Ingen

*Denne artikkelen er gammel og noe informasjon kan være utdatert

Det virker ikke så lenge siden vi ble vant til å ha 4G på mobilen, og nå kommer 5G, en teknologi for femte generasjons mobiltjenester i mobilnettet. 5G gir mulighet for en enda raskere dataoverføring. Dette innebærer bedre kapasitet, raskere respons og bedre utnyttelse av ressurser. Dermed får man ikke mer data med 5G, men man kan motta og sende data raskere enn tidligere. Men for å få tilgang til 5G på mobilen din er du først nødt til å skaffe deg et 5G mobilabonnement.

Hvordan kan jeg få et 5G-mobilabonnement?

Det er ikke alle mobilselskaper som tilbyr 5G akkurat nå, men Telenor og Telia har kommet på banen med sin offisielle åpning av 5G nettet. Disse mobilselskapene krever at du kjøper en ny mobiltelefon som støtter den nye teknologien, samt mobilabonnement, og dette gjelder også de andre mobilselskapene. For å gi en oversikt, har det har blitt listet opp mobilselskapene som tilbyr 5G akkurat nå, med informasjon om hvilke mobiler som støtter 5G nettet.

Telenor
Telenor tilbyr Apple iPhone 12, mini og Pro Mac med 5G nett. De har også andre mobiler som Sony Xperia 5 II 5G og Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Du trenger ikke endre Telenor-abonnementet ditt – mobilen som støtter 5G-nettet vil automatisk koble seg til nettet. 

  • Fjordkraft Mobil bruker Telenor sitt nettverk, og kan også tilby 5G nett til sine kunder. 

Telia
Telia har 5G nett i Oslo, Bergen, Lillestrøm og Trondheim akkurat nå. Telia sitt mål er å være først i Norge med et nasjonalt 5G nett innen utgangen av 2023. De av Telia sine abonnementer støtter 5G, uten ekstra kostnader. Utover mobilene Telenor tilbyr med 5G nett, tilbyr Telia i tillegg blant annet OnePlus 8 (8T, 8, Pro og Nord). 

  • Chilimobil og Phonero bruker Telia sitt nettverk, og kan også tilby 5G nett til sine kunder. 

Ice
Ice har klargjort en rekke basestasjoner som er klare for 5G, utbygget med Nokias radioteknologi. Deriblant er områder som: Oslo og Akershus fylke, Drammen, Tromsø, Bergen, Fredrikstad, Sarpsborg, Stavanger og Sandnes, Trondheim, Skien, Porsgrunn og Kristiansand. 

Hva tilbyr 5G-nettet, som 4G ikke allerede tilbyr?

En ny teknologi, for femte generasjons mobiltjenester, muliggjør nye tjenester. Da 4G ble lansert i 2009 var det mange som var skeptisk til 4G, når de allerede hadde 3G og dette var tilfredsstillende nok. Dessuten er det ikke forbrukerne sin rolle å etterspørre noe bedre og nytt, dette er noe vi konstant, både ubevisst og bevisst, blir konfrontert med.

Med lanseringen av 4G kom det nye tjenester og mobiler, og har endret hvordan forbrukere konsumerer informasjon og underholdning. Det samme gjelder 5G, som vil bidra med helt nye muligheter for å benytte, transportere, samle og bearbeide data. Dermed vil både privatpersoner og samfunnet få helt nye tjenester, som raskt vil bli en del av hverdagen.

5G er også kjent som IoT, Tingenes internett

5G kan medføre at flere kan få tilgang til høyhastighets internett på steder det ellers ikke har vært mulig. Idet en trådløs teknologi medfører at man slipper å grave fiberkabler i folk sitt nabolag, men i stedet tilby et trådløst nett som fungerer like optimalt. Dette er også tilfelle når antall enheter i hjemmet som er styrt av internett øker, deriblant TV, klokker, ovner, overvåkningskamera osv. Dermed er det ikke lenge til du kan tilkoble deg 5G nettet, ikke bare fra mobilen din, men også fra smartklokken din. Denne bølgen av Wifi-styrte enheter omfatter også samfunnet, hvor trikker, biler, busser, sykler, søppelkasser, lyktestolper og klokker vil reguleres av 5G nettet, noe som er for overveldende for 4G nettet.