BankID på mobil: Slik får du appen på mobilen

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

BankID på mobil: Slik får du appen på mobilen

BankID kan være litt innviklet hvis man har mindre erfaring med smarttelefoner eller IT-løsninger generelt. Heldigvis finnes det hjelp å få - vi skal ta våre lesere gjennom alt de trenger å vite om BankID.

Her får du en innføring i hvordan du laster ned og installerer BankID på din mobile enhet. I tillegg skal vi fortelle mer om hva BankID er og hvordan appen fungerer.

Les også: Kanskje på tide å bytte mobilabonnement? Det kan være penger å spare ved å velge det beste mobilabonnementet til ditt forbruk.

Hva er BankID?

BankID er en IT-løsning som skal beskytte forbrukere og banker mot svindel. Det er en form for autorisering som verifiserer at den som forsøker å logge inn i nettbanken og andre nettsider eller foreta kjøp på internett faktisk er den de utgir seg for.

Det brukes også til å signere viktige dokumenter - kort fortalt er det en måte å identifisere seg selv på når man bruker tjenester og apper på internett.

BankID er en forenklet prosess som gjør det både lettere og tryggere å utføre handlinger på internett som vil kunne misbrukes av andre. Dette gjør oss som forbrukere tryggere, og sikrer at svindelforsøk er vanskeligere å gjennomføre.

Hvordan fungerer BankID?

BankID fungerer ved at BankID applikasjonen kommuniserer med din bank og nettsiden du ønsker å bruke eller logge inn på. Det er en form for elektrisk ID som identifiserer at det faktisk er du som logger inn eller bruker tjenesten.

Ditt personnummer (deg) er tilknyttet din BankID. Slik kan ulike nettsider og digitale tjenester bekrefte identiteten din via BankID innloggning.

BankID brukes både av offentlige aktører (NAV, Skatteetaten, Altinn osv.) og private aktører (Nettsider og nettbutikker).

Det tar i bruk kryptert informasjon og tofaktor-autentisering gjennom et sertifikat utstedt av banken (i dette tilfellet innlogging i nettbanken via BankID). Slik bekreftes identiteten din mellom banken og nettstedet du forsøker å bruke.

Eksempel:

Du forsøker å kjøpe et produkt via Google Play / App Store.

  1. Du må først skrive inn personnummeret ditt for å oppgi din personlige ID.
  2. Google Play / App Store vil forsøke å kontakte din bank ved å sende dem en forespørsel som ber deg bruke BankID for å bekrefte identiteten din.
  3. Banken sender en forespørsel til deg via din BankID.
  4. Du må bekrefte eller avkrefte forespørselen (kjøpet) ved å godta forespørselen gjennom BankID-appen på telefonen din eller andre metoder.
  5. Forespørselen blir bekreftet eller avkreftet av banken din ut i fra ditt tilsvar og sendt tilbake til Google Play / Apple Store.
  6. Hvis banken ikke mottar en bekreftelse innen en viss tid vil forespørselen bli avvist automatisk.
  7. Avhengig av om du bekreftet eller avkreftet forespørselen fra banken- vil du kunne kjøpe tjenesten eller produktet du ønsket.

Visste du at? Det kalles tofaktor-autentisering fordi det må bekreftes med to faktorer - i dette tilfellet både passord / PIN-kode og bekreftelse fra din tilgang til den fysiske mobile enheten BankID er installert og logget inn på. (Kilde, Wikipedia.org)

Når bruker man BankID

Vi skal også kjapt innom når man må bruke BankID. Enkelte steder krever alltid at du identifiserer deg gjennom en gyldig metode - og da er BankID ofte det enkleste. Det er også mulig å bruke kodebrikker eller engangskoder noen steder.

BankID blir hovedsakelig brukt når man må legitimere seg på en tryggere måte. Mange offentlige institusjoner krever at du bruker BankID eller tilsvarende legitimering for å kunne benytte tjenestene deres.

For å bruke BankID må du ha:

  • Norsk fødselsnummer.
  • BankID-passord (opprettes via banken din).
  • BankID-app (anbefalt) eller kodebrikke.

Svært mange private nettbutikker og utsalgssteder krever også at du logger inn med en form for gyldig legitimering for å kjøpe produkter eller tjenester.

