De fleste mobiloperatører tilbyr i dag fri tale i Norge og EU/EØS, men det vil variere noe. Enkelte tilbyr bedre avtaler enn andre når det kommer til bruk i EU/EØS og land utenfor EU/EØS.
Kontantkort og forhåndsbetalte mobilabonnement vil heller ikke inkludere fri tale verken i Norge eller EU/EØS og resten av verden.
Tips: Det kan lønne seg å bytte mobilabonnement av og til. Da kan man spare penger eller få en bedre tjeneste.
Hva er fri tale?
Fri tale sikter til at man kan prate så mye man vil på telefonen uten at det medfører økte kostnader. I dag tilbyr de fleste mobiloperatørene i Norge dette, men ikke alle. Noen har også enkelte restriksjoner etter for eksempel 10 000 minutter osv.
Fri tale fører til økt trygghet, i tillegg til en lavere mobilregning for de fleste. Derfor er fri tale svært fordelaktig. Heldigvis er dette noe som er inkludert i Norge hos stort sett alle mobiloperatører i sine vanlige mobilabonnement.
Fri tale lar deg ringe og motta så mange samtaler du vil, uten et påslag i pris. Slik kan man trygt ringe og motta samtaler uten å bekymre seg for en økt mobilregning neste måned.
Mobilabonnement med fri tale i Norden
De fleste mobilabonnement i Norge inkluderer fri tale i Norden, men det gjelder kun hvis man befinner seg utenfor Norge. Det koster nemlig ekstra å ringe til utlandet fra Norge, men ikke omvendt.
På grunn av Roam Like Home tariffavtalen (Kilde, Wikipedia.org) skal ikke bruk av tale, SMS eller mobildata føre til økte kostnader når man reiser rundt i Europa. Derfor er det som regel gratis å ringe når man er på ferie i EU/EØS land.
Vær oppmerksom på at det ikke gjelder hvis man ringer fra Norge til land i Norden som Sverige, Finland og Danmark. Da vil ofte egne priser påløpe, noe som kan bli kostbart.
Mobilabonnement med fri tale i EU/EØS
På lik linje med Norden tilbyr de fleste mobilabonnement også fri tale når man befinner seg i andre EU/EØS land i henhold til Roam Like Home avtalen mellom EU/EØS medlemsland som skal sikre fri bruk av mobiltjenester innad i unionen.
Her vil det samme gjelde som for Norden - hvor det ikke er gratis å ringe fra Norge til EU/EØS, men det påløper ikke ekstra kostnader å ringe fra EU/EØS til andre EU/EØS land eller til Norge.
Ofte kan man kjøpe egne utenlandspakker fra Norske mobiloperatører som lar deg ringe til andre EU/EØS land til en billigere pris enn de normale satsene.
Det kan være veldig dyrt å ringe fra Norge til EU/EØS over tid, da satsene er basert på antall minutter, i tillegg til startpris.

Mange ønsker gjerne å bruke mobiltelefonen på ferie. Fri tale er som regel inkludert i EU/EØS, men ikke resten av verden. (Kilde, Pexels.com)
Mobilabonnement i utlandet: Utenfor EU/EØS
Mobilabonnement utenfor EU/EØS fungerer helt annerledes enn i Norge og innenfor EU/EØS. Her er det som regel helt egne satser som gjelder, og disse kan variere en del fra land til land og mobiloperatør til mobiloperatør.
I mange tilfeller lønner det seg å skaffe seg et lokalt SIM-kort eller eSIM for å få bedre priser på mobilbruk utenfor EU/EØS. Dette gjelder særlig ved opphold over lenger tid, da det kan bli dyrt eller ubeleilig å bruke et norsk mobilabonnement.
Tips: Smart mobilbruk i ferien - slik sparer du penger og får et bedre opphold.
Tips for mobilbruk utenfor EU/EØS
Siden det er egne priser som gjelder for bruk utenfor EU/EØS, har vi valgt å ta med noen tips til hvordan du kan få ned kostnadene knyttet til tale, SMS og mobildata. Dette er ting man burde vurdere ved lengre opphold, og av og til korter.
Noen av disse tingen er relativt enkle å implementere, mens andre krever litt mer innsats eller at man inngår et nytt abonnement med en lokal mobiloperatør eller en mobiloperatør som selger eSIM.
Tips for mobilbruk utenfor EU/EØS:
- Vurder et lokalt SIM-kort eller eSIM (elektronisk SIM-kort) med lavere priser enn ditt norske mobilabonnement.
- Bruk WIFi-anrop der det er mulig. Dette koster ingenting ekstra, men man bør forsikre seg om at man bruker WiFi-tale og ikke vanlig anrop.
- Forsøk å kun bruke mobiltelefonen når det er nødvendig.
- Last ned innhold før avreise eller når du har tilgang på WiFi.
- Bruk trygge WiFi-nettverk når du kommer over dette. Vær forsiktig med åpne WiFi-nettverk.
