WiFi tale: Alt du bør vite

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

WiFi tale: Alt du bør vite

WiFi tale er gjerne et nytt konsept for mange, selv om de bruker det daglig. De fleste nyere mobiltelefoner og mobiloperatører lar deg foreta samtaler via WiFi i stedet for mobilnettet.

Dette bidrar til å belaste mobilnettet mindre, og kan samtidig forsterke signalene og samtalekvaliteten betraktelig.

Et stabilt WiFi nett vil kunne levere minst like god eller bedre kvalitet på samtalene enn mobilnettet. Derfor lages stort sett alle nye mobiltelefoner med denne funksjonen, i tillegg til at den automatisk er påslått med fabrikkinnstillinger.

Hva er WiFi tale?

WiFi tale er en funksjon som lar deg ringe og motta samtaler over det trådløse WiFi nettverket i stedet for mobilnettet. Det krever naturligvis at man er tilkoblet et WiFi nettverk med adekvat dekning og tilstrekkelig båndbredde.

Denne funksjonen er noe de aller fleste nyere mobiltelefoner har. Dette gjelder spesielt Samsung og iPhone, men det finnes muligens noen nyere modeller som ikke har denne funksjonen.

WiFi tale ble utviklet for å forbedre samtalekvaliteten og avlaste mobilnettet, men også for at man skal kunne motta samtaler eller meldinger på steder hvor mobildekningen ikke strekker til.

Dette kan for eksempel være på hytta eller i en kjeller hvor signalet er såpass dårlig at det blir umulig eller vanskelig å foreta en samtale via mobilnettet.

Les også: Vil du ha internett på hytta? Det finnes 4 forskjellige valgmuligheter.

Hvordan fungerer WiFi tale?

Når WiFi tale funksjonen er slått på, vil informasjonen (datapakker) i samtaler og tekstmeldinger automatisk sendes gjennom WiFi tilkoblingen i stedet for mobilnettet - såfremt dekningen er god nok til å støtte dette.

Samtalene og meldingene sendes da via datapakker gjennom WiFi-nettverket til og fra din mobiltelefon, i stedet for mobilnettet. Slik kan man omgå mobilnettet og foreta samtaler på lik linje som gjennom vanlige mobile nettverk.

Det fungerer svært likt som for eksempel Facebook samtaler eller Whatsapp ved at informasjonen sendes over WiFi. (WiFi forklart - Kilde, Wikipedia.org)

Slik skrur du på eller av WiFi tale på iPhone (iOS)

Hvis du ønsker å skru på eller av WiFi tale på din iPhone, kan du gjøre dette via instillinger - såfremt din enhet og mobiloperatør støtter WiFi tale. Vi anbefaler folk flest å ha denne funksjonen slått på.

Hvis du opplever problemer enkelte steder eller med diverse WiFi-nettverk, kan du naturligvis slå av funksjonen.

Slik skrur du på eller av WiFi tale på iPhone:

  • Gå til innstillinger - > Mobilnett -> Velg SIM-kortet det gjelder (hvis flere) -> Huk av «Slå på/av WiFi-anrop».

Hvis du ønsker å skru av eller slå på WiFi-anrop vil fremgangsmåten være nøyaktig den samme - den eneste forskjellen er at man skrur den av eller på.

Slik skrur du på eller av WiFi tale på Android (Samsung)

For å skru av eller på WiFi tale på din Android enhet som for eksempel Samsung eller Huawei vil fremgangsmåten være veldig like iPhone. Dette er uhyre enkelt - man må bare navigere seg til innstillinger og finne frem til riktig innstilling.

Slik skrur du av eller på WiFi tale på Android enheter:

  • Gå til innstillinger - > Mobilnett ->Mobildata -> Velg SIM-kortet det gjelder (hvis flere) -> Huk av «Slå på/av WiFi-anrop» - > Velg ønsket anropspreferanse.

Man kan velge hvilken preferanse man ønsker, men det er anbefalt å ha WiFi-anrop slått på. Hvis preferansen er WiFI vil mobilen foretrekke anrop gjennom WiFi så lenge WiFi er tilgjengelig og omvendt.

Bør man ha WiFi tale slått på?

Vi anbefaler alltid å ha WiFi-anrop slått på til enhver tid - såfremt man ikke opplever problemer med denne funksjonen. Man kan velge foretrukket preferanse hos både iPhone og Android telefoner.

Da vil man i første instans bruke det nettverket som er foretrukket (mobilnett eller WiFi), men bytte over til den andre hvis det foretrukne nettverket ikke er tilgjengelig.

Det er svært få ulemper med WiFi tale generelt, så lenge funksjonen og nettverkene fungerer som de skal. Det er faktisk mange flere fordeler med WiFi-anrop enn ulemper.

Fordeler

  • Bedre innendørsdekning: Hvis mobildekningen er dårlig der du befinner deg, men WiFi signalet er sterket - vil du få forbedret dekning.
  • Fungerer i utlandet: Enkelte mobiloperatører som Telia og Telenor lar deg foreta WiFi samtaler uten tillegg i pris fra utlandet (Du må selv verifisere at din mobiloperatør tillater dette).
  • Sparer batteri: Man vil kunne spare batteri hvis man foretar lengre samtaler.
  • Ingen ekstra kostnader: WiFi-anrop koster ikke noe ekstra å bruke. Man kan hente mange av fordelene uten tillegg i pris.
  • Høyere lydkvalitet: Ofte kan lydkvaliteten bli bedre når man bruker WiFi i stedet for mobilnettet.
  • Stabilitet: WiFi er som regel veldig stabilt, mens mobilnett kan være mer ustabilt i perioder og enkelte steder.
  • Sømløs opplevelse: Man merker ikke at funksjonen er i bruk. Sømløse overganger fra WiFi til mobilnett.