Dette er de vanligste stedene man må bruke BankID:

  • Logge inn og utføre større tjenester i nettbank og mobilbank.
  • Logge inn og verifisere ting i offentlige tjenester. (NAV, Altinn, Skatteetaten osv)
  • Gjennomføre kredittsjekk eller søke om lån / kredittkort.
  • Opprette avtale om mobilabonnement.
  • Signere enkelte kjøpsavtaler. (bil, hus osv)
  • Kjøp av enkelte ting på internett via apper og nettsider.
BankID på mobil. IPhone med apper

BankID kan være litt irriterende, men utfører en viktig funksjon. (Kilde, Pixabay.com)

Slik aktiverer du BankID på iPhone (iOS)

For å få BankID på sin iPhone må man følge disse stegene. Dette er bare noe man må gjøre en gang på sin enhet, men hvis man får en ny enhet - må disse stegene gjentas.

Slik laster du ned, installerer og setter opp BankID på iPhone:

  1. Gå til «App Store» på din iPhone.
  2. Søk etter "BankID".
  3. Last ned og installer appen (utgitt av Vipps AS).
  4. Åpne appen og trykk på «Kom i gang».
  5. Velg hvilken bank du har.
  6. Bekreft identiteten din gjennom: BankID med kodebrikke eller BankID via nettbank (avhengig av banken din)
  7. Aktiver Face ID eller Touch ID (avhengig av iPhone-modellen din)
  8. Opprett eventuelt en personlig PIN-kode som backup
  9. Nå kan du bruke BankID til å identifisere deg.

Obs! Enkelte eldre operativsystemer / versjoner vil ikke være kompatible med BankID på grunn av sikkerhetsårsaker. Dette gjelder både for iOS og Android.

Slik aktiverer du BankID på Android (Samsung)

Fremgangsmåten til Android / Samsung vil være veldig lik iPhone da applikasjonen er svært lik på begge disse operativsystemene og mobilene. Følg stegene i prosessen og instruksene du får fra applikasjonen.

Slik får du BankID på Android (Samsung):

  1. Last ned appen via Google Play Butikk: Åpne Google Play Butikk på telefonen din.
  2. Søk: Skriv inn "BankID" i søkefeltet.​
  3. Velg BankID-appen fra listen og trykk på "Installer".​
  4. Åpne appen: Etter installasjon, start BankID-appen.
  5. Velg aktiveringsmetode. Kodebrikke: Bruk din eksisterende kodebrikke for å bekrefte identiteten din eller ass eller nasjonalt ID-kort: Skann passet eller ID-kortet ditt i appen for aktivering.
  6. Følg instruksjonene: Appen vil guide deg gjennom de nødvendige stegene for valgt aktiveringsmetode.​
  7. Raskere innlogging: Etter aktivering kan du sette opp ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller en personlig PIN-kode for raskere og enklere innlogging. BankID​.

Obs: Helt eksakt fremgangsmetode kan variere noe avhengig av hvilken bank man bruker eller hvilken Android enhet man har. Følg stegene du får oppgitt i appen.

Tips: Tillatt varsler for å enklere bruke BankID. Hver gang BankID får en forespørsel vil du få opp et varsel på låseskjermen! Dette forenkler bruken betraktelig.

BankID funker ikke - problemer

Enkelte vil kunne oppleve problemer med både installering og bruk av BankID. Vi skal forsøke å hjelpe med problemløsning i dette avsnittet når det kommer til de vanligste problemene som gjør at BankID ikke fungerer på din mobil.

Noen av problemene man kan komme over er nok relativt vanlige, og i de fleste tilfeller kan man fikse det selv. I noen tilfeller må man kontakte banken for å få hjelp - dette gjelder spesielt hvis man ikke har en kodebrikke fra før av.

Vanlige problemer med BankID og hvordan du løser dem:

  • Får ikke logget inn med BankID: Verifiser at du har skrevet riktig passord, fødselsnummer eller engangskode. Omstart applikasjonen. Sjekk om BankID er nede.
  • BankID sender ikke varsler: Skru på varsler på din mobiltelefon via: Innstillinger -> Applikasjoner -> BankID -> Varsler - > «Skru på tillat varsler».
  • Kodebrikken fungerer ikke: Forsøk BankID applikasjonen. Hvis problemet vedvarer må du be om ny kodebrikke fra banken din.
  • BankID er sperret: Ved sikkerhetsbrudd eller gjentatte innloggingsforsøk kan BankID bli sperret. Du må da kontakte banken din personlig.
  • «BankID er ikke tilgjengelig»: BankID kan oppleve driftproblemer eller undergå oppdateringer. I denne perioden vil ikke BankID være tilgjengelig.
  • Byttet mobil: Når du bytter mobiltelefon må du installere BankID på nytt ved å gjennomføre stegene i prosessen. Den må aktiveres på nytt igjen.

Dette er de vanligste problemene og løsningene til disse. Noen av problemene kan man forsøke å fikse selv, andre må man ta tiden til hjelp, mens noen krever at du kontakter din bank for å fikse problemet.

