Alt om mobildekning - 2G, 3G, 4G, 4G+, 5G: Komplett guide

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Alt om mobildekning - 2G, 3G, 4G, 4G+, 5G: Komplett guide

Det mobile nettverket utvikles stadig, noe som gjenspeiles i vårt nåværende 5. generasjons mobilnett. Hvem vet hvor lenge dette varer? Vi har sett en enorm utvikling i mobildekningen de siste 15-20 årene.

Ikke bare har vi bedre dekning, men vi har også båndbredde på nettverket. Tidligere kunne mobilnettet kun brukes til veldig simple ting krevde lite båndbredde, mens det i dag kan strømmes i full HD fra store deler av Norge.

Mobildekning kort forklart

Innledningsvis skal vi innom mobildekning generelt, før vi går videre inn på 2G, 3G, 4G, 4G+ og 5G. Slik vil våre lesere sitte igjen med en litt bredere forståelse av hvordan disse nettverkene fungerer.

Mobilnettet fungerer ved at det er installert basestasjoner med antenner som sender og mottar signaler innenfor et visst geografisk område. Disse signalene kommuniserer med våre enheter (mobiltelefon som regel).

Antennene er satt opp slik at de dekker visse områder, da signalet kun kan reise en viss avstand, avhengig av størrelsen på antennen og geografiske utfordringer som fjell, byggverk og andre ting som kan forstyrre signalene.

Når man forflytter seg utenfor ett geografisk område, vil man kobles på den neste basestasjonen som er tilgjengelig. Derfor kan mobildekningen falle ut i enkelte områder, da det ikke er signal i dette området.

Les også: Dekningskart - Sjekk mobildekningen der du bor!

2G mobilnett - Utfases fra 2027

2G mobilnettet kom 12 år etter det første mobilnettet ble etablert i 1992. Det første mobilnettet ble kalt 1G (Nordisk mobiltelefonsystem, forkortet til - NMT). Det ble også kalt GSM som står for Groupe Spécial Mobile innledningsvis.

Det franske navnet ble ikke så godt mottatt internasjonalt, og da ble Global System for Mobile Communications - forenklet til GSM.

2G mobilnettet fungerte ganske bra til ringing og SMS, men svært dårlig til databruk, da det hadde for lav båndbredde. Etter hvert kom 2,5G også kalt EDGE, noe som gjorde overføring av mindre mengder data tilgjengelig.

Det 2. generasjons mobilnettet forsvinner i Norge i 2027 gjennom en nøye planlagt nedleggelse. Det lønner seg rett og slett ikke å drifte dette utdaterte nettverket, da stort sett alle nyere mobiltelefoner har tilgang på 4G og 5G.

3G mobilnett

3. generasjons mobilnett - forkortet til 3G er et utdatert mobilnett som i dag stort sett brukes av eldre generasjons mobiltelefoner. 4G er ekstremt mye raskere, selv om 3G fungerte mye bedre enn 2G når det kom til båndbredde, dekning og hastighet.

Dette mobilnettet er bygget på systemet UMTS. Det er et akronym for Universal Mobile Telecommunications System, og er en videreutvikling av 2G/GSM. Derfor ser vi ikke de store hoppene i hastighet og båndbredde.

Med 3G mobilnett kan man laste ned bilder og videofiler av lav kvalitet med grei suksess. Hastigheten lå på 346 kbps (Kilobyte per sekund) i starten, men Telenor utviklet 3G turbo med hastigheter på inntil 3600 - 14400 kbps. (Kilde, Wikipedia.org)

Utfasing av 3G mobilnettet startet i 2019, men det er nok lenge til det blir lagt ned, da 2G nettverket ikke blir lagt ned før i 2025 - 20228. (Kilde, Nkom.no)

Mobildekning 2G, 3G, 4G og 5G. Mann utendørs med telefon og musikk

Mobildekning gjennom 4G og 5G gir deg internett i store deler av Norge. (Kilde, Pexels.com)

Hva er 4G?

4G står for 4. generasjons mobilnett, og er et mobilnett som fremdeles brukes mye i dag. I dag bruker de fleste med nyere og kompatible mobiltelefoner 5G nettet der det er utbygd, men det finnes fremdeles mange som bruker 4G mobilnettet.

