NiceMobil 5 GB

Nice mobil logo
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

NiceMobil 12 GB

Nice mobil logo
12 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

PlussMobil 8 GB Standard

Plussmobil mobilabonnement
8 GB
Maks hastighet
1000 min
1000 SMS
EU/EØS Roaming

Chilimobil 5 GB

Chillimobil mobilabonnement
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

PlussMobil 4 GB

Plussmobil mobilabonnement
4 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

Fjordkraft 5 GB

Fjordkraft mobil
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

IceUng 10 GB

Ice mobilabonnement
10 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
eSIM
Familiefaktura

PlussMobil Ung 5 GB

Plussmobil mobilabonnement
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
Ingen

Hva er mobilabonnement med fri data

Et mobilabonnement med fri data er en drøm som mange smarttelefonbrukere har. Muligheten til å surfe på nettet, strømme videoer og bruke apper uten å bekymre seg for datagrenser er en attraktiv funksjon for mange.

I denne artikkelen går vi i dybden på hva et mobilabonnement med fri data innebærer, fordelene det kan tilby, hvilke faktorer du bør vurdere før du velger et slikt abonnement, og mye mer. Les videre for å oppdage hvordan et mobilabonnement med fri data kan gi deg frihet og fleksibilitet i mobilbruket ditt.

Hva er et mobilabonnement med ubegrenset data?

Flere norske mobiloperatører tilbyr det de kaller "fri" eller "ubegrenset" data i sine abonnement. Men hva betyr egentlig dette begrepet?

Mobiloperatører, som Chili, Telenor, Telia, Talkmore, Ice og Happybytes, markedsfører sine abonnement med "fri data". Imidlertid er ikke dette et tilbud om faktisk ubegrenset data. Hos alle disse operatørene vil hastigheten reduseres vesentlig etter at en viss datamengde, vanligvis rundt 100 GB, er brukt opp.

I motsetning til våre skandinaviske naboland, hvor faktisk ubegrenset data tilbys uten begrensninger, har norske mobiloperatører satt en grense. Bransjen har fått kritikk fra Forbrukerrådet for bruken av betegnelsen "fri data", da det kan være misvisende for forbrukerne.

Til tross for at 100 GB er en betydelig mengde data, er det viktig å huske at mye bruk av streaming eller bruk av flere enheter kan resultere i at grensen overskrides. Hvis du for eksempel bruker mobilen til mye strømming på steder uten Wi-Fi, for eksempel på hytta, er det en risiko for at du kan nå grensen.

Operatørene ønsker også å begrense delingen av data på flere enheter, for eksempel blant familiemedlemmer på hytta. Dette er en av grunnene til at de har satt grenser for bruk av fri data.

Selv om fri data kan virke attraktivt, er det nødvendig å lese vilkårene og betingelsene nøye for å forstå de faktiske begrensningene som gjelder. Selv om det ikke er et tilbud om ubegrenset data, kan 100 GB likevel dekke de fleste behovene til vanlige mobilbrukere.

Fordelene med fri data

Fri data kommer med en rekke fordeler som kan gjøre livet ditt enklere og mer underholdende. Her er noen av fordelene du kan nyte:

Ubegrenset surfing

Med fri data, eller mye data (opp til en viss grense), kan du bruke nettleseren din når som helst og hvor som helst uten å bekymre deg for å bruke opp datakvoten din. Du kan utforske nettsteder, lese nyheter, søke etter informasjon og mye mer uten å begrense deg selv.

Streaming uten begrensninger

Med fri data kan du se filmer, TV-serier og videoer på nettet uten avbrudd. Du kan strømme favorittprogrammene dine på plattformer som Netflix, YouTube eller Spotify uten å måtte bekymre deg for bufferproblemer eller høyere kostnader.

Deling av innhold

Med ubegrenset data kan du enkelt dele bilder, videoer og andre filer med venner og familie. Du kan laste opp og laste ned innhold på sosiale medieplattformer eller sende store filer via meldinger uten å bekymre deg for datagrenser.

