Ønsker du tilgang til internett på hytta? For mange holder det kanskje ikke med den inkluderte mobildataen på hytta, da må man gjerne ta i bruk en annen form for bredbånd med høyere datakvote.
Derfor har vi valgt å skrive om 4 alternativer som man kan bruke for å se på TV, streame eller rett og slett bruke internett på hytta!
Det har aldri vært enklere eller billigere å få internett på hytta. 4G og 5G nettverket har høy dekningsgrad, og det bygges stadig ut.
Tips: Sammenlign de beste og billigste mobilabonnementene i Norge!
Slik får du internett på hytta - 4 billige bredbånd
Det finnes per i dag 4 alternative bredbåndstyper som man kan bruke på hytta, avhengig av beliggenheten til hytta: Mobilt bredbånd, trådløst bredbånd, fastnett/fibernett eller satelittbredbånd.
Dekningsgraden, hastigheten, datamengden og prisnivået på alle disse 4 løsningene vil variere. Fibernett/Fastnett har for eksempel svært lav dekningsgrad.
Vi skal innledningsvis vise en kort sammenligningstabell for å gi våre lese en kortfattet oversikt, før vi tar et dypdykk inn i de individuelle valgmulighetene.
Sammenligning av de 4 billigste bredbåndstypene man kan få på hytta:
Bredbåndstype | Mottakerløsning | Dataløsning | Hastighet (Mbit/s) | Dekningsprosent | Prisnivå (per md.) |
---|---|---|---|---|---|
Mobilt bredbånd | Bærbar ruter (SIM-kort) | Datapakker (f.eks. 25 GB inkludert, deretter 2 kr/GB) | 10–1000 | 80 % (4G) | Fra 199,- (10 GB) |
Trådløst bredbånd | Fastmontert antenne | «Ubegrenset»* data | 30–500 | 80 % | Fra 639,- (30 Mbit/s) |
Fibernett | Fast kablet | Ubegrenset data | 50–1250 | 25 % | Fra 599,- (50 Mbit/s) |
Satellittbredbånd | Fastmontert antenne | Datapakker | 5–50 | 99 % | Fra 349,- (16 Mbit/s) |
Som vi kan lese av tabellen, vil alle bredbåndsløsningene levere en noe ulik tjeneste. Hvis man bruker mye data vil satelittbredbånd og mobildata fort bli dyrt. Da bør man gjerne vurdere trådløst bredbånd eller fiber - hvis det er tilgjengelig.
Les også: Hva er forskjellen på mobilt bredbånd og trådløst bredbånd?

Fastnett / Fibernett på hytta - Billigste bredbånd
Enkelte hytter i Norge befinner seg i områder hvor fastnettet er bygd ut, da kan man benytte seg av fastnett eller fibernett i stedet for trådløse og mobile bredbånd. Fastnett er ofte mer stabilt, og vil ofte være enda billigere enn trådløst bredbånd.
Da kan man i tillegg bruke så mye data man vil - bruken er altså ubegrenset. Hvis din hytte allerede har fastnett installert, bør man vurdere denne løsningen.
Dessverre er det kun rundt 25% av Norge som har tilgang på fastnett. Dette er noe man stort sett finner i tettbebygde områder eller større hyttelandsbyer som for eksempel Geilo, Hemsedal og Gol.
Fordeler og ulemper
Fastnett har stort sett kun fordeler, så lenge hytta allerede har tilgang uten å måtte bygge ut. Det kan være dyrt å begynne å grave, avhengig av avstanden. Enkelte steder er det heller ikke mulig å få fastnett, da det er for usentralt.
Fordeler:
- Billig: Fastnett er billig, så lenge fastnettet er helt ferdig utbygd og installert på din hytte.
- Stabilt: Fibernett og fastnett er i tillegg mer stabilt enn mobilt bredbånd, trådløst bredbånd eller satelittbredbånd.
