med lite data. Se etter fordeler som fri tale, SMS/MMS, data rollover og inkludert internasjonal bruk i EU/EØS-land.

Dekning

Sjekk dekningskartene til ulike mobiloperatører for å sikre at de har god dekning der du bor og der du vanligvis oppholder deg. Det er viktig å velge en mobiloperatør som tilbyr pålitelig dekning der du trenger det mest.

I dag opererer det tre forskjellige mobilnettverk i Norge. Kvaliteten på mobildekningen du opplever avhenger av hvilket nettverk du er tilkoblet og hvor godt utbygd det er der du befinner deg.

Selv om forskjellene mellom nettverkene har blitt mindre over tid, kan du fortsatt oppleve lokale variasjoner i dekningen. Det anbefales derfor at du tester mobildekningen på stedene du oppholder deg mest, for å forsikre deg om at du får tilstrekkelig dekning.

Vurder ekstratjenester

Hvis du er avhengig av ekstratjenester som streaming av video eller musikk, må du sørge for at mobilabonnementet ditt gir tilstrekkelig data og tilgang til disse tjenestene uten ekstra kostnad.

Vurder langsiktig bruk

Tenk på dine langsiktige behov og bruksmønstre når du velger et abonnement med lite data. Hvis du forventer at dine databehov kan endre seg over tid, bør du velge et abonnement som gir fleksibilitet til å justere datapakken din etter behov.

Skjulte kostnader

Før du tar en endelig beslutning, er det viktig å være oppmerksom på potensielle tilleggskostnader som ikke alltid er tydelig angitt.

For eksempel, hva skjer hvis du databruk over inkludert data i abonnementet ditt? Når du overskrider inkludert data reduseres hastigheten hos noen mobiloperatører, og dette kan gjøre tilkoblingen nærmest ubrukelig, noe som i praksis tvinger deg til å kjøpe ekstra datapakker.

Andre operatører tillater at du overskrider grensen uten å redusere hastigheten, men de tar ofte høye gebyrer for hver ekstra megabyte du bruker. En annen skjult kostnad kan oppstå ved bruk av BankID på mobil. Mens de fleste operatører nå inkluderer dette som en del av abonnementet uten ekstra kostnad, kan noen fremdeles belaste deg hver gang du bruker BankID på mobil.

Prisen for ekstrafunksjonalitet som tvilling-SIM-kort eller data-sim kan også variere betydelig mellom forskjellige mobiloperatører. Hvis du har behov for ekstra SIM-kort, er det lurt å undersøke prisen hos ulike operatører før du tar en beslutning.

En annen skjult kostnad som er enkel å unngå, men som av og til kan dukke opp hvis du ikke er oppmerksom, er fakturagebyrer. Disse ekstra gebyrene kan raskt spise opp prisforskjellen mellom ulike abonnementer. For å unngå dette, kan du sette opp eFaktura eller avtalegiro for å sikre at du ikke blir belastet unødvendige gebyrer.

Hvordan fungerer data rollover?

Data rollover er en nyttig ekstratjeneste som tilbys av de fleste mobiloperatører på deres abonnementer. Denne tjenesten gir deg muligheten til å ta med deg ubrukt mobildata til neste måned.

Med data rollover blir den mengden mobildata du ikke bruker opp i inneværende måned automatisk overført til neste måned og lagt til den datakvoten du har inkludert i abonnementet ditt. Slik får du mer data pr mnd.

La oss illustrere dette med et eksempel:

Si at du har et mobilabonnement med data rollover og 4 GB inkludert mobildata. I januar bruker du bare 3 GB av dataen din. I februar vil resterende 1 GB automatisk overføres til neste måned, og du vil ha til sammen 5 GB mobildata tilgjengelig for bruk før du går tom for data.

Les mer: Mobilabonnement med data rollover

Fri bruk av data i utlandet

Når det gjelder fri bruk av mobilabonnement i utlandet, er det viktig å være oppmerksom på forskjellene avhengig av om du befinner deg i et EU/EØS-land eller ikke.

I samsvar med EU-avtaler og felles regler som ble implementert i 2017, har du rett til å bruke ditt mobilabonnement på samme måte som hjemme når du er i et annet EU/EØS-land. Dette betyr at du kan ringe og sende meldinger som normalt, uten ekstra kostnader.

Når det gjelder data, vil du også kunne bruke en stor del av din inkluderte datakvote. Imidlertid varierer praksisen blant mobiloperatørene. Noen tillater deg å bruke hele datakvoten din, mens andre begrenser det til det minimum som er fastsatt av regelverket.

Det er viktig å merke seg at du fortsatt må betale for å ringe fra Norge til et EU-land, men det er gratis å ringe motsatt vei. Dine inkluderte data blir heller ikke påvirket av at du reiser innenfor EU/EØS-området.

Hva er datakontroll?

Datakontroll er en funksjon som ligger i enkelte mobilabonnement, og som blir automatisk aktivert ved databruk over inkludert data. Denne funksjonen sørger med andre ord for full stopp på bruk av data når inkludert mengde er brukt opp.

Funksjonen er ikke inkludert i alle mobilabonnement eller hos alle mobiloperatører, så du bør sørge for å sjekke dette før du velger et mobilabonnement.