Tidligere var det alltid Telenor som stakk av med seieren når det kom til mobildekning, men i dag har alle de 3 mobiloperatørene med egne mobilnett velutviklede mobilnett med god dekning.
Det knives hardt om #1 plassen, men det korte svaret er at alle har svært god dekning, men med noe variasjon!
Alle mobilnettene fungerer ekstremt bra i større byer og de fleste tettsteder - vi finner de største variasjonene i områder hvor folk ferdes lite.
Slik vurderer vi de beste mobildekningene i Norge:
# | Mobildekning |
---|---|
1. | Telenor - Beste generelle mobildekning |
2. | Telia - Trygg 2. plass |
3. | Ice - Det billigste alternativet |
Les også: Kanskje det er på tide å bytte mobilabonnement? Dette er de beste mobilabonnementene i Norge.
Slik kårer vi beste mobildekning
For å kunne kåre en vinner, må vi naturligvis ta utgangspunkt i noen vurderingskriterier - det viktigste er således hvor bred dekning de har, men det er også andre kriterier som er viktig når det kommer til mobildekning.
Dette er våre vurderingskriterier når vi kårer beste mobildekning:
- Dekning: Hvor bred dekning har mobilnettet til mobiloperatøren?
- Stabilitet: Er mobilnettet stabilt?
- Hastighet: Kan de levere hastighetene de har lovet?
- Pris: Hvor mye må man betale mobiloperatørene for å benytte seg av mobilnettet?
- Teknologisk utvikling: Bygger de ut mobilnettet i henhold til nyeste teknologi eller er de tregere enn konkurrentene?
- Kundetilfredshet: Er deres kunder fornøyde med tjenesten?
Vi forsøker å gjøre en sammenfattet vurdering når vi kårer beste mobilnett med utgangspunkt i de gitte vurderingskriteriene. Naturligvis tar vi hensyn til de viktigste holdepunktene først - da det tross alt er beste mobildekning vi kårer.
Telenor - Beste mobildekning i Norge

Vi har valgt å kåre Telenor til Norges beste mobildekning på grunn av den brede dekningen i mindre tettbygde strøk og langs kysten! Alle mobiloperatørene tilbyr i stor grad tilstrekkelig dekning i byer - dermed blir dekningen i andre områder viktigere.
Telenor har lenge tilbydd den bredeste dekningsgraden, men konkurransen spisser seg til - fremdeles leverer de en noe bredere mobildekning enn sine konkurrenter.
Her får man det nyeste innen 4G/5G teknologi på lik linje med konkurrentene, og Telenor er blant de første til å investere i den nyeste teknologien. De vedlikeholder også eldre teknologi lengre enn konkurrentene for de som fremdeles bruker 3G osv.
Telenor har en arealdekning på 86% av Norge sitt areal og over 99,8% av befolkningen har tilgang til mobilnettet til Telenor fra der de bor. (Kilde, Telenor.no)
Det brukes en kombinasjon av 4G og 5G, men 5G nettet utvikles stadig i mindre bebygde områder - de fleste vil som sådan ha høy nok hastighet via det moderne 4G, 4G+ og 4G++ nettverket til Telenor.
Fordeler
- Den bredeste dekningen i Norge.
- Utmerket dekning langs kysten - best for sjøfolk.
- Stabil dekning og rask hastighet.
- Velutviklet 4G og 5G nett med ny teknologi.
- Robusthet og pålitelighet.
- God dekning i utlandet (Roam Like Home). (Kilde, Nkom.no)
- De eier og drifter sitt eget mobilnett.
Ulemper
- Dyrere priser enn konkurrentene.
- Ikke noe særlig bedre dekning i byer enn de øvrige.
- Hastighetsbegrensning på mange mobilabonnement og mobile bredbånd.
Resultater oppsummert
Telenor leverer en vanvittig bra tjeneste i distriktene, men skiller seg ikke nevneverdig ut i byene i forhold til konkurrentene! Dessverre har mobilabonnement med full Telenor dekning ofte høyere priser enn Telia og Ice.
Hvis du ferdes i områder hvor mobildekningen kan være dårlig, vil Telenor-dekning ofte være det beste valget! De leverer også et veldig stabilt og robust mobilnett med lite problemer.
Telia - Best dekning for pengene

Telia gir den beste dekning i forhold til prisen! De tilbyr svært lik dekning som Telenor, men til en noe lavere pris. Ice har den billigste dekningen, men ikke den beste.
Dette mobilnettet fungerer like bra som Telenor i de fleste store byer og tettbygde strøk. Vi finner få forskjeller mellom disse to tilbyderne i disse områdene, men Telenor stikker av med en knepen seier.