Obs: Man kan kun ha BankID aktivert på 1 enhet om gangen. Hvis du aktiverer BankID på en ny enhet, forsvinner tilgangen til BankID fra din gamle enhet.

BankID på mobil - Sparebank1, DNB og Nordea

BankID skal fungerer med alle store og vanlige banker i Norge. DNB, Nordea og Sparebank1 er alle kompatible med BankID. Dette gjelder stort sett alle banker i Norge - mest sannsynlig alle.

En bank er avhengig av å kunne tilby BankID til sine kunder slik at de kan identifisere seg på en rekke tjenester og til offentlige institusjoner som Nordmenn har behov for. Derfor vil banker som DNB, Nordea og Sparebank1 tilby BankID til sine kunder.

Det hjelper også bankene å unngå svindelforsøk, samtidig som at det bidrar til en enklere måte for kunder å verifisere seg. De unngår også å bli oppringt kontinuerlig angående kodebrikker osv.

BankID hos disse bankene vil fungere relativt likt, men man finner kanskje små forskjeller når det kommer til verifisering og innlogging. Det har lite å si hvilken bank du velger hvis du ønsker en bedre BankID tjeneste.

BankID på mobil

BankID på mobil er i dag en applikasjon man må laste ned og installere. Den 1. september 2024 sluttet den gamle versjonen av BankID på mobil å fungere. Nå må man laste ned og aktivere BankID applikasjonen i stedet for.

Den nye BankID-appen er enklere å bruke og bidrar til mer trygghet for forbrukerne enn den gamle BankID på mobil metoden. Dette er kun positivt, men krever at man aktiverer den nye tjenesten for å kunne bruke denne.

Nå heter det bare BankID - og kommer i form av en applikasjon man kan laste ned på sin respektive enhet via Google Play eller App Store - avhengig av hvilken enhet du har.

Fordeler med BankID På mobil

Vi finner flere fordeler med BankID på mobil. Det forenkler hverdagen for mange mennesker som aktivt må logge inn på diverse tjenester eller handler mye på internett. Dette kan spesielt gjelde mennesker som driver bedrift.

Les mer: Driver du bedrift? Sjekk ut disse bedriftsabonnementene! Her kan det være mye penger å spare for enkelte bedrifter.

Fordeler med BankID-appen:

  • Sikkerhet: BankID og tofaktor autentisering øker sikkerheten betraktelig.
  • Raskere innlogging: BankID-appen er raskere enn bruk av kodebrikke.
  • Enklere: Det er også mye enklere å verifisere sin identitet med BankID på mobil enn kodebrikke osv.
  • Brukervennlig applikasjon: Applikasjonen er svært brukervennlig - spesielt med varsler påslått.
  • Bredt bruksområde: Fungerer på tvers av banker og tjenester. BankID er velutviklet og fungerer til det meste.

Ulemper med BankID

Vi finner dessverre noen ulemper med BankID, men disse er veldig få. Banker og enkelte nettsider / tjenester krever at man legitimerer seg selv av ulike årsakder - da er BankID på mobil i form av applikasjonen den beste løsningen.

Ulemper med BankID på mobil:

  • Krever nyere mobil og OS: På grunn av sikkerhetsårsaker krever BankID en nyere mobiltelefon med oppdatert operativsystem. (Informasjon om dette finner du på Google Play / App Store når du søker på BankID)
  • Må aktiveres separat: For å aktivere BankID på sin enhet må man bruke kodebrikke eller andre innloggingsmetoder - dette kan være irriterende.
  • Forvirrende: BankID kan være forvirrende for mange. Teknologien utvikles stadig - og det kan være irriterende å aktivere BankID den første gangen.

Oppsummering

BankID på mobil består i dag av en applikasjon som må lastes ned i den respektive nettbutikken til sitt operativsystem / sin mobiltelefon. Installasjon og aktivering er ganske rett frem, men man kan støte på problemer.

Heldigvis vil BankID-appen på mobiltelefon forenkle hverdagen for svært mange. Da slipper man å dra frem kodebrikken hver gang man må identifisere seg selv eller ønsker å kjøpe noe på internett.

Det bidrar også til økt sikkerhet med kryptert informasjon og tofaktor-autentisering. Det er mye vanskeligere å svindle folk for store summer i dag enn det var tidligere.

BankID er kommet for å bli! Følg vår guide for å installere appen på din mobil eller bruk vårt avsnitt om problemløsning for å løse dine problemer med BankID-appen.

Avslutningsvis vil vi påpeke at BankID er kompatibelt med alle banker i Norge og fungerer på tvers av tjenester og nettsider som krever legitimering.

Ofte stilte spørsmål