Swap sikter originalt til Telenor sitt mobilabonnement kalt Swap, men denne blir avviklet 2. april 2025 og erstattet med Splitt. Uavhengig av dette skal vi fortelle litt mer om Telenor Swap, men også viser noen alternativer.
Mange ønsker gjerne Swap funksjonen, uavhengig av hvilken mobiloperatør som leverer den. I denne artikkelen får du vite mer om Swap og hvordan det fungerer, i tillegg til noen alternativer til Telenor Swap.
Les også: På tide å bytte mobilabonnement?
Hva er Swap?
Swap er et mobilabonnement fra Telenor som lar deg betale ned telefonen din over tid eller bytte mobil etter en viss periode (ofte 12 måneder). Etter en viss tid (ofte 24 måneder) eier du mobiltelefonen.
Du betaler derfor ingenting for telefonen umiddelbart, men mobiltelefonen betales ned over tid, i tillegg til at du kan bytte mobiltelefon underveis - hvis du ønsker en nyere eller bedre mobiltelefon.
Denne tjenesten inneholdt også mobilforsikring, og ga stor fleksibilitet til forbrukeren. Man slapp også å betale for en dyr mobil der og da, noe som er kjekt for enkelte med som ikke har en økonomisk buffer.
Selv om Swap er unikt for Telenor, finnes det en rekke andre løsninger på markedet. Telenor har også lansert splitt - som er en noe lik tjeneste. Videre i artikkelen skal vi fortelle mer om alternativene til Telenor Swap.
Telenor Splitt - Erstatter Telenor Swap
Splitt fungerer relativt likt som Swap, men gir deg som forbruker mer rettigheter når det kommer til eierskapet over telefonen. Tidligere var det Telenor som eide mobiltelefonen, før den var nedbetalt. (Kilde, Telenor.no)
Nå er det du som står oppført som eier, selv om du ikke betaler mobiltelefonen helt ned. Dette gir deg som forbruker mer rettigheter, men også mer ansvar.
Slik fungerer Telenor Splitt:
- Mobilens pris blir delt opp i 24 måneder, og holdt utenfor mobilabonnementet.
- Delbetaling for mobilen blir betalt inn hver måned.
- Man trenger ikke binde seg til mobilabonnementet - og kan bytte når man vil.
- Det er mulig å bytte mobiltelefon når man vil, men uten bytterett. (mobilen må nedbetales uavhengig)
- Forsikring er valgfritt og kan kjøpes separat (får ofte 2 måneder gratis).

Bytt til en ny mobiltelefon en gang i året med Swap og lignende mobilabonnement. (Kilde, Pixabay.com)
Alternativ til Swap
Swap har på en måte blitt synonymt med funksjonen, selv om det originalt var et mobilabonnement fra Telenor. Vi skal derfor vise noen alternativer til Swap for deg som ønsker fleksibiliteten.
Det finnes fremdeles noen mobiloperatører som tilbyr Swap-funksjonen, selv om Telenor har kastet inn håndkleet.
Den meste kjente er nok Telia med Svitsj. Den lar deg bytte mobil etter 12 måneder, og fungerer veldig likt Telenor Swap.
Telia Svitsj
Telia Svits er nok det beste og eneste alternativet til Telenor Swap - hvis man ønsker noe som fungerer på nesten helt lik måte som Swap. Her får man delt opp kostnaden til den nye mobiltelefonen i 24 delbetalinger.
Og i tillegg har man mulighet til å bytte mobiltelefon etter 12 måneder - hvis man ønsker å oppgradere. En av ulempene med denne avtalen er at du må ha et aktivt Telia abonnement.
Den største fordelen er at man kan bytte til en annen mobiltelefon etter 12 måneder, og at mobilforsikring er inkludert i prisen.
Slik fungerer Telia Svitsj steg for steg:
- Velg mobiltelefon og betal gjennom 24 rentefrie delbetalinger.
- Etter 12 måneder, kan du bytte mobiltelefon og etter 24 måneder eier du mobiltelefonen.
- Når du bytter, leverer du inn den gamle - og begynner en ny Svitsj avtale.
- Forsikring er inkludert i prisen.
- Man må ha et aktivt mobilabonnement hos Telia.
Man kan avslutte Svitsj-avtalen når man vil, ved å betale ut resten av telefonen, eller levere telefonen inn igjen (avhengig av avtale og telefonens tilstand).
Med Svitsj eier man altså ikke mobilelefonen før den er ferdig utbetalt i motsetning til Telenor Splitt - hvor man eier telefonen, men kjøper den på delbetaling. (Kilde, Telia.no)
Fordeler med Swap
Swap og tilsvarende mobilabonnement har noen fordeler, men også en rekke ulemper. Det passer ikke for alle, men vil være veldig fordelaktig for andre.
- Alltid ny mobil: Hvis du bruker Swap aktivt, kan du kontinuerlig ha de nyeste mobilene ved å bytte hvert år.
- Ingen høye engangskostnader: Man slipper å betale 15 000 kroner på én gang.
- Enkelt og fleksibelt: Bytt mobil hvert år på en enkel og oversiktlig måte.
- Inkludert forsikring: Inkluderer mobilforsikring - flott for deg som er uheldig.
Ulemper med Swap
Dessverre har Swap også noen ulemper man bør være oppmerksomme på. Enkelte av disse er noe man bør være oppmerksomme på, mens andre ikke vil ha så mye å si for de fleste.
- Man eier ikke mobilen: Før mobilen er helt nedbetalt (Ofte 24 måneder), eier man ikke mobiltelefonen selv.
- Bindingstid: Man må ofte binde seg i en viss periode til visse mobilabonnement og avtaler.
- Kostbart: Man vil ofte ende opp med å betale litt mer enn nødvendig med en slik avtale - i stedet for å holde alt separat.
Oppsummering - Er det verdt det?
For enkelte vil Swap og lignende alternativer være verdt det, mens andre vil finne lite verdi i en slik avtale. Hvis man liker å bytte mobiltelefon årlig, og samtidig har et mobilabonnement som inkluderer mye mobildata - kan det være et godt valg.
Personer som har lavere dataforbruk og ikke ønsker den nyeste mobiltelefonen til enhver tid - bør vurdere et annet mobilabonnement uten Swap eller Svitsj.
Tips: Finn det beste mobilabonnementet til ditt forbruk her.
Se over ditt eget forbruksmønster før du velger Svitsj eller Swap! Hvis du ikke skifter mobil ofte - kan det lønne seg å bare kjøpe mobiltelefonen utenom mobilabonnementet.