Mobiltelefoni i utlandet

Om du reiser mye vil valg av mobilabonnement være helt sentralt. Feil valg kan medføre enorme kostnader, og du bør derfor tenke deg godt om før du signerer en kontrakt. Dette er ikke bare på grunn av løpende kostnader, men også fordi mange tilbud kommer med bindingstid.

De fleste abonnementer i dag kommer med ubegrenset bruk i utlandet, men det kan fortsatt være store forskjeller. Derfor har vi sett nærmere på hva du bør tenke på, samt hvordan du kan finne frem til de beste alternativene for dine behov. Les videre i vår guide for å finne frem til hvordan du finner frem til det beste mobilabonnementet for deg.

Hva bør du tenke på når du skal velge abonnement?

Når du skal velge et nytt mobilabonnement for bruk i utlandet er det en del kriterier du bør tenke gjennom. Disse kan gjøre det enklere å finne frem til det abonnementet som passer best for deg. Når det kommer til bruk i utlandet er det viktig å ta høyde for de nye EØS-reglene, men også at noen operatører fortsatt henger etter.

Særlig på bedriftsabonnementer er det store forskjeller på bruk i Norge og utlandet. For å hjelpe deg på vei har vi samlet noen punkter du bør tenke på før du velger mobiltelefoni i utlandet. Dette kan spare deg stort underveis, samt gi deg det abonnementet som faktisk dekker dine behov.

Variasjon i prisstrukturer og dekning

Det første du bør tenke på er selvfølgelig pris. Det er store variasjoner i prisstrukturen, og dette gjelder også for bruk utenlands. Du bør derfor ta høyde for at dette er noe som kan gi store variasjoner i abonnementet ditt. Mange av selskapene fakturerer ekstra, særlig om du beveger deg utenfor EØS området.

Mange av disse prisstrukturene varierer basert på beregningsmetoden (enten per sekund eller per påbegynt minutt) og typen av dekning de tilbyr. Kostnadene du pådrar deg er også avhengig av hvilken operatør eller mobilnett du benytter. Du bør derfor tenke gjennom hvilket land du ofte bruker mobilen din. Om du skal til USA eller utenfor EU, kan det ofte være mer å spare ved å investere i et sekundært abonnement fra det aktuelle landet.

Bytte mellom ulike mobilnett

Når du beveger deg utenlands vil du skifte mellom ulike mobilnett. Disse kan tilby en helt annen dekning og tjeneste enn den du er vant til å finne hjemme i Norge. Derfor kan det være lurt å ta en telefon til leverandøren din før du reiser. Sjekk hvem de samarbeider med, samt hvordan dekningen deres er.

Noe du bør sjekke grundig er hvordan du kan skifte mellom ulike mobilnett manuelt. Dette kan ofte være nyttig om du beveger deg mellom ulike områder. Oftest vil mobiltelefonen din automatisk koble seg til, men om du kan skifte dette manuelt ved hjelp av operatøren kan du sikre deg best dekning. Bare pass på at det ikke påløper ekstra kostnader underveis.

Bruk av telefonsvarer og tilhørende kostnader

Utenfor EU kan aktivering av telefonsvareren medføre ekstra kostnader. Hvis noen ringer deg og samtalen videresendes til telefonsvareren, vil du bli belastet både for innkommende samtaler og videresending til telefonsvareren.

Ved mindre du aktivt bruker telefonsvareren som del av jobben din, kan det derfor være lurt å koble fra denne for perioden du er utenfor Norge. Dette kan du enkelt gjøre ved å ta en telefon til operatøren din.

Vurder et kontantkort i utlandet

Noen ganger kan det være enklere å bare kjøpe et tradisjonelt kontantkort når man er i utlandet. Her har operatørene tilpasset seg moderne tider, og man kan enkelt finne frem til simkort som gir deg godt med data for en fast pris. Dette kan ofte være en bedre løsning om du skal til et land der EØS og roaming ikke dekkes.

Data i utlandet

Det er viktig å være oppmerksom på databruk når du er i utlandet, da dette raskt kan bli kostbart. Prisene for data varierer stort mellom ulike leverandører i forskjellige land, og det er viktig å være klar over at kostnadene ofte er oppgitt per megabyte (MB), og takstene kan være høye. Dette innebærer at du kan bli belastet per startet kilobyte (kB), 10 kB eller 50 kB. I EU er det en øvre grense for hvor mye data du kan bruke, for å beskytte mot ekstreme kostnader. Når data regningen når 466 kroner, vil de fleste teleselskaper automatisk blokkere videre dataforbruk.

