Mobiltelefon for eldre: Slik velger du den beste mobiltelefonen

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Mobiltelefon for eldre: Slik velger du den beste mobiltelefonen

Mange eldre har allerede gått over til mobiltelefoner, og fastnettet i form av kobbernettet er allerede lagt ned, fremdeles finnes det versjoner av fasttelefon, men disse holder også på å forsvinne i større grad.

Mobiltelefoner har i stor grad tatt over, selv for de eldre - og flere og flere hiver seg på i form av enkle mobiltelefoner som Doro eller mer moderne smartelefoner fra Samsung og Apple.

Tips: Spar penger ved å sammenlign mobilabonnement eller få uforpliktende tilbud på de beste mobilabonnementene.

Hvorfor velge en mobiltelefon for eldre?

Det er mange fordeler ved å velge en mobiltelefon for eldre. Brukervennlighet og familiaritet er ofte viktig for eldre brukere av mobiltelefoner, samtidig ønsker mange gjerne å modernisere for å få tilgang til apper og internett.

For å brukte utrykket ''Det er vanskelig å lære en hund nye triks'', kjenner nok alle som har eldre familie eller venner igjen når det kommer til bruk av avanserte mobiltelefoner.

Avhengig av personens erfaring med moderne teknologi og kognitive evner, kan det være lurt å vurdere en mobiltelefon som er tilpasset eldre.

Fordeler med mobiltelefon for eldre

Det kan være svært fordelaktig å velge en mobiltelefon som er tilrettelagt bruk for eldre av flere årsaker. Det fører til mindre irritasjon og muligheter for feil bruk for brukeren (den eldre).

Her er noen av fordelene med mobiltelefon for eldre:

  • Enkelt og brukervennlig: Mobiltelefoner for eldre er enkelt og brukervennlig. Man trenger ikke å lære seg eller huske tunge systemer.
  • Perfekt for demens: Fungerer utmerket til brukere med demens eller andre former for kognitiv svikt.
  • Familien sparer tid: Man slipper å lære den eldre brukere hvordan telefonen skal brukes eller rette opp i stadige feil.
  • Kan være billigere: Toppmodeller til smart-telefoner, kan være dyre. Mobiltelefon for eldre koster ofte mindre.
  • Trygghetsfunksjoner: Enkelte mobiltelefoner for eldre har innebygde trygghetsfunksjoner som en SOS-knapp, GPS-sporing eller fjernhjelp fra pårørende.
  • Lang batteritid: Noen modeller har svært lang batteritid, noe som kan være fordelaktig hvis de glemmer å lade telefonen.
  • Robust design: Solid byggekvalitet og robust design gjør at telefonen vil vare lenger i tilfelle man er uheldig å mister den i gulvet osv.

Ulemper med mobiltelefon for eldre

Det er noen ulemper med mobiltelefon for eldre, men man kan unngå noen av disse ved å velge korrekt mobiltelefon og riktig mobilabonnement for eldre.

  • Begrensede funksjoner: Enkelte mobiltelefoner for eldre har svært begrensede funksjoner.
  • Liten skjerm: Liten skjerm og dårlig oppløsning kan gjøre det vanskelig å lese ting på skjermen eller navigere seg rundt effektivt.
  • Begrenset støtte og oppdateringer: Telefoner for eldre har ofte begrenset støtte og mindre oppdateringer enn vanlige mobiltelefoner.
  • Stigmatiserende: Det kan oppleves stigmatiserende for enkelte eldre hvis de har en mobiltelefon for eldre. Disse har ofte et særegent preg over seg.
  • Ikke alltid billigere: Mobiltelefoner for eldre koster ofte litt mer for de samme funksjonene enn billigere smarttelefoner. De er som sådan alltid billigere enn flaggskip-modellene.
Mobiltelefon for eldre. Bilde av en eldre telefon på et skrivebord.

Tidligere var telefoner svært enkle - nyere mobiler er mer innviklet. Det finnes noen brukervennlige og enkle mobiltelefoner på markedet. (Kilde, Pexels.com)

De beste mobiltelefonene for eldre

Nå har vi tatt for oss fordeler og ulemper med mobiltelefoner for eldre, men hvilken skal man egentlig velge? Vi skal vise noen av de beste mobiltelefonene for eldre i dette avsnittet.

Det vil nok variere mye hvilken man bør velge, og hvis den eldre er kognitivt funksjonell og samtidig har erfaring med teknologi og IT, kan man naturligvis velge en helt normal smarttelefon.

Vi skal derfor vise noen mobiltelefoner som passer til ethvert tilfelle! Velg gjerne mobiltelefonen som best komplimenterer den eldre sine bruksvaner, behov og evne etter best mulig grad.

Tips: Mobilabonnement med fri tale kan være lurt til eldre som prater mye i telefonen, men ikke bruker like mye data.

Doro - Best for eldre som trenger brukervennlighet

Doro lager en rekke mobiltelefoner som alle er myntet på eldre og mennesker med nedsatte kognitive evner. De tilbyr mange ulike modeller med ulik grad av brukervennlighet og funksjonalitet til en veldig grei pris.

Noen har svært enkle funksjoner i forhold til smarttelefoner, og til og med vanlige mobiltelefoner. Slik kan de eldre enklere navigere seg frem til familie og venner på en effektiv måte.

Uten tunge operativsystemer og vanskelige navigasjonssystemer skiller Doro seg svært positivt ut for eldre som er demente eller eldre som rett og slett ikke klarer å navigere seg rundt på vanlige mobiltelefoner.

