Smart mobilbruk i ferien: Komplett guide

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Smart mobilbruk i ferien: Komplett guide

Mange tenker gjerne ikke over det før de reiser på ferie, men det er noen forhåndsregler man bør ta når man ferierer - med tanke på mobilbruk. For det første for å holde seg trygg, men også for å minimere kostnader.

Mobilbruk i utlandet, kan bli en dyr affære - hvis man ikke vet hva man skal gjøre. Vi har laget en komplett guide som skal ta deg gjennom alt du bør tenke på når du ferierer med mobilen!

Les mer: Det smarteste man kan gjøre før man reiser på ferie, er å finne det beste og billigste mobilabonnementet som komplimenterer sitt forbruk.

Mobilbruk på ferie - Gode tips

Innledningsvis skal vi gi deg noen fantastiske tips og triks til hvordan du kan få mest mulig ut av din ferie når det kommer til mobilen. Disse kan også brukes til for eksempel PC-er, iPad og andre enheter som bruker internett.

Noen av disse gjør at man kan spare mye penger ved lengre opphold i utlandet. I beste fall, får man en mer komfortabel opplevelse.

Vi skal gå videre inn på ulike emner videre i artikkelen, slik at våre lesere får en mer komplett innsikt i hvordan de kan bruke mobilen kløktig når de er på ferie.

Slik bruker du mobilen smart i ferien - kort fortalt:

  • Mobilabonnement: Finn et mobilabonnement som fungerer i landet eller på stedene du skal besøke. Her kan man spare mye penger.
  • Last ned innhold: Last ned innhold du vil se før avreise eller når du har tilgang på WiF. Slik kan du spare store mengder data, da streaming krever mye data.
  • Slå av roaming: Slå av dataroaming som en generell regel. Du kan skru dette på i områder hvor du har har inkludert data.
  • Velkomstmelding: Les velkomstmeldingen fra din mobiloperatør nøye når du ankommer nye land.
  • Bruk lokale SIM-kort: I enkelte land lønner det seg å kjøpe et lokalt SIM-kort som inkluderer data, tale og SMS. Dette kan være mye billigere enn Norske mobilabonnement - gjelder spesielt utenfor EU/EØS.
  • WiFi: Benytt deg av trygge WiFi tilkoblinger der det er mulig, i stedet for 4G / 5G. Vær forsiktig med åpne nettverk.

Ved å følge disse reglene vil man være litt tryggere, og samtidig kunne spare mye penger. Skal man oppholde seg utenfor EU/EØS over lengre perioder, vil det være smart å bruke lokale SIM-kort og mobilabonnement.

Slå av roaming på fly og i internasjonalt farvann

Når du flyr eller befinner deg i internasjonalt farvann vil ikke vanlige priser gjelde. Derfor er det lurt å skru av roaming og unngå bruk av data når man befinner seg på fly eller båter i internasjonalt farvann.

Da kan det påløpe dyre og unødvendige kostnader. En fin hovedregel er å skru dette av før flyet tar av. Dette gjelder også på kjente ferger mellom Norge og København, Kiel, England eller Hirtshals osv.

Les også: Hva er dataroaming? Hvis du vil vite mer om dataroaming og hvordan det fungerer når du er i utlandet.

Spar batteriet

Det vil alltid være lurt å spare batteriet slik at man har tilgang på telefonen hvis det skulle være nødvendig. Det kan være vanskelig å vite når man får tilgang til et ladepunkt, avhengig av hvor man befinner seg.

Man kan også kjøpe en powerbank på de fleste elektronikk forretninger og flyplasser, denne kan man bruke som en nødlader eller ved behov.

For å spare batteriet vil det være lurt å lukke apper som kjører i bakgrunnen, skru av tjenester som bruker ekstra batteri - eller skru telefonen av når den ikke er i bruk over lengre perioder.

Bruk WiFi der det er trygt

Ved å benytte seg av WiFI der det er mulig og trygt - kan man i mange tilfeller slippe unna med et lavt dataforbruk. Da behøver man gjerne ikke ekstra datapakker, og slipper unna dyre regninger.

Det er viktig å være oppmerksom på at det finnes utrygge nettverk mange steder, og disse bør man forsøke å unngå. En hovedregel er at åpne nettverk i utlandet - stort sett bør unngås.

Hackere kan få tilgang på informasjon på din telefon via disse usikrede nettverkene. Bruk derfor kun WiFi som du stoler på - som for eksempel hotellet eller lukkede nettverk fra trygge aktører.