Ulemper

  • Avhenger av stabilt WiFi: For å kunne bruke tjenesten er man avhengig av en stabil WiFi tilkobling. Man har ikke alltid tilgang til dette.
  • Ikke alle har støtte: Ikke alle mobiltelefoner og mobiloperatører støtter WiFI-anrop, men de fleste nyere mobiltelefoner og nesten alle mobiloperatører gjør det.
  • Samtaler kan falle ut: I enkelte tilfeller kan samtalene falle ut i overgangen fra WiFi til mobilnett og vice versa.
  • Kan være irriterende: Funksjonen kan være irriterende for enkelte brukere. Den må slås av og på manuelt.

WiFi tale problemer

Enkelte vil kunne oppleve problemer med WiFi tale på sin mobile enhet. Ofte er disse enkle å fikse, men enkelte enheter og mobiloperatører er kanskje ikke like kompatible med hverandre.

Dekning og styrke på signaler fra både WiFi og mobilnett kan også skape problemer for enkelte brukere. Vi skal liste opp noen av de vanligste problemene og eventuelle løsninger til disse.

Forsøk gjerne flere av løsningene før du gir opp. Av og til kan problemet være mer innviklet enn å bare skru av og på WiFi-anrop.

Vanlige problemer med WiFI tale og hvordan du løser dem:

  • Ustabil samtalekvalitet: Forsøk å få bedre WiFi dekning ved å flytte deg nærmere ruteren eller skru av WiFi-anrop.
  • Avbrudd under bytte: Man kan oppleve avbrudd under bytte fra WiFi til mobilnett. Slå av WiFi-anrop midlertidig hvis det er irriterende over tid.
  • Støttes ikke av alle: WiFi tale støttes ikke av alle. Vurder å bytt mobilabonnement til en mobiloperatør som støtter WiFi samtaler.
  • Feil ruting: Samtaler kan rutes feil i utlandet, noe som fører til økt kostnad. Vær forsiktig med å bruke WiFi tale utenfor EU/EØS eller fra Norge til utlandet.
WiFi tale. Kvinne i stuen med PC og telefon.

WiFi tale er en utmerket funksjon, men enkelte brukere kan oppleve problemer. (Kilde, Pexels.com)

De fleste mobiloperatører har WiFi tale

De fleste mobiloperatører som Telenor, Telia, Talkmore og Ice tilbyr WiFi tale gjennom sine mobilnett. Dette gjelder stort sett alle store mobiloperatører i Norge. Det er mye konkurranse i markedet og alle mobilnettene er utviklet med WiFi tale.

Dermed trenger man ikke å tenke så mye på dette når man velger mobilabonnement, siden det er inkludert i tjenestene til stort sett alle mobiloperatører i Norge. Hvis WiFi tale er svært viktig for deg - kan du selvfølgelig sjekke før du velger mobiloperatør.

Kan man bruke WiFi tale i utlandet?

Ja, hvis mobiltelefonen og mobiloperatøren du bruker lar deg gjøre dette kan du trygt bruke WiFi tale i utlandet uten ekstra kostnader i de fleste tilfeller. Det er som sådan noen ting man bør være oppmerksomme på.

Enkelte ganger kan WiFi signalet falle ut eller man beveger seg utenfor sonen til WiFi dekningen. For å unngå uforventede kostnader bør man alltid verifisere at man benytter WiFi tale når man ringer i land hvor ekstra kostnader påløper.

Som regel løper det ikke ekstra kostnader når man ringer fra andre land i Europa i henhold til Roam Like Home avtalen Norge er en del av, men det kan være lurt å forsikre seg.

Det kan også være lurt å skru av dataroaming når man befinner seg utenfor EU/EØS eller Norge generelt hvis man er usikker på sin avtale.

Vil du vite mer? Les mer om smart mobilbruk i ferien.

Obs: Du må selv sjekke reglene i avtalen du har inngått med din mobiloperatør for mobilbruk i utlandet for å være sikker.

Oppsummering

WiFi tale har stort sett kun fordeler, men enkelte kan oppleve problemer med denne funksjonen på sin Android eller iPhone telefon. De fleste nyere mobiltelefoner kommer med denne funksjonen automatisk slått på.

Hvis du vil skru av eller på WiFi tale, kan du gjøre dette via innstillingene på din mobiltelefon - såfremt denne funksjonen støttes av din enhet. Vi vil som hovedregel anbefale å ha denne påslått, da man får en bedre samtalekvalitet.

WiFi-anrop kan også bidra til at man har dekning steder hvor man ellers ville hatt dårlig eller null dekning som for eksempel på hytta, steder hvor mange mennesker samles eller i bygninger med dårlig mobilsignal.

Avslutningsvis vil vi foreslå at man er forsiktig med bruk av WiFi tale i utlandet - da overgangen fra WiFi-anrop til mobilnett er såpass sømløs at man ikke merker forskjell. Vi håper du fikk svar på alt du lurte på - i denne artikkelen.

Ofte stilte spørsmål