Telia har noe mindre dekningsgrad enn Telenor, men det er snakk om prosenter. De tilbyr hele 99% befolkningsdekning.
Den største fordelen med Telia sin dekning, er at prisene ofte er noe lavere enn for full Telenor-dekning. Derfor er mange svært fornøyde med Telia sin tjenester når det kommer til mobilnettet.
De har også klart å utvikle et robust og stabilt mobilnett, noe som forbedrer brukeropplevelsen betraktelig.
På lik linje med Telenor fokuserer Telia på ny teknologi ved å stadig utvikle de nyeste mobilnettene i form av 4G/5G - de henger ikke etter i dette segmentet.
Fordeler
- Nesten like bred dekning som Telenor.
- Minst like god dekning som Telenor i storbyer.
- Gode avtaler med mobilnett i andre land (Roam Like Home).
- Stabilt og robust - lite problemer.
- Høye hastigheter via bredt 5G nettverk.
- Abonnement har ofte billigere priser enn Telenor-dekning.
- Eier og drifter sitt eget mobilnett.
Ulemper
- Noe dårligere dekning enn Telenor i distriktene.
- Dyrere enn Ice-dekning.
Resultater oppsummert
Telia leverer en veldig adekvat og kompetitiv dekning i store deler av Norge - på lik linje med Telenor. Det er lite som skiller disse to mobilnettene, men dekningen i distriktene fra Telenor gjør at de stikker av med en knipen seier.
Telia er et trygt valg for de fleste i Norge, og innehar nesten like bra dekning som Telenor, men ofte til en billigere pris! Hvis du ønsker et litt mer budsjettvennlig alternativ, kan Telia være et utmerket valg.
Ice - Billigste mobildekning

Ice tilbyr den billigste mobildekningen, men mangler like bred dekningsgrad som Telenor og Telia. Ice låner deler av mobilnettet til Telenor i enkelte områder hvor de ikke har bygget ut eget nettverk.
For personer som bor i tettbygde områder eller byer vil Ice sin mobildekning ofte være mer enn god nok, men de leverer dessverre ikke like bred og stabil dekning som Telia og Telenor.
Ice fokuserer mest på den største delen av befolkningen som bor i større- byer eller tettsteder Slik når de ut til en stor del av befolkningen med sitt eget mobilnett, og deler av dekningen de mangler - henter de via Telenor sitt mobilnett.
Mange som bor i distriktene vil derfor få en annen rangs tjeneste ved å bruke Ice som leverandør av sitt mobilnett. Hvis du ønsker et billigere mobilabonnement, kan du gjerne teste ut Ice-dekningen der du bor. De har ingen bindingstid.
Ice dekker rundt 95% av Norges befolkning via sitt eget mobilnett, men har et noe mer ustabilt mobilnett en Telenor og Telia i distriktene - her kan man kanskje oppleve ustabilitet eller nedsatt hastighet.
Fordeler
- Ofte veldig gode priser i forhold til Telia- og Telenor-dekning.
- Stort sett like bra dekning i storbyer og større tettsteder.
- Bruker Telenor der de ikke har bygget mobilnett selv.
- Ofte kampanjer som kan gi enda lavere priser.
- Velutviklet 5G nett i storbyene.
- Drifter og eier store deler av mobilnettet de bruker selv.
Ulemper
- Dårligere dekningsgrad enn Telia og Telenor.
- Noe mindre robust og stabilt mobilnett.
- Fungerer ofte dårligere i distriktene.
- Låner mobilnett av Telenor på steder de ikke har eget mobilnett.
Resultater oppsummert
Ice er det beste budsjettvennlige valget, men på bekostning av mobildekning i distriktene og stabilitet! Dessverre henger de litt bak Telia og Telenor, men de utvikler kontinuerlig sitt egne mobilnett.
Dette er en nyere mobiloperatør, og det er derfor naturlig at de ligger litt bak når det kommer til infrastruktur i forhold til sine konkurrenter. Test gjerne Ice-dekningen for å finne ut om det holder i området du befinner deg.