- Ubegrenset data: Fastnett har alltid ubegrenset data og ofte høye hastigheter (avhengig av avtale). Perfekt for familier og flere brukere.
Ulemper:
- Dekning: Som nevnt har kun rundt 25% av Norges areal tilgang på fastnett. Det er generelt bare bebygde områder, tettsteder og hyttelandsbyer som har fastnett.
- Dyrt å bygge ut: Fastnett / Fibernett kan være svært dyrt å bygge ut.
Mobilt bredbånd på hytta - Billigst ved lavt dataforbruk
Mobilt bredbånd er gjerne noe de fleste i Norge allerede har gjennom sitt mobilabonnement. De fleste abonnement i dag inkluderer også en viss mengde data per måned, i tillegg til fri tale og SMS.
Noen av disse mobilabonnementene kommer i tillegg med store mengder data, noe som gjør at det kan brukes på hytta til å se TV eller surfe på internett. Enkelte har gjerne ikke behov for større mengder data, og da kan mobilt bredbånd være nok.
Mobilt bredbånd bruker 4G og 5G nettverket for å kunne levere sine tjenester. Dette bygges stadig ut, og store deler av hytte-Norge vil ha dekning.
Fordeler og ulemper
Mobilt bredbånd er ufattelig fleksibelt, og noe man gjerne benytter seg av fra før av. Dessverre har det en graverende ulempe, nemlig datamengden man får inkludert per måned og dyre datapakker - hvis man vil fylle på mer data.
Fordeler:
- Fleksibilitet og mobilitet: Mobilabonnement er uhyre fleksibelt. Det har også dekning i store deler av Norge, og ikke bare på hytta. Telefonen drar man gjerne med seg overalt.
- Mobilabonnement: De fleste har som nevnt mobilt bredbånd gjennom sitt mobilabonnement. Hvis datamengden og hastigheten man allerede har er tilstrekkelig til sitt hytte-bruk, kan det bli svært billig med internett på hytta.
- Ingen installasjon: Mobilt bredbånd krever ingen installasjon. Man slipper rett og slett kostnader knyttet til utbygging av fibernett eller installasjon av trådløst bredbånd.
Ulemper:
- Maks datakvote: Mobilabonnement har en maks datakvote inkludert per måned før hastigheten settes ned. Datapakker kan være dyre, men det finnes mobilabonnement med mye data.
- Dekning: Selv om 4G og 5G nettet er svært godt utbygd i Norge, finnes det steder hvor signalet kan være dårlig. Trådløst bredbånd eller fastnett, vil ofte være mer pålitelig, robust og raskere.
- Databruk: På grunn av datakvoter, vil mobile bredbånd fungere dårlig til å se TV eller ''streame'' TV-serier og filmer. Man bruker vanvittig mye mobildata når man strømmer video eller laster ned ting.
Les også: Slik ''caster'' du fra mobilen til TV-en.
Trådløst bredbånd på hytta - Nesten like billig som fiber
Trådløst bredbånd bruker det samme nettverket som mobilt bredbånd i form av 4G og 5G, men ofte ubegrenset datamengde og bedre signalstyrke. Dette er derfor et utmerket alternativ til hytter man oppholder seg mye på.
Ønsker man i tillegg å se mye på TV eller TV-serier og filmer via Netflix, vil den inkluderte datamengden til det mobile bredbåndet bli brukt opp veldig raskt.
Trådløst bredbånd er i tillegg mer stabilt, og kan ha bedre rekkevidde. Hvis det mobile bredbåndet har svakt signal på din hytte, kan det være at det trådløse bredbåndet fungerer utmerket.
Fordeler og ulemper
Dessverre må trådløst bredbånd installeres med egen antenne og ruter, noe som medfører en økt kostnad. I tillegg må man betale for abonnementet, på lik linje med fastnett/fibernett.
