Ingen

Det føles ikke som det er lenge siden 4G ble en standard for mobilnett, og nå står vi på terskelen til 5G-æraen, den femte generasjonen av mobiltjenester.

5G-teknologien lover å bringe med seg langt raskere dataoverføring, noe som betyr økt kapasitet, raskere respons og mer effektiv utnyttelse av nettverksressurser. Det viktige å merke seg med 5G er at mens den ikke nødvendigvis gir deg mer datakvote, vil den tillate raskere overføring og mottak av data enn tidligere.

For å kunne dra nytte av 5G på din mobiltelefon, må du imidlertid ha et abonnement som støtter 5G. Dette betyr at det ikke er nok å ha en 5G-kompatibel telefon; ditt mobilabonnement må også være tilrettelagt for 5G-teknologien.

Når du har et 5G-abonnement, kan du oppleve de fullstendige fordelene av denne nye og raskere mobilteknologien. Her er det stor forskjell på de ulike leverandørene, og det er nettopp dette vi skal se nærmere på i denne guiden.

Hvordan kan jeg få et 5G-mobilabonnement?

Selv om ikke alle mobilselskaper tilbyr 5G ennå, er både Telenor og Telia allerede aktive på 5G-fronten med offisiell lansering av sine 5G-nett. For å benytte deg av 5G-teknologien, krever disse selskapene at kundene kjøper en ny mobiltelefon som er kompatibel med 5G, i tillegg til et passende mobilabonnement.

Dette gjelder også for andre mobilselskaper som tilbyr 5G. ICE har også lansert sitt mobilnettverk, og de har raskt vært ute med å bygge 5G master i de fleste sentrale områder.

Telenor

Telenor støtter flere 5G-kompatible mobiltelefoner, inkludert Apple iPhone 12-serien (mini og Pro Max) og bedre, Sony Xperia 5 II 5G og bedre, og Samsung Galaxy S20 Ultra 5G og de nyeste modellene. Som kunde hos Telenor trenger du ikke bytte abonnement; telefonene vil automatisk koble seg til 5G-nettet når det er tilgjengelig. Fjordkraft Mobil, som benytter Telenors nett, tilbyr også 5G til sine kunder.

Når det er sagt, kan det være verdt å sjekke prisforskjellene underveis. Da sikrer du deg at du får den beste hastigheten for en rimelig penge. Hastigheten på 5G er den samme uansett hva du betaler, så ikke kast bort penger på ekstra dyre abonnementer.

Telia

Telia har allerede etablert 5G-nett i byer som Oslo, Bergen, Lillestrøm og Trondheim, og deres mål er å ha et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Telias abonnementer støtter 5G uten ekstra kostnad. I tillegg til mobilene Telia tilbyr, inkluderer Telias 5G-tilbud også modeller som OnePlus 8-serien. Chilimobil og Phonero, som benytter Telias nettverk, tilbyr også 5G til sine kunder.

Tradisjonelt har Telia hatt bedre dekning på Vestlandet, men det kan være variasjoner. Pass på at du sjekker dekningen i ditt område før du skifter abonnement. Det er ikke alle steder 5G er rullet ut enda, noe som kan være en kjedelig overraskelse underveis.

Ice

Ice tilbyr det nyeste nettverket i Norge, og de har forbedret en rekke basestasjoner for 5G, hovedsakelig bygget med Nokias radioteknologi. De har klargjort 5G i områder som Oslo og Akershus fylke, Drammen, Tromsø, Bergen, Fredrikstad, Sarpsborg, Stavanger, Sandnes, Trondheim, Skien, Porsgrunn og Kristiansand.

I tillegg til dette har Ice lenge vært kjent for å være et rimeligere alternativ enn mange av de kostbare leverandørene. Dette til tross for at de også har hatt en del trøbbel. Om du bor i en storby, kan det være verdt å investere i et abonnement, men utenfor de store byene, er det mindre aktuelt på grunn av dekning.

Hva tilbyr 5G-nettet, som 4G ikke allerede tilbyr?

Den nye teknologien for femte generasjons mobiltjenester, 5G, åpner opp for en rekke nye tjenester og muligheter. Da 4G ble lansert i 2009, møtte det en viss skepsis, da mange allerede var fornøyde med 3G og så ikke umiddelbart behovet for en oppgradering. Det er ofte ikke forbrukerne som etterspør nye teknologier; de blir heller introdusert for dem, både ubevisst og bevisst, som en del av den teknologiske utviklingen.

Lanseringen av 4G medførte en rekke nye tjenester og mobiltelefoner, og har fundamentalt endret måten forbrukere tilegner informasjon og underholdning på.

5G er ventet å ha en lignende, om ikke større, innvirkning. Denne teknologien vil tilby nye måter å benytte, utveksle, samle og bearbeide data på, noe som vil gi både privatpersoner og samfunnet som helhet tilgang til helt nye tjenester. Disse tjenestene vil sannsynligvis raskt bli integrert i vår daglige virkelighet, og bringe med seg betydelige endringer i hvordan vi interagerer med teknologi og hverandre.

5G er også kjent som IoT, tingenes internett

5G-teknologien har potensial til å utvide tilgangen til internett på områder hvor det tidligere har vært utfordrende å oppnå. Dette skyldes at 5G, som en trådløs teknologi, eliminerer behovet for å grave ned fiberkabler i boligområder.

I stedet kan man tilby et trådløst nett som fungerer optimalt uten slike installasjoner.

I takt med at antallet internettbaserte enheter i hjemmet øker, inkludert TV-er, smartklokker, ovner og overvåkningskameraer, blir tilgangen til et raskt og pålitelig nettverk stadig viktigere.

Med 5G vil det bli mulig å koble seg til nettet fra et bredt spekter av enheter, ikke bare fra mobiltelefoner, men også fra smartklokker og andre smartenheter.

Denne trenden strekker seg også til samfunnet som helhet, hvor offentlig infrastruktur som trikker, biler, busser, sykler, søppelkasser, lyktestolper og offentlige klokker i økende grad vil bli regulert og styrt via 5G-nettet.

Kapasiteten og hastigheten til 5G er nødvendig for å håndtere denne massive økningen i tilkoblede enheter, noe som ville vært overveldende for 4G-nettet. Dermed står vi foran en betydelig endring i hvordan både privatliv og offentlig infrastruktur fungerer, takket være mulighetene som 5G-nettet åpner opp for.

Sammenlig mobilabonnement med 5G her

Oppsummering

5G har på rekordtid blitt en viktig del av infrastrukturen vår, og man ser raskt hvilke behov som dukker opp. På rekordtid har det dukket opp en rekke nye enheter som kobles til 5G nettverket.

Dette gjelder ikke bare mobiltelefonen din, men også smarttelefoner og enheter ute i det offentlige. Vi håper denne guiden har vært nyttig og gitt deg innsikt i hvorfor 5G har blitt så viktig. Videre har vi sett på hvilke aktører som tilbyr 5G til privatpersoner, inkludert Telenor, ICE og Telia - selskapene som styrer de store nettverkene i Norge.