Det ble standardisert av ITU som IMT Advanced i 2008, og har siden den tid tatt over det mobile markedet når det kom til dataoverføringer på grunn av sin høye båndbredde i forhold til 3G nettverket.

I Norge benytter vi LTE teknologi, men denne teknologien er noe tregere enn andre 4G teknologier og nettverk, og levde derfor ikke opp til 4G standarden. Den ble ofte omtalt som Pre 4G og 3,9G i starten.

4G+ og WiMax2

De har videreutviklet teknologien, og det moderne 4G nettverket i form av LTE-Advanced og WiMax2 er genuine 4G nettverk som oppfyller de standardiserte internasjonale kravene til hastighet m.m.

4G nettverk skal levere hastigheter på 100Mbit/s (megabyte per sekund) når man beveger seg og opptil 1Gbit/S når man er stillestående. (Kilde, SNL.no) Det skal også være sømløse overganger og bred dekning.

Dette gjør 4G+ og WiMax2, men de er fremdeles noe tregere enn de beste 4G mobilnettene i verden. Heldigvis har 5G tatt over tronen for de som ønsker høy båndbredde, og 4G har stort sett blitt utfaset i tettbygde områder.

5G

5G er basert på UDP/IP og bruker NR (New Radio) som teknologi. Dette fører til høye hastigheter og lite forsinkelse (Ping forklart - Kilde, Kaspersky.com) Den er også kompatibel med LTE-teknologi.

Dette førte til en sømløs overgang til 5G mobilnettet i Norge, men har muligens forsinket en full utbygging.

Det 5. generasjons mobilnettet er delt inn i 2 frekvensområder:

  • Under 6 GHz: Den lave frekvensen trenger lettere gjennom byggverk, fjell og andre obstruksjoner enn høyere frekvenser. Den fungerer i tillegg over større områder. Perfekt til mindre bebygde områder eller steder med mange obstruksjoner.
  • Mellom 24,25 og 40 GHz: Høy frekvens som har korte bølgelengder. Denne frekvensen fungerer best over korte avstander, og har lav penetreringsgrad.

De høye frekvensene gjør seg gjerne best i større byer, da hastigheten vil være raskere, mens lave frekvenser sender signaler over større avstander på en mer effektiv måte.

Hvordan vet man hvilket mobilnett man er koblet til?

Usikker på hvilket mobilnett du bruker til enhver tid? Vi skal vise deg symbolene du må se etter på din mobiltelefon. Dette vises ofte oppe i høyre hjørnet på din mobiltelefon.

De siste årene er folk flest stort sett koblet til enten 4G eller 5G nettverk, men vi har valgt å ta med eldre mobilnett også.

Slik ser du hvilket mobilnett du er koblet til:

  1. 2G: Det finnes 3 ulike symboler som viser dette - E, Edge og GRPS
  2. 3G: Her finner vi også 3 ulike symbler - 3G, H eller H+.
  3. 4G: Markeres med 4G eller LTE.
  4. 5G: Vises med symbolene 5G

Mobildekning - dekningskart

Alle generasjonene har ulik dekningsgrad i forskjellige områder. Man kan sjekke dekningen til ulike mobiloperatører via deres dekningskart - her kan man sjekke dekningen i de områdene man ferdes eller bor.

Dekningskartene vil vise dekningen til de forskjellige generasjonene med mobilnett. Slik kan du få en komplett oversikt over hvordan dekningen i ditt område er, i henhold til 2G, 3G, 4G eller 5G.

Her kan du for eksempel sjekke Telenor sin dekningsgrad. (Kilde, Telenor.no) Alle de største mobiltelefonselskapene har dekningskart som du kan finne på deres nettsider.

Oppsummering

2G, 3G, 4G og 5G har alle bidratt til mobilnettet, og nyere generasjoners mobilnett har økt kapasiteten og gjort det mulig å bruke internett utendørs i like stor grad som innendørs.

De nyeste mobilnettene som 4G og 5G fungerer minst like bra som fibernett hjemme, i områder hvor dekningen er god.

Tidligere generasjoners mobilnett som 2G og 3G fungerte stort sett bare til ringing eller oppgaver som krever lite båndbredde.

Heldigvis utvikles mobilnettet kontinuerlig, og hvem vet hvor det ender? 5G er et utmerket mobilnett, men det har sine limitasjoner.

Ofte stilte spørsmål