Ingen

Sammenlign mobilt bredbånd

Med mobilt bredbånd får du en rask og enkel tilgang til internett uansett hvor du befinner deg, hvor det er mobildekning. Vi tilbyr en sammenligningstjeneste for mobile bredbånd, slik at du kan finne det mest passende abonnementet for dine behov.

Å finne det optimale mobile bredbåndet for ditt forbruk kan være utfordrende, med et stort utvalg av abonnementer, ulike funksjoner og prismodeller å velge mellom.

Ofte vil forbruket ditt vil variere fra måned til måned, og derfor er det smart å velge et mobilt bredbånd som passer dine behov, slik at du unngår store overraskelser på regningen.

Vi tar hensyn til dine spesifikke krav for hva abonnementet skal inneholde og guider deg til det mest kostnadseffektive mobile bredbåndet som passer for deg.

Ser du etter et mobilabonnement? Sammenlign mobilabonnement her

Mobilt bredbånd i utlandet

Vanligvis inkluderer mobilt bredbånd kun bruk innenfor Norge, selv om noen aktører tilbyr tilgang i Skandinavia, og enkelte aktører i Europa.

For de som benytter mobilt bredbånd i utlandet, anbefales det å velge abonnementer som er merket som "fri bruk i EU/EØS" eller sjekke spesifikasjonene som indikerer at abonnementet er gyldig i hele Skandinavia.

Mange mobile bredbånd er automatisk sperret for bruk i utlandet, som en beskyttelse mot uventede kostnader hvis du ved et uhell tar med deg bredbåndet utenlands.

Hastighet på mobilt bredbånd

En avgjørende faktor for den samlede opplevelsen av mobilt bredbånd er surfehastigheten. Å finne det riktige antallet gigabyte til en gunstig pris er ikke nødvendigvis alt du bør vurdere ved valg av mobilt bredbånd.

Nesten alle mobile bredbånd opererer i dag på 4G-nettet, men enkelte kan ha hastighetsbegrensninger. Disse begrensningene kan være enten permanente eller aktiveres når du når bruksgrensen for antall gigabyte per dag eller måned.

Slik finner du billigste mobilt bredbånd

Når vi søker etter et optimalt mobilt bredbånd for deg, beregner vi mengden data inkludert i abonnementet, samt kostnadene ved å overskride den faste månedsprisen.

På denne måten presenterer vi den mest hensiktsmessige løsningen for ditt forbruk. Husk at i enkelte tilfeller kan dette innebære å velge et abonnement med en mindre datapakke og legge til en ekstra datapakke.

Bytte mobilt bredbånd?

Vi presenterer alle norske leverandører av mobilt bredbånd og deres abonnementer basert på pris. Sammenlign bredbåndet du har i dag opp mot vår liste og se om du kan spare penger på å bytte leverandør.

Mange tenker ikke over de store besparelsene de kan gjøre ved å bytte bredbånd, men her er det mulig å få et like godt bredbånd til en lavere pris dersom man sjekker grundig.

Hvordan brukes mobile bredbånd?

Mobile bredbånd får tilgang til internett gjennom mobilnettverket på samme måte som mobiltelefonen din. Alt som kreves, er et SIM-kort og en enhet å sette det i.

Det finnes forskjellige enheter som støtter mobile bredbåndstjenester:

  1. 4G Wi-Fi-ruter: Dette er den mest vanlige enheten og passer best for hjemmebruk.
  2. USB-brikke: Dette er den minste enheten og er ideell for personlig bruk.
  3. 4G Wi-Fi mini-ruter/trådløs ruter: Dette er den mest praktiske enheten og passer best for de som er på farten og for mindre hjem.

Prisene på disse enhetene varierer, og de er kompatible med alle operatører. Du kan kjøpe dem hos din lokale elektronikkforhandler.

Velger du et mobilt bredbåndsabonnement med binding, får du ofte ruteren inkludert i prisen.

Mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd?

Selv om trådløst bredbånd og mobilt bredbånd kan virke som to sider av samme mynt, er den viktigste distinksjonen mellom dem følgende: Trådløst bredbånd er designet for primærboliger, mens mobilt bredbånd er tiltenkt sekundærboliger eller når man er på farten.

Med teknologiens kontinuerlige utvikling og markedets strenge krav til en etterfølger av ADSL-bredbånd, har trådløst bredbånd blitt tildelt rollen som erstatter for alle som ennå ikke har tilgang til fiberbredbånd.

Trådløst bredbånd enkelt forklart

Selv om trådløst bredbånd benytter seg av det tilgjengelige mobilnettet her i landet, er det begrenset til utelukkende bruk på adressen der du bor.

Koster å installere

Trådløst bredbånd kommer med installasjonskostnader. For å sikre optimal dekning må en mottaker installeres på husveggen, som kan motta og forsterke 4G/5G-signalene inn til boligen. Per i dag er dette en nødvendighet.

Hastighetsperre

Trådløst bredbånd kommer samtidig med en hastighetsperre. Når du bestiller et abonnement, velger du en spesifikk hastighet, vanligvis mellom 25-75 Mbps, og du vil ikke kunne oppnå høyere hastighet uansett hvor nære 4G-mastene du bor.