Mobiloperatører med Telenor-dekning
Det er ikke bare Telenor som har Telenor-dekning. Det finnes flere mobilselskap som bruker Telenor sitt mobilnett. Her får du en komplett liste over telefonselskaper som benytter seg av Telenor-dekning:
- Telenor
- Talkmore
- Saga Mobil
- Gudbrandsdal Energi Mobil
- Happybytes
- Norgesenergi Mobil
- Nortel
- Unifon
- Release
- Ice (delvis)
Mobiloperatører med Telia-dekning
Selv om de fleste bruker Telenor, finner vi også noen mobiloperatører som bruker Telia sitt mobilnett, i tillegg til Telia selv. Disse mobilselskapene benytter seg av Telia sin mobildekning:
- Telia
- OneCall
- Chilimobil
- Mycall
- Fjordkraft Mobil
Mobiloperatører med Ice-dekning
Ice er nok den minst brukte dekningen blant mobiloperatører, men vi finner likevel noen som bruker Ice sitt mobilnett. Disse mobiloperatørene benytter seg av Ice sin mobildekning:
- Ice
- NiceMobil
Hva er mobildekning?
Mobildekning er et utrykk som brukes for å forklare dekningen til mobiltelefoner og andre mobile enheter som benytter seg av mobilnett i form av 2G, 3G, 4G eller 5G osv.
For å kunne bruke internett på mobiltelefonen når man er utenfor steder hvor det er WiFi eller Ethernet, må man benytte seg av mobilnettet. Dekningsgraden vil variere - avhengig av hvor man befinner seg og hvilket mobilnett man er koblet til.
Alle som har et aktivt abonnement med inkludert data og en kompatibel smarttelefon, PC eller nettbrett, kan bruke mobilnettet til å koble seg til internettet.
Rundt 99,8% av befolkningen har i dag tilgang til mobilnett der de bor og over 80% av arealet i Norge er i dag dekket med 4G eller 5G - hvor av rundt 50% av arealet har en nedlastningshastighet på mer enn 30 Mbit/s.
Hvordan fungerer mobildekning?
Mobilnettet består av en rekke basestasjoner som sender ut signaler gjennom ulike båndbredder og frekvenser. Mobile enheter som er kompatible og innehar et abonnement, kan ta imot disse signalene for å få internett. (Kilde, Wikipedia.org)
En mobiltelefon eller mobilt bredbånd vil fungere som et modem (tar imot informasjonen fra basestasjonene) og som en ruter (sender informasjonen videre).
Mobildekningen er varierende i ulike deler av landet, og kan påvirkes av topografiske forhold som fjell og byggverk. Hver basestasjonen leverer 2G-5G signaler i en viss omkrets rundt seg.
Når man beveger seg, vil man motta signaler fra den nærmeste eller sterkeste basestasjonen. Man merker ikke at man bytter basestasjon i de fleste tilfeller. Mobilnettet vil prioritere den beste basestasjonen ut i fra din lokasjon.

Har du sett en sånn før? Da har du sett en basestasjon/mobilmast til Telenor, Telia eller Ice. (Kilde, Pexels.com)
Faktorer som påvirker mobildekningen
Det er flere faktorer som påvirker mobildekningen i tillegg til mobiloperatøren og mobilnettet man bruker. Det viktigste er selvfølgelig å velge den beste mobildekningen i områdene du befinner deg i.
Faktorer som påvirker mobildekningen:
- Mobilnett og mobiloperatør: Mobilnettet man bruker vil påvirke dekningen. Derfor er det lurt å velge en mobiloperatør med den beste dekningen i området du befinner deg.
- Avstand til basestasjon: Avstanden til den nærmeste basestasjonen vil også ha ekstremt mye å si i forhold til mobildekningen.
- Mobiltelefon/enhet: Enheten man bruker vil kunne ha mye å si. Større antenner vil øke signalstyrken.
- Nettverksbelasting: Jo flere som er tilkoblet en basestasjon, dess verre blir hastigheten. Dette merkes spesielt under store sammenkomster.
- Teknologi: Hvilken generasjon av mobilnett man bruker vil også ha mye å si. 4G og 5G er betraktelig raskere og har bedre dekning.
- Frekvensbånd: Frekvenser som er lavere (2,4 GHz) har bedre rekkevidde, mens høyere frekvenser(5 GHz) vil ha kortere rekkevidde.
- Vær og vind: Selv om teknologien har kommet langt, vil vær og vind også kunne spille en liten rolle.
Konklusjon
Telenor har den bredeste mobildekningen, mens Telia gir mest mobildekning for pengene - Ice er det billigste valget for de som ønsker budsjettvennlig mobildekning!
Til syvende og sist leverer alle mobilnettene i Norge veldig gode tjenester for store deler av befolkningen. Alle er trygge valg for mennesker som bor i storbyene eller sentralt, men dekningen varierer langs kysten og innlandet.
Den beste mobildekningen i Norge vil være den som fungerer der du befinner deg, i tillegg til å koste minst mulig og gi deg de fordelene og egenskapene du har behov for når det kommer til mobilabonnementet.