Når det er sagt, så er det free roaming i EU for de fleste private abonnenter i dag. Dette innebærer at du kan bruke din datakvote akkurat som om du var hjemme i Norge.Hvis du nærmer deg maks forbruket av data, vil du vanligvis motta en SMS som varsler om at 80% av datakvoten er brukt opp. For å unngå høye kostnader, anbefales det å deaktivere automatisk oppdatering av e-post og bakgrunnsdata for apper. Du bør også unngå nedlastinger som ikke er nødvendige.

Hvis du ikke trenger data mens du er i utlandet, er det lurt å slå av dataroaming for å unngå uønsket databruk og tilhørende kostnader. For lengre opphold i utlandet kan det også være fordelaktig å bruke lokale data- og kontantkort. Du kan også benytte deg av WiFi nettverk, men da bør du tenke på sikkerheten din og hvilke nettverk du kobler deg til.

Vurder å skaffe et nytt SIM-kort

Når du kjøper et kontantkort i utlandet, innebærer det å få et nytt SIM-kort med et telefonnummer fra det aktuelle landet. En betydelig fordel med dette er at du betaler den lokale data prisen per megabyte (MB), som ofte er lavere enn de norske leverandørenes priser for vanlig dataroaming i utlandet.

Hvis du planlegger å sende MMS mens du er i utlandet, er det viktig å være klar over at prisene og vilkårene varierer mellom ulike leverandører. Noen operatører tilbyr en fast pris for MMS, lik den for SMS, mens andre har variable priser basert på både en fast kostnad og datamengden som brukes. Derfor, hvis du ønsker å sende et bilde fra ferien, kan det være lurt å redusere oppløsningen på bildet for å minske filstørrelsen og dermed spare på datakostnadene.

Et alternativ vil være å benytte en meldingstjeneste om WhatsApp eller Telegram. Da kan du sende bilder via WiFi uten unødvendige kostnader. For de som leter etter mobilabonnementer med gratis data i utlandet, finnes det ulike alternativer tilgjengelig. Disse tilbudene kan variere, så det er verdt å sammenligne ulike abonnementer for å finne det som passer best til dine behov, spesielt når det gjelder internasjonal databruk.

Mobiltelefoni

Når det gjelder mobiltelefoni i utlandet, er det en viktig økonomisk faktor å vurdere, spesielt med tanke på kostnadene ved å motta samtaler. Når du befinner deg utenfor Norge, påløper det en utenlandsk takst for å motta anrop, som ofte er høyere enn prisene man er vant til fra Norge.

Ringe norske telefonnummer i utlandet

Dersom du oppholder deg i utlandet og ønsker å ringe til en norsk mobiltelefon som også er utenlands, er det nødvendig å bruke landskoden (+47) etterfulgt av telefonnummeret. I denne situasjonen vil du bli belastet for utgående samtaler, mens mottakeren av samtalen også må betale for å motta den.

Internasjonale anrop i utlandet

For internasjonale anrop, det vil si samtaler til mobiltelefoner som ikke har norsk nummer eller til fasttelefoner, trenger du ikke å inkludere landskoden når du ringer. Bare tast inn selve telefonnummeret.

Hvis du er i et EU-land og ringer til et annet EU-land, gjelder det en fast takst for disse anropene. Prisen er satt til 2,24 kroner per minutt for å foreta slike samtaler. Dette er en standard EU-takst som gjelder for alle anrop mellom EU-land, noe som forenkler kostnadsberegningen når du bruker telefonen internasjonalt innenfor EU.

Motta samtaler i utlandet

Når du mottar en samtale i utlandet, vil du betale 0,65 kroner per minutt, mens det å sende en SMS koster 0,75 kroner. Det er viktig å være klar over at teleselskapene har en forpliktelse til å avrunde samtaler per sekund etter det første halve minuttet. Å motta en SMS er gratis, uavhengig av om du er i utlandet eller i Norge.

Når du returnerer til Norge, er det avgjørende å sørge for at mobiltelefonen din blir registrert i det norske nettverket igjen. Hvis ikke, vil telefonen din fortsette å være registrert på det utenlandske nettverket, noe som kan medføre høyere kostnader. Både utgående samtaler og telefonsvarer vil fortsette å belaste deg etter utenlandske takster, selv om du fysisk befinner deg i Norge. Derfor er det viktig å huske å slå på mobilen og sikre at den kobles til det norske nettverket så snart som mulig etter hjemkomst for å unngå unødvendige ekstra kostnader.

Dette er spesielt viktig om du har vært tilkoblet satellitt eller maritim roaming. Disse takstene er ekstra høye, og kan ofte bli svært kostbare for deg som aktivt bruker telefonen din.