Få et mobilabonnement med data i utlandet

NiceMobil 5 GB

Nice mobil logo
5 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

NiceMobil 12 GB

Nice mobil logo
12 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

NiceMobil 15 GB

Nice mobil logo
15 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover

Ice 10 GB

Ice mobilabonnement
10 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
eSIM
Familiefaktura

Ice 20 GB

Ice mobilabonnement
20 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
eSIM
Familiefaktura

IceMax

Ice mobilabonnement
Fri data
100 Mbit/s
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
eSIM
Familiefaktura

Ice 30 GB

Ice mobilabonnement
30 GB
Maks hastighet
Fri tale
EU/EØS Roaming
Data rollover
eSIM
Familiefaktura
Ingen

Alle tilbydere av mobiltelefoni skal i dag tilby tjenester i henhold til EU-regelverket for roaming. Dette innebærer blant annet at brukeren fritt skal kunne bevege seg mellom ulike land i det europeiske samarbeidet uten ekstra kostnader. For oss i Norge betyr dette at man kan reise i hele EØS området uten at det påløper ekstra kostnader når du ringer, eller bruker data som er del av kvoten din.

Her er det store forskjeller på ulike mobilabonnement, noe som gjør det viktig å finne det som gir deg riktig mengde data. Selv om alle operatører innad i EU er pliktig til å følge reglene, så er det store forskjeller på hva de faktisk tilbyr. Dette gjelder særlig når det kommer til hastighet og rollover når man befinner seg utenfor Norge.

Hva innebærer data roaming?

Roaming betyr at du bruker et mobilnett som ikke tilhører den mobiloperatøren du bruker hjemme i Norge, mens dataroaming innebærer bruk av mobildata i utlandet. Kort fortalt betyr dette at telefonen din er koblet til et nettverk som samarbeider med din norske leverandør, men ikke er eid eller driftet av selskapet som har ditt abonnement.

Når du er online og surfer på nett, er det viktig å være bevisst på at dataroaming kostnadene raskt kan bygge seg opp hvis du overskrider de inkluderte datakvotene i ditt mobilabonnement. Heldigvis tilbyr mange mobilselskaper datadekning i EU/EØS-området. For eksempel har flere mobiloperatører inkludert EU/EØS-dekning, noe som betyr at du kan bruke mobildata i Europa til de samme prisene som i Norge.

Det er imidlertid viktig å merke seg at selv om du bruker det norske mobilnettet, og har et abonnement med dekning i EØS/EU. Kan mobiloperatører ha egne priser for SMS og samtaler fra Norge til utlandet. Dette betyr at du fortsatt kan påløpe ekstra kostnader om du ringer eller sender melding til nummer utenfor ditt eget nettverk.

Hvor mye data trenger du?

Å forstå ditt eget dataforbruk er viktig når du skal velge riktig mobilabonnement. Særlig om du har til hensikt å oppholde deg i utlandet, da det kan være store forskjeller i pris og dekning. Du bør derfor tenke godt gjennom hva du skal bruke telefonen din til, samt hvor mye data du forventer å bruke. Noen operatører tilbyr mobilabonnement der du kan prøve deg frem for å se hvilken datakvote som passer for deg.

Kjenn ditt forbruk: For å estimere ditt dataforbruk i utlandet, er det viktig å være oppmerksom på dine vanlige online aktiviteter. Dette kan inkludere å se på videoer, bruke sosiale medier, sende e-post, surfing og mer. Jo mer detaljert du kjenner ditt forbruk, desto enklere blir det å velge riktig dataabonnement.

Bruk av kalkulator: Mange mobiloperatører tilbyr online kalkulatorer som kan hjelpe deg med å estimere ditt dataforbruk basert på de aktivitetene du vanligvis bruker telefonen din til. Dette er en nyttig ressurs som raskt kan gi deg et estimat på hvor mye data du trenger. Særlig om flere skal dele kvote er dette nyttig.

Overvåk dataforbruket: For å unngå overforbruk, kan du bruke mobilens dataforbruksverktøy eller mobiloperatørene sin egen app som hjelper deg med å overvåke datatrafikken. Dette gir deg kontroll og varsler deg hvis du nærmer deg grensen.

Velg riktig datamengde: Når du har en god forståelse av ditt dataforbruk, kan du velge et mobilabonnement med den datamengden som passer til dine behov. Det er bedre å ha litt ekstra data enn å risikere høye overforbrukssatser.

Estimert dataforbruk

  • Se på YouTube-video i HD - 1 time = ca. 1-2 GB
  • Sende og motta e-post - 100 e-poster = ca. 1 MB
  • Bruk av sosiale medier - 1 time = ca. 100 MB
  • Nettsurfing - 1 time = ca. 20-50 MB

Les mer: Alle mobilabonnement med fri data

Vær oppmerksom på mobilabonnementet ditt

Hvis du skal sjekke et event, et innlegg eller noe annet på nettet mens du er i utlandet, bør du være sikker på at du vet hva prisen for det blir. Hvis du er i et EU-land, trenger du ikke å ha store bekymringer. Her kan du benytte telefonen din akkurat som hjemme, så samt du har mer data igjen i abonnementet ditt.

Befinner du deg derimot på et skip, ferge eller fly, er du ofte ikke på noen av de vanlige mobilleverandørene sitt mobilnett. I et slikt tilfelle får du dekning fra en satellitt, og prisene for mobilbruk blir ofte dyrere. For de fleste vil det være snakk om midlertidige opphold, men om du er nødt til å bruke et slik nettverk over tid - se etter muligheter til å koble deg opp mot et WiFi, eller bytte abonnement til et med dekning i området.

Tidligere var det vanskelig å finne mobilabonnement i utlandet, men dette er ikke lenger tilfellet. Du kan finne norske mobilabonnementer som gir dekning i utlandet, eller som har egne kvoter for bruk i utlandet. Dette var gjerne noe som kun var tilgjengelig for bedriftskunder, men har nå blitt langt vanligere å finne på tilgjengelige abonnementer rettet mot forbrukere.

Hvordan skal du velge?

Som vi har vært inne på er det viktig å ta hensyn til hvordan du skal bruke telefonen din. Her er det viktig å ta høyde for hvorvidt du skal bruke den til jobb, eller bare enkle samtaler og surfing.

Apper som kontinuerlig synkroniserer kan ofte sluke store mengder data. Dette inkluderer meldingstjenester som Slack, Teams og Skype, samt e-post og tjenester der du må synkronisere mot en ekstern server.

Her kan det være lurt å hente inn uforpliktende tilbud der du kan. Gjennom listene våre kan du enkelt finne frem til flere forskjellige tilbud, samt se hvor mye data hver av dem tilbyr. Flere har åpnet for ubegrenset data, noe som kan være midt i blinken for deg som vil prøve deg litt frem.

Husk å sjekke at ditt mobilabonnement har data i EU/EØS, samt at det tilbyr data rollover. Da kan du få med deg ubrukt data over til neste periode uten at du må betale ekstra.

Sammenlign alle mobilabonnement