Mange tenker kanskje ikke over det før det blir et problem, men hastigheten på mobilnettet og mobilabonnementet har mye å si for opplevelsen og brukervennligheten.
Det moderne 5G mobilnettet tilrettelegger for såpass høy båndbredde, at de fleste ikke opplever store problemer med nedlasting- eller opplastingshastighet i det daglige.
Dessverre finnes det fremdeles en del begrensninger og restriksjoner når det kommer til mange mobilabonnement. Vi skal forklare mer om hastigheter når det kommer til mobilabonnement og mobilnett i denne artikkelen.
Tips: Ikke alle mobilabonnement har lik hastighet - Finn mobilabonnement med raske hastigheter.
Hva er hastighet på mobildata eller mobilnett?
Hastigheten på mobildata eller mobilnettet måles i megabyte per sekund (Mbit/s) og sikter til hvor mange megabyte per sekund som overføres over nettverket.
Båndbredde er også et utrykk som brukes når man snakker om hastigheten på internettet eller mobilnettet. Båndbredde sikter til den maksimale hastigheten en bruker kan oppnå på mobilabonnementet eller bredbåndet.
Det 5. generasjons mobilnettet (5G) kan gi hastigheter på mer enn 1 000 Mbit/s, noe som er mer enn de fleste fibernett/fastnett. Det finnes svært få arbeidsoppgaver eller tjenester som har behov for så høy båndbredde.
Når man snakker om hastigheter på mobilabonnement eller mobilnett er det derfor måleenheten «Mbit/s» som brukes for å ha en standard måleenhet.
Hva påvirkes mest av lav hastighet?
Når vi snakker om hastighet er det gjerne i sammenheng med hvor fort videoer lastes inn eller hvor raskt en applikasjon lastes ned. Noen ting påvirkes naturligvis mer enn andre av lav hastighet.
Det å sende meldinger eller navigere medier som består av tekst, krever mye lavere båndbredde enn medier som for eksempel video. Hvis man skal laste ned store filer - vil svært lave hastigheter gjøre at det kan ta flere timer.
Dette påvirkes mest av lav hastighet:
- Nedlasting/opplasting: Nedlasting eller opplasting av applikasjoner, filmer eller filer og oppdateringer. All informasjon og data man mottar eller sender på telefonen må lastes ned eller opp.
- Streaming: Hastighet/båndbredde kan påvirke opplevelsen betraktelig hvis hastigheten er for lav. Da opplever man korte eller lengre avbrudd - avhengig av hvor lav hastigheten er.
- Spilling: Spilling krever ofte ikke så høy båndbredde, men i kompetitive spill hvor ping (Tiden det tar fra en server til en annen) er viktig - vil båndbredden kunne påvirke spillopplevelsen betraktelig.
- Samtaler og videosamtaler: Man kan oppleve avbrudd eller lavere bildekvalitet når man bruker Zoom, Facetime, Teams, anrop via WiFi og lignende.
Les mer: Vil du vite mer om ping? (Kilde, Netspotapp.com)
Hastighet mobilabonnement: Slik fungerer det
Mobilabonnement bruker mobildata via mobilnettet for å koble seg til internett slik at mobiltelefonen kan utføre arbeidsoppgaver. Hastigheten påvirkes både av mobilnettet og dekningen, men også ditt mobilabonnement.
Enkelte mobilabonnement struper hastigheten til en viss megabyte per sekund (Mbit/s) for å kunne tilbyr en billigere tjeneste til kundene uten å overbelaste mobilnettet i enkelte områder.
Vi finner svært store forskjeller i hvor høy hastighet som medfølger ulike typer mobilabonnement, men dette er de vanligste begrensningene:
Mobilabonnement | Hastighet | Forklaring |
---|---|---|
Begrenset mengde data 1-70 GB | Fri fart | De fleste mobilabonnement med begrenset data tilbyr ubegrenset hastighet |
Fri data (Ekstremt billig) | 3 Mbit/s | De billigste mobilabonnementene struper hastigheten til 3 Mbit/s |
Fri data 100 - 200 GB (Vanlig pris) | 150-250 Mbit/s | Hastigheten settes ned til 3 Mbit/s når den inkluderte dataen er brukt opp |
Fri data 100 - 200 GB (Dyr pris) | Ubegrenset (Rundt 1000 Mbit/s maks) | Ubegrenset hastighet på inkludert data så lenge dekningen og mobilnettet er god nok |
Obs: Mobilabonnement med fri data vil ha en viss mengde inkludert høyhastighetsdata før hastigheten settes ned til 3 Mbit/s når dataen er brukt opp.
Dette er de vanligste prismodellene, men man kan finne enkelte unntak! Hvis hastighet er viktig for deg - bør du verifisere hvilken modell din mobiloperatør bruker for å få mest valuta for pengene og en best mulig opplevelse.
Tips: Slik får du raskere mobilt bredbånd (fungerer også med mobilabonnement).