Tips: Airalo kan være et ypperlig valg for deg som ønsker eSIM utenfor Europa. (Kilde, Airalo.com)
Fri tale gjelder ikke fra Norge til EU/EØS og utlandet
Dessverre gjelder ikke denne tjenesten når man ringer fra Norge til personer som befinner seg utenfor Norge. Da må man betale for hvert ringeminutt eller kjøpe noen pakker som inneholder ringeminutter fra Norge til utlandet.
Dette kan gi en falsk trygghet hvor man ikke tenker over kostnadene knyttet til dette når man forsøker å ringe venner eller familie som ferierer i Sverige eller Spania osv.
Man bør være oppmerksom på kostnadene knyttet til dette, og det kan derfor være lurt å få motparten som befinner seg i EU/EØS å ringe til deg i stedet for, da de ikke betaler mer for dette.
Fordeler med fri tale
Fri tale er svært fordelaktig, og vi finner i grunn lite ulemper med denne ordningen, men den er dessverre langt ifra perfekt. Den fungerer henholdsvis relativt bra i Norge og EU/EØS, men ikke like bra i land utenfor EU/EØS - her vil egne satser gjelde.
- Ingen ekstra kostnader knyttet til det å ringe eller motta samtaler innenfor sonene fri tale gjelder i (Ofte i Norge og EU/EØS).
- Enkelt og forutsigbart - unngå overraskende telefonregninger i måneder hvor du har brukt mobiltelefonen til å ringe mye.
- De fleste mobiloperatørene tilbyr dette i sine mobilabonnement.
- Trygt for barn og eldre - ingen overraskelser.
Ulemper med fri tale
Dessverre finne vi også noen ulemper med fri tale, men disse er relativt få og mindre. Det er i hovedsak bare en fordel at fri tale er inkludert i de fleste mobilabonnement utenom kontantkort og forhåndsbetalte mobilabonnement.
Se også: Finn det beste og billigste kontantkortet.
- Kan være dyrere for de som ringer svært lite.
- Ofte solgt som en pakkeløsning - til en dyrere pris.
- Gjelder ikke fra Norge til utlandet eller utenfor EU/EØS.
Slik velger du riktig mobilabonnement med fri tale
Siden stort sett alle mobilabonnement i Norge tilbyr fri tale i ulike variasjoner - finner vi svært lite som skiller disse på nøyaktig dette segmentet. Man kan naturligvis velge mellom mobilabonnement med fri tale eller kontantkort.
Hvis man bruker mobiltelefonen ekstremt mye til å ringe i Norge eller i EU/EØS, er det noen mobilabonnement med større restriksjoner når det kommer til fri tale enn andre - noe man burde ta hensyn til.
Slik velger du riktig mobilabonnement med fri tale:
- Kartlegg behov: Kartlegg dine og din husholdning sine behov når det kommer til fri tale og mobilabonnement.
- Pris: Kostnad er naturligvis noe man bør ta i betraktning. Ikke betale for mer enn du har behov for.
- Dekning: De fleste mobiloperatører har i dag tilstrekkelig dekning. Sjekk dekningskartet til de 3 aktørene som eier mobilnett i dag: Telenor, Telia og Ice.
- Bruk i EU/EØS: Hvis du bruker mobiltelefonen til å ringe til disse landene fra Norge eller befinner deg i EU/EØS mye - bør du undersøke stipulasjonene og kostnadene i avtalen knyttet til dine behov.
- Bruk utenfor EU/EØS: Siden bruk i EU/EØS ofte er inkludert, blir det enda viktigere å sjekke kostnader i land du tenker å reise til. Her kan det være store forskjeller i pris fra mobiloperatør til mobiloperatør.
- Data: Selv om fri tale er inkludert - kan inkludert data og potensielle datapakker også være noe man bør ta i betraktning. De fleste bruker jo mobiltelefonen til mer enn å bare ringe.
- Familie: Har du en familie? Da kan dere vurdere diverse familieabonnement. Disse kan gi rabatter og fordeler.
- Bindingstid: Bindingstid gjelder stort sett kun når man kjøper pakketilbud eller benytter seg av spesifikke kampanjer, men er noe man bør tenke over før man inngår et abonnement med bindingstid.
- Sammenlign: Avslutningsvis bør du sammenligne tjenestene til de mobilabonnementene og mobiloperatørene du vurderer for å finne den beste løsningen til ditt forbruk.
Tips: Selv mobilabonnement med så lite inkludert data som 1 GB har fri tale og SMS.
Oppsummering
Mobilabonnement med fri tale er blitt standarden i dag, og som regel gjelder fri tale også når man bruker mobiltelefonen innenfor EU/EØS, men ikke fra Norge til EU/EØS og land utenfor EU/EØS.
Det er derfor ekstremt stor frihet når man skal velge et mobilabonnement med fri tale, og det blir heller andre faktorer som er viktigere.
Bruker man mobiltelefonen mye fra Norge til EU/EØS land eller utenfor EU/EØS - bør man velge et mobilabonnement som gir fordelaktige priser relatert til denne typen mobilbruk. Det kan være mye penger å spare.