5G åpner døren for helt nye muligheter i mobilnettverket, inkludert evnen til å koble sammen et stort antall ulike enheter på nettet samtidig.
Utbyggingen og videreutviklingen av 5G åpner opp for teknologiske fremskritt vi knapt kunne drømme om for bare noen år siden.
Tips: Bytt mobilabonnement for å få mest mulig ut av 5G-mobilnettet.
Hva er 5G-nett?
5G-nettet er 5 generasjons mobilnett og kommer med ekstremt høye hastigheter i forhold til 3-4G mobilnettet. Det har åpnet dørene for fritt mobilbruk i tettbygde strøk.
Du vil oppleve at nettsider lastes øyeblikkelig, videoer spilles av umiddelbart, og både opplasting og nedlasting av store filer skjer på rekordtid.
Det gjør at man kan surfe, streame og dele opplevelser uten frykt for nettet går tregt, selv når det er mange brukere til stede på samme sted.
Les mer: Hvem støtter 5g-nettet
Fleksible hverdager med 5G-dekning
Mange av oss har blitt komfortable med en mer fleksibel arbeidshverdag, der vi ikke bare kan bruke mobilen mens vi er på farten, men også utføre arbeid fra ulike steder utenfor kontoret – selv om dette noen ganger kan gå på bekostning av kvalitet og opplevelse.
I enkelte tilfeller kan dette medføre utfordringer med hastigheter. De åpne trådløse nettverkene på kafeer er kanskje ikke tilstrekkelig raske til å håndtere arbeidsoppgavene våre. Videre er det flere andre grunner til å unngå å koble seg til slike åpne nettverk.
Med 5G-nett er det mulig å oppnå trådløse hastigheter som matcher de du opplever med fibernett. Dette betyr i prinsippet at du kan arbeide, streame direktesendte fotballkamper og dele opplevelser fra nesten hvor som helst – med like stabil tilkobling som hjemme eller på kontoret.
Dette forutsetter imidlertid at du har tilgang til 5G-dekning og en stor nok datamengde inkludert i mobilabonnementet ditt.
Samtidig er 5G tilgjengelig via trådløst- og mobilt bredbånd. Dette er spesielt gunstig for dem som ikke har tilgang til fibernett hjemme. Det samme gjelder også for hytta, slik at du kan jobbe, laste ned innhold, streame serier og se på TV – akkurat som om du var hjemme.
Strøm fotball: Strøm fotball og Premier League på 5G nettet med et mobilabonnement med Viaplay.
Forskjell mellom 4G og 5G
Selv med økt hastighet, er det mange tilfeller der lave forsinkelse er avgjørende. Dette refererer til den tiden det tar fra du utfører en handling på mobilen din til oppgaven faktisk blir utført.
Med 5G-nettet har det blitt mulig å oppnå en responstid så lav som ett millisekund. Det skjer med andre ord i sanntid.
Dette betyr at de minimale forsinkelsene forbundet med 5G vil forbedre opplevelsen innenfor blant annet gaming. Det er jo tross alt viktig at nettet er raskt og pålitelig når man skal overvinne motstandere og håndtere uforutsette utfordringer samtidig.
5G åpner dessuten muligheten til å gi umiddelbare kommandoer til alle tilkoblede enheter i hjemmet. Eksempelvis den smarte dørlåsen, robotstøvsugeren eller alarmer.
Fungerer 5g på eldre telefoner?
5G fungerer ikke på alle eldre mobiltelefoner, men kanskje noen litt eldre flaggmodeller som var tidlig ute. Du kan selv sjekke om din mobiltelefon støtter dette, og vurdere å selge din brukte mobiltelefon.
Du trenger 5G-telefoner eller mobiler som støtter 5G for å få tilgang til 5G-nettet. Derfor er det viktig at du husker å sjekke om mobilen du vurderer å kjøpe faktisk støtter 5G, dersom du ønsker å ta del i neste generasjons nettverk.
Du trenger ikke å bytte SIM-kort selv om du bytter telefon – mobilen kobler seg automatisk på 5G-nettet.
Hvor raskt er 5G-nettet?
5G nettet er kapabelt til å oppnå hastigheter på 1000 Mbit/s eller mer, noe som slår de fleste private fibernett ganske kraftig. Det fordrer at man har en moderne mobiltelefon og ekstremt sterkt signal.
Avhengig av hvilken ruter / modem man bruker på mobiltelefonen eller mobilt/trådløst bredbånd, kan man også velge om man vil koble seg til en laver frekvensbredde eller høyere.
De høyere frekvensene for 5G-teknologi, mellom 3,4–3,8 GHz og 25–27,5 GHz, kan oppnå hastigheter på mellom 1 og 2 Gbit/s.
Hastigheten på 5G vil være omtrent 10 til 20 ganger raskere enn 4G. For å oppnå de høyeste hastighetene med 5G, er du nødt til å være svært nær ulike basestasjoner.