Fordeler:
- Ubegrenset data: De fleste trådløse bredbånd har i dag ''ubegrenset data'' ved normalbruk eller direkte ubegrenset data. Da kan alle på hytta strømme, se på TV eller surfe så mye de vil på internett.
- Bedre dekning: Trådløst bredbånd kan i mange tilfeller ha bedre dekning enn mobilt bredbånd på grunn av en større antenne og bedre ruter. Man kan i tillegg kjøpe større antenner til hytta, for å få enda bedre signal.
- Stabilitet: Trådløse bredbånd er mer stabile enn mobile bredbånd, men mindre stabilt enn fastnett/fibernett.
Ulemper:
- 4G / 5G: På lik linje med mobildata er trådløst bredbånd avhengig av 4G eller 5G nettverket for å kunne levere sine tjenester. Hvis været er svært dårlig eller nettverket er nede, står man uten internett.
- Krever montering: Krever montering og installasjon. Dette kan koste fra 1 000 - 5 000 kroner eller mer.
- Ekstra kostnad: Det trådløse bredbåndet kommer i tillegg til mobilabonnementet man allerede har. Dette internettet koster ofte mellom 500 og 1 300,- kr per måned.
Les også: Hvis du er usikker på om hytta har 4G eller 5G dekning, kan du sjekke dekningskartene til de individuelle mobiloperatørene. (Kilde Telia.no - dekningskart)
Satelittbredbånd - Det dyreste alternativet
Satelittbredbånd er i dag svært funksjonelt, men de fleste foretrekker andre løsninger, da man har tilgang på 4G og 5G i form av mobilt- og trådløst bredbånd. Dette er en mye dyrere løsning enn de øvrige alternativene, og hastighetene er tregere.
Dette internettet fungerer ofte dårlig til å overføre store datamengder på grunn av datakvoter, dyre datapakker og lave hastigheter. Satelittbredbånd har på den andre siden ekstremt god dekning i stort sett hele Norge.
Fordeler og ulemper
Dette er en usedvanlig form for bredbånd kun et fåtall velger å benytte seg av, mye på grunn av den høye prisen, men også funksjonaliteten. Det er rett og slett for tregt, dyrt og tungvint til vanlig internett-bruk.
Fordeler:
- Dekning: Den beste dekningen av alle. 99% dekningsgrad i hele Norge. Fungerer utmerket til hytter som befinner seg langt vekke fra sivilisasjonen.
- Tur: Har man satelittbredbånd på telefonen, kan man ta denne med på tur hvor det ikke er dekning. Ekstra sikkerhet og tilgang på internett.
- Alminnelig bruk: Kan fungere bra nok til alminnelig bruk for 1-2 personer, men vil ha problemer hvis flere bruker internettet samtidig.
Ulemper:
- Hastighet: Hastigheten er mye tregere enn de andre valgmulighetene. Ønsker man å strømme 4K TV eller hvis flere personer bruker internettet samtidig, kan satelittbredbånd slite.
- Datakvoter: Dette er den klart dyreste formen for internett på hytta med lave datamengder inkludert. Det er i tillegg dyrt å kjøpe mer data.
Vil du vite mer: Satelittbredbånd har vært i bruk lenge, men teknologien er i dag kommet mye lenger enn for bare 5 - 10 år siden. (Kilde, Wikipedia.org)
Oppsummering
Ønsker du å se TV eller spille dataspill på hytta? Da finnes det i praksis 4 bredbåndsløsninger du kan benytte deg av! Disse har alle unike fordeler og ulemper - velg det bredbåndet som gir deg best valuta for penga.
Dessverre er det slik at ikke alle hytter har muligheten til å benytte seg av alle løsningene. Har man en hytte som ligger utenfor bebygde områder og langt fra basestasjoner for 4G og 5G - vil man kanskje måtte ty til satelittbredbånd.
Det samme gjelder fastnettet. Dette er ofte svært dårlig utbygd i områder hvor man ikke finner store konsentrasjoner av mennesker. Da kan det hende at mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd er det beste valget.