Datagrense

Videre kommer trådløst bredbånd med en datagrense. Du får med andre ord ikke ubegrenset data. Du får tildelt en viss datakvote per måned, og overskridelse av denne grensen kan medføre konsekvenser.

Heldigvis er det så mye data i disse kvotene at de sjelden overskrides. Imidlertid betaler man like mye som andre med samme abonnement, selv om man bruker mindre data.

Mobilt bredbånd enkelt forklart

Mobilt bredbånd er nettopp det – mobilt. Det fremgår av navnet, og det er også det mest overbevisende argumentet.

Du kan ta med deg 4G-dekningen, for eksempel inn i en kjørende bil for å underholde barna i baksetet, uten å bekymre deg for en overraskende høy telefonregning.

Dette argumentet kan imidlertid diskuteres, spesielt med tanke på at man allerede har et kostbart mobilabonnement som kan brukes for å streame til TVen på hytta.

I utgangspunktet ingen installasjonskostnader

Når det er sagt, tilbyr de fleste leverandører en ruter i tillegg, og man er relativt avhengig av denne enheten. Denne ruteren er mobil og ofte batteridrevet. Kvalitet har sin pris, så det kan være lurt å investere litt ekstra hvis man har planer om å bruke mobilt bredbånd hyppig i fremtiden.

Mobilt bredbånd med fri fart

Mobile bredbåndspakker kommer vanligvis med ubegrenset eller fri fart, men husk på at hastigheten sannsynligvis vil reduseres betydelig hvis man bruker mer data enn den månedlige planen tillater.

Finn mobilabonnement med ubegrenset data

Mobilt bredbånd har en datakvote

Som med trådløst bredbånd har også mobile bredbånd en grense for hvor mye data som kan benyttes. Disse kvotene er vanligvis mye mindre enn på trådløst bredbånd, noe som gjør at mobiliteten kommer med en viss kostnad per gigabyte.

Hvis man overstiger datagrensen, kan man kjøpe mer data, men hvis formålet er å klare seg gjennom hele måneden, ender man vanligvis opp med en redusert hastighet ned til 2-4 Mbps. Ved start av neste måned er hastigheten som normalt igjen.

Fremtidens bredbånd

Når man sammenligner disse to bredbåndene og forsøker å trekke ut hva man kan forvente fra dem, blir det tydelig at begge har potensial til å vinne betydelige markedsandeler.

Trådløst bredbånd er foreløpig primært designet for stasjonær bruk, mens mobilt bredbånd er konstruert for mobilitet. Imidlertid, hvis trådløst bredbånd åpner opp for geografiske og hastighetsbegrensninger, vil det kunne erobre hyttemarkedet uten store utfordringer.

Hvis det blir introdusert en løsning ala tvilling-simkort, slik at man kan dra nytte av sterke signaler ved hjemmeadressen der mottakeren er installert, vil man kunne benytte det vanlige, uforsterkede signalet fra 4G-mastene når man er på farten.

I fremtiden vil økt konkurranse trolig føre til endringer i abonnementsvilkår og praksis fra leverandørene som for tiden har delvis monopol på dette markedet. Økt konkurranse vil gradvis motivere dem til å tilpasse abonnementsvilkårene og prosedyrene for å sikre seg større markedsandeler.

Oppsummering trådløst bredbånd vs mobilt bredbånd

For å oppsummere så ser vi at trådløst bredbånd ikke egner seg optimalt som et mobilt hytteabonnement. Den eneste måten å få trådløst bredbånd på hytta er å ha to separate abonnementer, hver med sine installasjons- og månedskostnader.

Mobile bredbånd har ofte begrensede datamengder, og dersom man ønsker et mobilt bredbånd med nok data til å dekke daglig forbruk både hjemme og på hytta, kan slike abonnementer bli kostbare.

En fornuftig løsning kan være å bestille fiberbredbånd til primærboligen (dersom tilgjengelig), samtidig som man velger et mobilt bredbånd med en mindre datapakke for de månedlige hytteturene.

I tilfeller der tilgang til fiberbredbånd ikke er mulig, kan det være hensiktsmessig med trådløst bredbånd for primærboligen og mobilt bredbånd som et supplement.

Dette scenarioet avhenger av situasjonen din, og det er viktig å vurdere ditt eget forbruk for å finne den mest optimale løsningen. Hvis internettbruken din er begrenset, kan det hende at et mobilt bredbånd alene er tilstrekkelig.

Vurder dette før du bestemmer deg

For å velge den optimale løsningen for dine behov, er det i hovedsak to nøkkelaspekter du bør vurdere:

  1. Hvor har du behov for internett? Primært hjemme eller mens du er på farten?
  2. Hvor mye data og hvilken hastighet trenger du?

Dersom du søker et fleksibelt nett som kan benyttes på bussen, under bilreiser med barna, eller på hytta, er mobilt bredbånd det riktige valget for deg.

Men hvis du prioriterer stabilitet, høy kapasitet, og ønsker å ha pålitelig nett hjemme, anbefales trådløst bredbånd.

Les mer: Få tilbud på billig mobilabonnement