Slik får du raskere mobilt bredbånd: Komplett guide

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Slik får du raskere mobilt bredbånd: Komplett guide

Mobilt bredbånd blir mer og mer populært, men enkelte steder kan hastigheten være lavere enn forventet. Det finnes flere ting man kan gjøre for å forbedre hastigheten og gjøre det mobile bredbåndet raskere.

Noen av disse løsningen er enkle å ta i bruk, mens andre vil være litt mer omfattende! Vi skal vise noen løsninger som er gratis, men også noen som koster penger.

Tips: Det kan være lurt å bytte mobiloperatør i enkelte tilfeller! Se vår liste over mobiloperatører i Norge! Mange av disse selger også mobilt bredbånd.

Hvordan fungerer mobilt bredbånd?

Vi skal ta en kjapp innføring i hvordan mobilt bredbånd fungerer slik at det blir lettere å forstå hvordan man kan gjøre det raskere. Med litt forkunnskap, kan det bli enklere å innføre løsningene vi foreslår på en bedre måte.

Mobilt bredbånd bruker 4G/5G på samme måte som et mobilabonnement. Derfor vil dekningen være viktig for å kunne oppnå høye hastigheter.

Det mobile bredbåndet sitt modem tar imot signaler fra nærmeste basestasjon, før ruteren (det mobile bredbåndet) sender dette videre til dine enheter (mobil, PC, nettbrett osv).

Dekning

Dekningen til din mobiloperatør vil variere ut i fra hvor du befinner deg. I storbyer og tettbygde områder er dekningen til alle mobilnettene som regel veldig bra, men det finnes unntak.

Bor man litt utenfor tettbygde strøk, kan dekningen være mer variert. Sjekk gjerne ut dekningskartet til din mobiloperatør:

Ved å velge en mobiloperatør som har dekning i områdene du ferdes - vil du få høyere hastigheter på det mobile bredbåndet ditt.

Velg riktig leverandør og abonnement

For å få adekvat nok hastighet til å kunne bruke det mobile bredbåndet effektivt, er det viktig å velge riktig leverandør/mobilnett og abonnement. De fleste leverandørene tilbyr gode tjenester, men varierende dekning.

Det samme gjelder abonnementene! Det finnes en rekke mobiloperatører å velge mellom, og disse tilbyr forskjellige abonnementet med ulike vilkår.

Noen abonnement gir deg begrenset hastighet på den inkluderte dataen, mens andre tilbyr ubegrenset hastighet på den inkluderte dataen.

Hastigheten på det mobile bredbåndet vil settes ned når den inkluderte dataen er brukt opp - ofte til 3 Mbit/s, men man kan som regel kjøpe påfyll eller datapakker.

Raskere mobilt bredbånd. Mann som sitter å PC-en med mobiltelefoner rundt seg.

Alle har ulike behov - velg et abonnement som passer til deg og din husholdning. (Kilde, Pexels.com)

Velg en mobiloperatør med god dekning

For å få raskere mobilt bredbånd er det viktig å velge en mobiloperatør med god dekning der du bor eller bruker det mobile bredbåndet! Det kan være store forskjeller, da de bruker ulike basestasjoner og frekvenser.

Derfor kan det være mye å hente ved å velge et mobilt bredbånd som har tilstrekkelig med dekning der du bruker det.

Hvis det du har fra før av ikke fungerer bra nok etter å ha testet ut våre løsninger - kan det være lurt å prøve et annet mobilnett. Har du for eksempel Ice i dag, kan Telenor tilby bedre dekning der du bor.

Les også: Bruker du internett på hytta? Da finnes det 4 forskjellige valgmuligheter å velge mellom!

Hastighet reduseres ved stort forbruk

Hvis man har brukt opp den inkluderte datakvoten i sitt abonnement, vil hastigheten reduseres betraktelig! Da må man kjøpe en ny datapakke (hvis det er mulig) eller vente til neste måned for å få tilbake hastigheten.

Det mobile bredbåndet kan også oppleves tregere hvis flere personer bruker det samtidig - dette gjelder spesielt hvis abonnementet inkluderer lav hastighet og hvis dekningen ikke er tilstrekkelig samtidig.

Det finnes noen tiltak man kan gjøre for å forsøke å maksimere hastigheten selv - uten å bytte mobiloperatør! Vi skal gå videre inn på hva du selv kan gjøre, for å forsøke å få raskere mobilt bredbånd i avsnittet nedenfor.

Test din hastighet: Hvis du vil teste din hastighet, kan du gjøre det på Ookla sin speedtest. (Kilde, Speedtest.net).

Hvis hastigheten stabilt ligger på rundt 3 Mbit/s har du mest sannsynlig gått tom for hastighet i den inkluderte datapakken. Dette kan du sjekke på Min Side hos din mobiloperatør eller ved å kontakte de direkte.

Tips for raskere mobilt bredbånd

Det viktigste er ofte hvilket mobilnett man er koblet til og lokasjonen hvor man befinner seg, men hvis man ikke har optimalisert oppsettet til det mobile bredbåndet, kan hastigheten bli betraktelig lavere.

Heldigvis finnes det mange ting man kan gjøre for å forsøke å forbedre signalet, og dermed hastigheten. Noen av disse vil være enkle å implementere, selv med lite forkunnskap og erfaring.

Slik får du raskere mobilt bredbånd - Tips og triks:

  1. Finn ut hvor nærmeste mobilmast/basestasjon for 4G/5G er.
  2. Putt modemet/ruteren høyt oppe i et vindu mot basestasjonen, men sørg for at det er nærme nok til at du kan bruke internett der du befinner deg.
  3. Test forskjellige steder i huset - til du finner det beste stabile stedet. Avstanden din til modemet vil også påvirke hastigheten.
  4. Kjøp nytt modem/antenner. Hvis signalet er for svakt, kan du kjøpe kraftigere modem ,eller installere antenner innendørs eller utendørs.
  5. Topografiske forhold spiller også inn. Bygningsmasse og fjell kan forstyrre signalene mellom moden og basestasjon eller ruteren og enheten du bruker internett på.
  6. Kanskje du har gått tom for inkludert data? Kjøp mer data eller oppgrader ditt abonnement til å inkludere mer data.

Det er flere ting man kan gjøre for å forsøke å forbedre hastigheten! Forsøk disse triksene før du velger å bytte leverandør eller abonnement. I noen tilfeller kan det lønne seg å forsøke en annen leverandør.

Les også: På tide med et nytt mobilabonnement også? Les vår test av beste mobilabonnement her.

Oppsummering

Det finnes en rekke ting man kan gjøre for å forbedre hastigheten til det mobile bredbåndet. Ofte kan det være så enkelt som at man har gått tom for data, mens i andre tilfeller vil det kreve litt mer enn å bare kjøpe en datapakke.

Man bør først forsøke å bruke de praktiske tipsene vi har gitt i denne artikkelen, men hvis ingenting fungerer - bør man vurdere å bytte mobiloperatør til en som bruker et annet mobilnett.

Har man for eksempel Telenor i dag, kan det være at Telia sitt mobilnett har bedre dekning der du bruker ditt mobile bredbånd. Ta gjerne en titt på dekningskartet til de forskjellige mobiloperatørene før du bestemmer deg.

Ofte stilte spørsmål