Ingen

Når du betaler en fast pris for et mobilabonnement, så er det også grenser for hva som er inkluderet, selvom det betegnes som et abonnement som inneholder fri taletid, data eller SMS.

Fri tale

Fri tale har blitt veldig populært, men det betyr ikke at du kan ringe alt og alle uten å måtte betale for det.

Ringer du for eksempel til legen, reisebyrå, utdanningssenter, internettleverandør eller til og med ditt eget mobilselskap, så er det stor sjanse for at dette er nummere som ikke er dekket av din «fri tale».
Dette kan for eksempel være 3-sifrede nummer, 4-sifrede nummer og 5-sifrede nummer, der du vil bli belastet for hvert minutt du snakker.

(Det er forskjellig fra selskap til selskap om disse spesialnumrene er inkludert i taletiden din, så sjekk dette med selskapet før du velger abonnement)

Det er heller ikke mulig å bruke FRI tale til å ringe til eller fra utlandet, da dette er underlagt internasjonal roaming som gjør at du vil bli belastet per minutt.
Hvis du ringer til en norsk mobiltelefon i utlandet, for eksempel til noen som er på ferie, betaler du ikke ekstra. Her er det mottakeren som betaler.

Fri SMS

De fleste mobilabonnementer har i dag fri SMS inkludert. SMS eller Short Message Service er faktisk et «ekstra produkt» i forhold til vanlige mobilanrop. SMS-meldinger sendes / leveres kun når det er ledig på telefonlinjen. Det vil si, hvis en mast er helt opptatt og fylt med mobilsamtaler, vil SMS-meldingen ligge i kø og først bli behandlet når masten er ledig igjen.

Akkurat som med data er det også fri SMS, men grensen på antall SMS er så høy at den kun vil bli nådd hvis man sender SMS i datasystemer, også kjent som SMS-gateways. Dette er dermed ikke relevant for den generelle forbrukeren.

Sende sms i utlandet har blitt mye billigere de siste årene. I mesteparten av Europa kan du sende SMS til Norge for kun noen få kroner per melding.

Innholdstaksert SMS-er er ikke inkludert i FRI SMS. Disse tjenestene belastes separat på regningen. Hvis du ikke vet hva Innholdstaksert SMS er, så kan du lese en artikkel om det på linken nedenfor:

Indholdstakserede SMS’er

Innholdstaksert SMS-er er tjenester som koster ekstra og belastes via mobilregningen.
Dette kan være å kjøpe en bussbillett, støtte en veldedighet, eller kjøp av ringetoner og annet innhold til mobiltelefonen din.

Fri Data

Akkurat som med fri tale, er data i utlandet, samt steder som bruker satellittilkobling, ikke inkludert i fri data. Et eksempel på dette er at du blir koblet til en satellittantenne når du er på en ferge. Vær oppmerksom her på at prisene på satellittilkoblinger er veldig høye, spesielt på data – opp til 100kr pr MB / 1000kr pr GB

Med hensyn til vanlige data i Norge har de fleste selskaper en såkalt «fair use» -politikk som begrenser mengden data du kan bruke.
Denne «Fair Use»-politikken varierer fra selskap til selskap, men det inkluderer for det meste godt over hva en vanlig forbruker bruker.

Det du trenger å være oppmerksom på, er hvis du deler nettverket fra mobiltelefonen din til en eller flere datamaskiner, og de laster ned filmer eller andre store filer.
Overskridelse av selskapets fair usage-grense,vil resultere i de fleste tilfeller at hastigheten bli sterkt redusert. Du vil ikke motta tilleggsgebyrer. (Sjekk uansett alltid selskapets vilkår og betingelser).

Finn et mobilabonnement med fri data .