5G frekvensene blir sendt ut fra basestasjoner og mobilmaster rundt om i verden. (Kilde, Freepik.com)
Hva kan man bruke 5G til?
I diskusjoner rundt 5G de siste årene, er det gjerne de teknologiske fremskrittene som fortsatt ligger noen år frem i tid som nevnes hyppigst, spesielt muligheten for det som kalles skivedeling av 5G-nettet.
Lynrask opplasting og nedlasting gir en førsteklasses brukeropplevelse, og åpner opp for mye bredere mobilbruk når det kommer til internett. I dag kan man bruke mobilnettet til nøyaktig det samme som fibernettet.
Enten du ønsker å streame 4K-videoer eller laste opp store filer til skyen – kanskje til og med samtidig – vil du med 5G ikke lenger være begrenset av båndbredde eller lave hastigheter.
Hastighetene på 5G kan sammenlignes med surfing på fibernett, og med en dekning i verdensklasse har du muligheten til å gjøre dette fra nesten hvor som helst i Norge og Europa.
Dette er noe mange som arbeider utenfor kontoret har lagt merke til: For mange er det tross alt mer effektivt å jobbe via mobilen enn en PC.
Husk at å bruke 5G hele tiden kan resultere i mye forbruk av data. Du bør i slike tilfeller ha et mobilabonnement med ubegrenset data, slik at du unngår bekymringer om datamengden.
Les mer: Mobilabonnement med 30 GB kan være nok for de fleste.
Fordeler og ulemper med 5G
Etter en grundig evaluering har vi konkludert med at den største ulempen med 5G er den noe kortere rekkevidden sammenlignet med 4G.
Den begrensede rekkevidden krever at flere 5G-sendere må installeres for å sikre at alle brukere omsider får tilgang til nettverket.
Dette har som sådan ikke så mye å si for oss forbrukere etter noen år, da de kontinuerlig bygger ut 5G nettet for å matche eller bli bedre enn 4G.
Fordeler med 5G
- Forbedret dekning innendørs, inkludert i lokaler, kjellere og bygninger med tykke vegger.
- Legger til rette for mobilt og trådløst bredbånd.
- Hastigheter som matcher fibernettet, noe som gir en imponerende ytelse.
- Mer stabil tilkobling med færre brudd i forbindelsen.
- Åpning for Internet of Things (IoT - Kilde, Wikipedia.org), noe som muliggjør tilkobling av en rekke smartenheter.
- Mer kapasitet til å betjene flere brukere samtidig.
- Gjør det enklere å drive med ting som streaming og gaming som krever høyere og stabil båndbredde.
- Åpner opp for internett på hytta i mye større grad.
Ulemper med 5G
- Noe begrenset rekkevidde sammenlignet med tidligere nettverksgenerasjoner enkelte steder.
- Behov for flere sendere på grunn av den kortere rekkevidden, noe som kan føre til økte installasjonskostnader og infrastrukturbehov.
Telia dekning: Les mer om mobilabonnement med Telia-dekning.
Kan man bruke 5G-nett hjemme og på hytta?
Ja, absolutt! 5G nett fungerer like bra hjemme og på hytta, som når man er ute på farten - såfremt man ikke befinner seg i en kjeller eller bor på et sted med dårlig dekning eller vanskelige topografiske forhold. (Kilde, Snl.no)
5G-mobilnettet blir faktisk i større og større grad brukt hjemme via mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd. 5G-nettverket muliggjør ting som tidligere kun var mulig å oppnå gjennom kabler og fibernett.
I dag er det mange som faktisk kun bruker 5G-nett hjemme via mobilabonnementet eller mobilt og trådløst bredbånd!
Hvor er det 5G dekning?
5G-dekningen i Norge er ekstremt bra utbygd og over 99% av Norske husstander har i dag tilgang til 5G nettverket der de bor. Rundt 61% av arealet i Norge er dekket.
Norge er et langstrakt land med store ubebodde og ubebygde områder. Her vil naturligvis tilgangen til 5G-nettverket være mye lavere enn i større byer og tettsteder.
I store deler av Europa er 5G nettverket også veldig bra utbygd med enda høyere arealdekning enn Norge på grunn av en høyere befolkningstetthet og enklere topografiske forhold enn Norge med massevis av fjell.
Oppsummering
5G nettverket i Norge og Europa er svært godt utbygd og godt rustet for flere tiår frem i tid! På grunn av den høye hastigheten man har klart å oppnå med 5G - er det ikke like mye å hente på å utvikle den neste generasjonen med mobilnett.
De høye hastighetene gjør at stort sett alt man gjør på internett går plettfritt så lenge dekningen er tilstrekkelig. Laster man ned eller opp enorme mengder data, vil det naturligvis være litt å hente.
5G mobilnettet er 5 generasjons mobilnett og tok over for forgjengeren 4G for en del år tilbake, selv om det fremdeles er i drift - bruker de fleste 5G nettverket i dag.