Les mer: Hacking forklart (Kilde, SNL.no)

Last ned filmer, serier og musikk

Det kan lønne seg å laste ned filmer, serier og musikk på forhånd. Dette er 3 medium som konsumerer store mengder data. Man kan regne med å bruke rundt 700MB med data per time med HD streaming - det kan fort bli mye.

Last derfor ned ønsket underholdning på forhånd for å minimere databruket i utlandet. Reiser man utenfor Europa og er usikker på når man får tilgang på WiFi, kan det være ekstra lurt.

Smart mobilbruk i ferien. to kvinner som bruker mobilen

Det kan lønne seg å bruke mobiltelefonen smart i ferien. (Kilde, Pexels.com)

Roam Like Home i Europa

EU innførte nye regler i 2017 om at alle i EU/EØS skal kunne bruke data i resten av Europe uten påslag i pris. Dette medførte at mobiloperatører ble lovpålagt å tilby sine tjenester i hele Europa, så vel som i hjemlandet.

Før måtte man gjerne kjøpe datapakker i resten av Europa, og disse kostet ofte mye mer enn man betalte for data i hjemlandet.

Det er verdt å bemerke seg at disse reglene kun gjelder for databruk, og at det å ringe og sende meldinger kan medføre ekstra kostnader i henhold til prisene sin mobiloperatør opererer med i gitte land.

Land disse reglene gjelder i:

  • EU/EØS medlemsland
  • EEA medlemsland ( European Economic Area)
  • Storbritannia
  • Sveits

Les mer: Mobilt bredbånd er også et alternativ i Europa . Mange fungerer i store deler av Europa.

Land utenfor Europa

Land utenfor Europa er ikke bundet av denne avtalen, og da må man svært ofte kjøpe datapakker eller betale mer for databruk i disse landene. Prisene kan være mye høyere enn hjemme.

Derfor er det viktig å forsikre seg om kostnadene knyttet til databruk via sitt eget abonnement, når man reiser til utlandet. Mobiloperatører har ulike avtaler i forskjellige land, og leverer samtidig sine tjenester i forskjellige land.

Hvis man skal reise utenfor Europa, blir det derfor viktig å sjekke om sin mobiloperatør tilbyr sine tjenester i dette landet - og hva det koster. Slik unngår man en unødvendig dyr reise.

Det finnes i hovedsak to smart alternativer når man reiser utenfor Europa:

  • Eget mobilabonnement: Man kan bruke sitt eget mobilabonnement og ta de kostnadene dette medfører. Fungerer best ved lavt databruk og lite tale og SMS eller korte opphold.
  • Lokalt SIM-kort: Man kan skaffe seg et lokalt SIM-kort. Da kan man ringe lokalt, og samtidig bruke data til en mye billigere pris. Dette kan lønne seg ved lengre opphold eller store behov for data.

Prisene for data kan være svært lave med et lokalt SIM-kort, og dette er en smart og anbefalt løsning - hvis man skal være bortreist i en lengre periode. Norske priser er ofte høye generelt, og spesielt utenfor Europa.

Datakontroll - hold oversikt

Når man bruker mobilen i ferien, vil det være smart å holde oversikt med datakontroll. Stort sett alle mobilselskap og mobilabonnement gir deg full oversikt over ditt databruk i realtid.

Enkelte har også funksjoner som lar deg sette grenser på databruket via såkalt datakontroll - slik at du slipper å gå på en smell.

Da unngår man å bruke opp all dataen via roaming eller at barna for eksempel strømmer Youtube i timevis. Det kan være vrient å ha fullstendig oversikt til enhver tid - datakontroll gir deg det.

Oppsummering

Ved å bruke mobilen på en smart måte i ferien, kan man få økt komfort og samtidig spare penger! Disse grepene koster svært lite, men øker ferieopplevelsen betraktelig!

Slik kan man bruke data på en effektiv og samtidig trygg måte - unngå store regninger eller utrygge nettverk på en smart og effektiv måte med enkle grep.

Har man i tillegg familie med barn og ungdommer, kan datakontroll, smarte løsninger og økt oversikt - bidra til at alle har nok data under hele reisen, uten at man må betale dyrt for det.

Ved lange utenlandsopphold, da spesielt utenfor Europa, bør man vurdere et lokalt SIM-kort. Disse er ofte mye billigere enn norske mobilabonnement.

Ofte stilte spørsmål