Vi kan anbefale disse Doro mobiltelefonene for eldre:

  • Doro 780x IUP :For eldre som trenger en veldig enkel og brukervennlig mobiltelefon og kun trenger å ringe.
  • Doro 1881: Passer bedre til eldre som klarer å bruke en vanlig mobiltelefon. Fungerer best til tale og SMS.
  • Doro 8210 Secure: Smarttelefon med personlig alarmutløser. Selges også uten alarmutløser. Denne telefonen passer best til eldre som også liker å surfe på internett.

Samsung - Bredt utvalg for eldre mennesker

Samsung har et ekstremt bredt utvalg av mobiltelefoner og vil dermed være et trygt valg for mange eldre. De selger både billige og dyre mobiltelefoner med og uten smart-funksjoner.

Dette gjør Samsung til et naturlig valg for mange eldre. Deres menyer er også relativt oversiktlige og brukervennlige på mange av deres modeller.

Disse modellene til Samsung er svært fordelaktige for eldre:

  • Samsung A51 og A71: Stor skjerm og store ikoner. Enkle menyer og lav pris - perfekt for eldre som trenger en enkel smarttelefon.
  • Samsung Galaxy S: Best for eldre som kan navigere seg rundt på en smarttelefon. Stor skjerm og oversiktlige menyer. Noe høyere pris.

Mobiltelefoner fra Telenor for eldre

Telenor selger mange av de mest populære og kjøpte mobiltelefonene for eldre. Man kan i tillegg få rabatterte priser ved å binde seg i ett år.

De har også veldig bred og stabil Telenor-dekning, noe som er viktig for mange eldre som bor i distrikt-Norge.

Slik kan de eldre alltid være på nett, noe som bidrar til økt sikkerhet og trygghet for mange pårørende, men også de eldre selv.

Hvis uhellet først er ute, er det jo veldig kjekt å vite at man har tilstrekkelig med dekning, og en mobiltelefon som er enkel å navigere.

Tips: Besøk Telenor Doro for å se hvilke Doro telefoner de selger for eldre. (Kilde, Telenor.no)

Enkel mobiltelefon - Demens og degenerative sykdommer

Mange eldre vil oppleve kognitiv degenerasjon i løpet av livet, og i disse tilfellene bør man vurdere å kjøpe en enkel og brukervennlig mobiltelefon. Da unngår man irritasjon, farlige situasjoner eller triggere.

I tillegg frigjør det tid for familiemedlemmer som slipper å lære og forklare hvordan mobiltelefonen fungerer på nytt og på nytt. Dette gjelder spesielt med eldre som har lite erfaring med teknologi eller demens osv.

Vil du vite mer? Les mer om demens og hvordan det påvirker den som er utsatt for dette i tillegg til familie og venner. (Kilde, Helsenorge.no)

Degenerative sykdommer kan være belastende for individet som er utsatt, men også pårørende som familie og venner - da kan en mobiltelefon tilrettelagt eldre være et utmerket valg.

Slik velger du riktig mobiltelefon for eldre

Siden alle eldre har ulike kognitive evner og erfaring når det kommer til mobilbruk, er det noen ting man bør ta hensyn til når man skal kjøpe eller velge en mobiltelefon til noen som er eldre.

Enkelte foretrekker kanskje en helt vanlig smarttelefon, mens andre ikke evner å bruke noe annet enn de enkleste mobiltelefonene som for eksempel Doro. Vi skal derfor vise deg hvordan du kan velge riktig mobiltelefon.

Slik velger du riktig mobiltelefon til noen som er eldre:

  1. Kartlegg ferdigheter: Kartlegg ferdighetene til den de gjelder (eller dine egne hvis det er til deg selv).
  2. Behov: Hvilket behov har den eldre? Ringe, SMS eller bruk av internett? Hvis man kun bruker telefonen til å ringe, trenger man ikke en smarttelefon.
  3. Hvilken mobil bruker de fra før av?: Hvis de fint klarer å bruke en avansert smarttelefon uten store problemer eller uhell - kan man jo fortsette med dette.
  4. Kognitive evner: Ta hensyn til demens, Alzheimer og andre degenerative sykdommer. Disse kan også forverres over tid.
  5. Brukervennlig design: Storm skjerm, store eller få knapper, høy kontrast og en enkel meny er noe man bør se etter for mange eldre.
  6. Velg god lyd og hørseltilpasning: Hvis den eldre er tunghørt, bør man velge en mobiltelefon med tilstrekkelig lydnivå og lydkvalitet.
  7. Trygghetsfunksjoner: Vurder en mobiltelefon med trygghetsfunksjoner eller andre løsninger som bidrar til økt komfort.
  8. Batteritid: Ofte kan det være lurt å velge en mobiltelefon med god batteritid. Mange eldre kan ofte glemme å lade mobiltelefonen.
  9. Budsjett: Man behøver jo ikke alltid å velge det dyreste. Ta hensyn til eget budsjett og finn en adekvat mobil innenfor budsjettet.

Oppsummering

De fleste eldre i dag bruker en mobiltelefon i stedet for fastnettet eller andre fastmonterte telefoni-løsninger. Mobiltelefonien har utviklet seg enormt de siste tiårene og tatt over for fastmonterte løsninger i stor grad.

Dette kommer naturligvis også med noen utfordringer for enkelte eldre som gjerne ikke klarer å bruke vanskelige og innviklede smarttelefoner, men det finnes en rekke enkle mobiltelefoner på markedet.

Det er ikke slik at alle eldre har behov for en enkel mobiltelefon med brukervennlige menyer og synlige knapper, men mange med nedsatte kognitive evner eller lite erfaring med mobilbruk har behov for dette.

Vi har tatt for oss noen av de beste mobiltelefonene for eldre, og gått over fordeler og ulemper med disse i denne artikkelen!

Velg den mobiltelefonen som på best mulig måte tilfredsstiller behovene og bruksmønsteret til den eldre.

Ofte stilte spørsmål