Mobilforsikring: Alt du trenger å vite

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Mobilforsikring: Alt du trenger å vite

Mobilforsikring er unødvendig - helt til man har behov for det! Det kan være vanskelig å vite om man bør ha mobilforsikring eller ikke. Mange har nok ganske bred dekning gjennom andre forsikringer, mens andre vil være tjent med en mobilforsikring.

Det er mange fordeler med denne type forsikring, men også en del ulemper. Forsikringer fungerer på en måte at de fleste vil tape penger på det over tid, men når uhellet først er ute - er det kjekt å ha.

Her får du vite alt du trenger å vite om mobilforsikring slik at du selv kan ta en avgjørelse på om det vil lønner seg å forsikre din mobil. Det vil variere fra person-til-person - hvorvidt det er verdt det.

Les også: På tide med et nytt mobilabonnement? Les mer om de beste mobilabonnementene her.

Hva er mobilforsikring?

Mobilforsikring er en forsikring som dekker ulike typer skader, uhell og tyveri av din mobiltelefon. Hva mobilforsikringen dekker eksakt - vil variere fra avtale til avtale. Noen dekker svært mye, mens andre mindre.

En mobilforsikring vil kunne spare deg for mye penger hvis du er uheldig og får store skader på mobiltelefonen eller hvis mobilen blir frastjålet.

Dette er en forsikring som kan være fordelaktig for noen, men ikke alle. Det å forsikre mobilen sin gir litt mer trygghet i hverdagen, men den koster også penger.

Forsikringen fungerer ved at man betaler inn en viss sum hver måned i henhold til avtalen. Hvis spesifikke ting skulle skje med mobiltelefonen vil man få dekket kostnader knyttet til reparasjon eller innkjøp av en tilsvarende mobiltelefon.

Finn de beste mobilforsikringene her.

Hva dekker en mobilforsikring?

En mobilforsikring dekker vanligvis ting som kan dokumenteres og i stor grad ikke er selvforskyldte. Hver avtale er ulik, og spesifikk dekning vil variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.

Imidlertid finner vi ting som vanligvis dekkes og ting som vanligvis ikke dekkes. Vær oppmerksom på at du selv må sjekke hva din mobilforsikring dekker eller hva forsikringsselskapet tilbyr før du signerer en avtale.

Dette dekker vanligvis en mobilforsikring:

  1. Skader ved uhell: Vannskader, knust skjerm eller andre fysiske skader som kan oppstå.
  2. Tyveri og ran: Tyveri og ran må kunne dokumenteres for å få erstatning. Ofte gjøres dette ved at man må levere inn en politianmeldelse.
  3. Tap av mobil: Hvis man mister mobiltelefonen vil man hos enkelte forsikringsselskap kunne få erstatning. Det må imidlertid kunne dokumenteres til en viss grad.
  4. Reparasjon eller erstatningsmobil: Hvis man har mistet eller skadet mobiltelefonen og fått godkjent erstatning - vil det ofte skje i form av reparasjon eller erstatning av den gamle telefonen din.

Dette dekker mobilforsikring vanligvis ikke:

  1. Slitasje og mangel på vedlikehold: Slitasje og mangel på vedlikehold dekkes vanligvis ikke, da dette er naturlig. Alle mobiltelefoner blir dårligere over tid.
  2. Virus og hacking: Vanligvis får man ikke erstatning hvis mobiltelefonen blir hacket eller utsatt for virus.
  3. Ingen dokumentasjon: Hvis man ikke kan dokumentere at mobilen er stjålet eller mistet - vil man i mange tilfeller ikke få erstatning.
  4. Utenfor avtaleperioden: Skader og uhell utenfor avtaleperioden vil ikke bli dekket.
  5. Modifikasjoner: Hvis du utfører noen ulovlige eller ikke godkjente modifikasjoner på mobiltelefonen - kan dekningen frafalle.

Obs: Informasjonen er veiledende om hva som vanligvis dekkes og hva som ikke dekkes - du må selv sjekke hva ditt forsikringsselskap dekker for en komplett oversikt.

Mobilforsikring: Alt du trenger å vite

Mobilforsikring kan være kjekt å ha - men det koster penger. (Kilde, Pexels.com)

Mobilforsikring dekker uhell, skader og tyveri

De fleste mobilforsikringer dekker uhell, skader og tyveri så lenge disse kan dokumenteres på en godkjent måte. For å få erstatning i form av reparasjon eller en ny mobil - må man ofte kunne dokumentere hva som har skjedd.

Hvis man er utsatt for tyveri, ran eller overfall - må dette anmeldes til politiet, også må anmeldelsen leveres til forsikringsselskapet.