Arbeid og produktivitet

Fri data kan også være gunstig for arbeidet ditt. Du kan bruke mobilen som en hotspot for å koble til bærbare datamaskiner eller nettbrett når du er på farten. Dette gir deg muligheten til å jobbe utenfor kontoret og holde deg produktiv uansett hvor du er.

Hva bør du vurdere når du skal velge et abonnement med fri data

Før du bestemmer deg for et abonnement med fri data, er det viktig å vurdere noen faktorer for å sikre at det passer til dine behov og ditt budsjett. Dette bør du vurdere:

Dekning og nettverk - Sjekk om mobiloperatøren som tilbyr mobilabonnementet med fri data, har god dekning og et pålitelig nettverk der du bor og vanligvis oppholder deg. Du vil ikke dra nytte av ubegrenset data hvis signalet er svakt eller ikke er tilgjengelig i området ditt.

Hastighet og båndbredde - Sjekk hvilken hastighet og båndbredde mobilabonnementet med fri data tilbyr. Noen operatører kan ha begrensninger på hastigheten etter at en viss mengde data er brukt. Vær oppmerksom på slike begrensninger og velg et abonnement som gir deg tilstrekkelig hastighet for dine behov.

Bruksbegrensninger - Selv om det kalles "fri data," kan det være noen bruksbegrensninger knyttet til mobilabonnementet. Noen operatører kan begrense bruk av spesifikke tjenester som videostreaming eller tethering. Sørg for å lese vilkårene og betingelsene nøye for å forstå eventuelle begrensninger som kan påvirke hvordan du bruker dataen din.

Pris og sammenligning - Sammenlign priser og tilbud fra ulike mobiloperatører før du tar en endelig beslutning. Selv om et mobilabonnement med fri data kan være attraktivt, må du også vurdere kostnadene i forhold til din økonomiske situasjon og hvor mye du faktisk bruker mobildata.

Hvordan vet jeg hvor mye data jeg faktisk trenger?

Før du bestemmer deg for et mobilabonnement, kan det være smart å se etter hvor mye data du faktisk trenger. 100 GB data er ganske mye data og prisen vel derfor være deretter. Selv om du bruker mye data til daglig, kan du klare deg med betydelig mindre.

Ellers kan det være nyttig å informere om at NRK bruker 1,5 GB data per time ved strømming, mens Viaplay ligger på 1,8, Tv 2 Sumo på 1,5 og Netflix ligger på 0,25 GB.

Får jeg fri data når jeg er i utlandet?

I forbindelse med bruken av ditt mobilabonnement med fri data, vil det være store ulikheter på pris når du befinner deg innenfor EU/EØS og ikke.

I henhold til felles regler og EU-avtaler skal du ha mulighet til å bruke abonnementet ditt på samme måte innenfor EU/EØS, som hjemme i Norge. Med andre ord kan du ringe og sende SMS og MMS som vanlig.

Samtidig får du med en betydelig del av datakvoten din, men her vil det være store variasjoner mellom mobiloperatørene. Noen operatører gir deg hele kvoten, mens andre kan gå med på den andelen som regelverket ser på som minimum.

Husk at det koster å ringe fra Norge til et land i EU, mens det er kostnadsfritt den andre veien. Fri data i abonnementet blir ikke berørt når du reiser innen EU/EØS, men det finnes et unntak, og det er hvis du ringer via satellitt fra skip, fly eller offshore. Her kan du møte på ganske høye priser.

I disse landene er det EU-regler som gjelder

Det er mange land som er med i EU/EØS, deriblant Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Skottland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

EU-avtalen gjelder også i land som Fransk Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, La Désirade, La Réunion, Les Saintes, Marie-Galante, Martinique, Mayotte, Saint Barthelemy, San Marino, Storbritannia og St.Martin (FR).

Noen billige mobilabonnement som inkluderer fri data

Chilimobil Fri Data Standard

Chillimobil mobilabonnement
Fri data
20 Mbit/s
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

Telia X Basis

Telia Mobilabonnement
Fri data
220 Mbit/s
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
eSIM
Bruk utland
Tvilling sim
Nettslett

Ofte stilte spørsmål