Det femte generasjons mobilnettet,- også kalt 5G er det raskeste mobilnettet vi har i Norge. (Kilde, Pexels.com)
Mobilabonnement: Hvor høy hastighet trenger man?
Det varierer fra person til person, men de fleste klarer seg fint med hastigheter mellom 150 - 250 Mbit/s, noe som tilbys i de aller fleste mobilabonnement. 3 Mbit/s fungerer kun til enkle oppgaver og 1000 Mbit/s er overflødig.
Dette gjelder kun for alminnelige brukere som bruker mobildata til vanlige ting. Hvis man befinner seg i en av de to ekstremene,- altså behov for lav eller høy hastighet - bør man vurdere et mobilabonnement med lav eller høy hastighet.
Her er noen tips for å velge riktig hastighet:
- Vanlig bruk: 150-250 Mbit/s holder mer enn nok til helt vanlig bruk. Da kan du se strømme i HD/4K uten å oppleve avbrudd, bruke sosiale medier, spille og samtidig laste ned filer innenfor en gunstig tidsramme.
- Enkel bruk: Hvis man kun bruker mobiltelefonen til svært enkle ting som å lese tekst og aviser, høre på musikk, se bilder på sosiale medier eller surfe på internett - kan 3 Mbit/s holde, men det fungerer dårlig til tyngre oppgaver og strømming på mer enn 360-480p. (lav videokvalitet)
- Ekstrembruk: Ekstrembrukeren som har behov for svært høye hastigheter og store mengder data - bør velge et mobilabonnement med ubegrenset hastighet og store mengder inkludert data. Hvis man for eksempel strømmer mye i 4K, laster mye ned eller spiller kompetitive spill.
De fleste vil som sagt klare seg veldig fint med vanlige hastigheter på rundt 150-250 Mbit/s. Det er nok til å strømme i 4k, høre på musikk, surfe på sosiale medier, laste ned filer effektivt og samtidig spille kompetitivt.
Deler man mobildata med andre enheter - bør man vurdere et mobilabonnement med høyere hastigheter siden den totale hastigheten da vil bli delt på mengden enheter som bruker mobildata samtidig.
Les mer: Slik deler du mobildata med andre enheter.
Test hastigheten
Det finnes flere verktøy man kan bruke for å teste nedlasting- og opplastingshastighet hvis man er usikker på hvilken hastighet man faktisk har. Enkelte steder kan dekningen være dårlig eller mobilnettet overbelastet.
Dette kan gå ut over den faktisk hastigheten man opplever, selv om hastigheten på mobilabonnementet egentlig skal være høyere.
Alle mobilabonnement har noen stipulasjoner i kontrakten som fraskriver de ansvar når det kommer til å sikre maksimal hastighet til enhver tid og over alt - det blir rett og slett umulig.
Test hastigheten din her:
- Nettleser: Bruk en nettleser som for eksempel - Speedtest by Ookla (Kilde, Speedtest.net)
- Apper: Last ned en applikasjon som for eksempel Speedtest By Ookla for Android (Kilde, Googleplay.org)
Det finnes naturligvis flere nettsider og applikasjoner man kan laste ned, men Ookla er enkel og oversiktlig - her får du raske testresultater som stemmer.
Hastighet, dekning og mobilnett
Mobilabonnementet og inkludert hastighet er en ting, men mobilnettet og dekningen vil også kunne gi store utslag i hvilke hastigheter man får - avhengig av hvor man befinner seg og når man bruker mobildata.
Man kan for eksempel merke at mobilnettet sentrale steder kan bli overbelastet hvis det er store folkesamlinger som bruker den samme basestasjonen - for eksempel ved konserter, festivaler eller idrettsarrangement.
Heldigvis har mobilnettet blitt mye bedre til å håndtere overbelastning, og det er et mindre problem i dag enn for ti år siden.
Les mer: Vil du vite mer om mobilnett?
Dekningen vil også gi store utslag når det kommer til hvilke hastigheter man opplever. Hvis man befinner seg et stykke unna en basestasjon, kan hastigheten reduserer betraktelig - i enkelte tilfeller kan dekningen kan forsvinne totalt.
Oppsummering
Hastighet er viktig for mange, men ikke alle! Avhengig av hva man bruker mobiltelefonen til, vil hastigheten på mobilabonnementet eller mobilnettet kunne degradere brukeropplevelsen betraktelig.
Heldigvis tilbys de fleste vanlige mobilabonnement med tilstrekkelig hastighet for alminnelige brukere, og man kan selv velge et mobilabonnement med lav eller høy hastighet ut i fra egne behov og bruksvaner.
Selv om man betaler for høye hastigheter, kan den reelle hastigheten man opplever, være begrenset av ting som mobilnettet eller dekningen der man befinner seg.
Se også: Finn det beste mobilabonnement til ditt forbruksmønster.
Vi anbefaler å kartlegge sine egne behov og bruksvaner for å finne et mobilabonnement med nok hastighet - men ikke alt for høy. Da betaler man ikke mer enn nødvendig, og vil dermed oppleve svært få problemer.