Uhell og tap av telefonen - hvis man for eksempel har mistet mobiltelefonen, kan være litt vanskeligere å dokumentere, og ikke alltid nødvendig.

Lønner det seg med mobilforsikring?

Mobilforsikring vil være noe enkelte er tjent med, men den generelle befolkningen vil ofte tape mer enn de tjener ved å ta i bruk en mobilforsikring. Hvis man vet at man er uheldig eller ikke har en økonomisk buffet - kan forsikring være lurt.

Dette er den naturlige strukturen til forsikringer, nemlig at de fleste betaler mer enn de får igjen - og uten denne strukturen vil ikke forsikringsselskap kunne selge forsikringer med fortjeneste.

Det betyr ikke at ingen får noe igjen ved å ha en mobilforsikring, men at det ikke er økonomisk gunstig for de fleste. Her må man se over sine egne vaner og forbruksmønstre for selv å vurdere om mobilforsikring er lønnsomt.

Mobilforsikring lønner seg ofte for deg som:

  • Har en dyr mobil: En dyr mobil vil være dyrere å erstatte, men også å forsikre.
  • Er uheldig: Hvis du generelt er uheldig eller litt ekstra svimete - kan mobilforsikring være fornuftig.
  • Reiser mye: Hvis du reiser mye i områder som er mer utsatt for tyveri og overfall.
  • Barn og unge: Barn og unge behandler ofte mobiltelefonen mer aktivt og uforsiktig.
  • Ikke har buffer: Studenter eller andre som ikke har opparbeidet seg en buffer til å erstatte mobiltelefonen selv - ved tap, uhell eller skader.

Mobilforsikring lønner seg ofte ikke for deg som:

  • Har en billig mobil: Billige mobiler er svært sjeldent verdt å forsikre. Det er billigere å bare kjøpe ny.
  • Har innboforsikring/reiseforsikring med dekning: Enkelte innbo- og reiseforsikringer har god dekning for mobiltelefoner.
  • Har en økonomisk buffer: Hvis du har en økonomisk buffer til å erstatte mobiltelefonen - kan det være lønnsomt å ikke forsikre mobiltelefonen.

Les mer: Finn den beste mobilforsikringen her.

Swap, Svitsj, MobilBytte og skjermforsikring

Enkelte mobiloperatører tilbyr også ulike former for mobilforsikring gjennom sine mobilabonnement. Noen av disse fungerer svært likt som en mobilforsikring, mens andre kun tilbyr dekning for spesifikke ting.

Swap er dessverre lagt ned. (Kilde, Telenor.no), men Svitsj fra Telia fungerer fremdeles - den inkluderer også skjermforsikring. Telia tilbyr da en form for mobilforsikring og lar deg også bytte mobiltelefon hver 12. måned.

Skjermforsikring kan være kjekt for enkelte - men ofte holder det med skjermbeskyttelse. Uansett en kjekk fordel ved å velge et mobilabonnement med mobilbytte fra Telia.

Innboforsikring og reiseforsikring dekker ofte mobil

Både innboforsikring og reiseforsikring dekker ofte mobiltelefoner, men i varierende grad - og ikke overalt. Reiseforsikring har kun dekningen utenfor eget hjem, mens innboforsikring stort sett dekker skader og tyveri som oppstår innenfor hjemmet.

Hvis du har en innboforsikring eller reiseforsikring fra før av, kan du sjekke om denne inneholder noen stipulasjoner i forhold til mobiltelefonen din. Da kan du få en ganske bra dekning ved tap av mobiltelefon - i forhold til prisen.

Slik kan du spare penger - og samtidig være tryggere hvis det skulle oppstå noen problemer med mobiltelefonen din. Sjekk gjerne hva din innbo- og reiseforsikring dekker i tilfellet mobiltelefonen blir skadet eller stjålet.

Oppsummering

Trenger man egentlig mobilforsikring? Både ja og nei. Noen vil være tjent med en mobilforsikring, men de fleste vil nok finne det mest lønnsomt over tid - å ikke ha en mobilforsikring.

Mange har også relativt god dekning gjennom innbo- eller reiseforsikringen sin. Da blir det fort dobbelt opp med en mobilforsikring i tillegg.

Hvis du er utsatt for uhell, reiser mye, har en dyr mobiltelefon eller sliter med å opparbeide deg en buffer for å erstatte telefonen selv - kan mobilforsikring være fordelaktig!

Spar penger: Sammenlign mobilabonnement - det kan være mye penger å spare! Kanskje du til og med får råd til mobilforsikring for pengene du sparer.

Ofte stilte spørsmål