Vi er alle kjent med det smarte lille SIM-kortet som smidig passer inn i det dedikerte sporet på siden i mobilen din. Men visste du at dette allsidige kortet også kan brukes i en rekke andre enheter, som for eksempel i et nettbrett, datamaskiner, modemer og rutere som har et tilsvarende spor?
Imidlertid finnes det en ulempe. For å bruke det i andre enheter må du ta det ut av mobilen, sette det inn et annet sted, og deretter sette det tilbake etter bruk.
Dette kan heldigvis løses med tvilling-SIM eller data-SIM. De fleste mobiloperatører tilbyr denne tjenesten til en relativt lav kostnad. Det er likevel viktig å merke seg at det kan være variasjoner i funksjoner og priser mellom de ulike operatørene.
Du kan lese mer her om bruksområdene deres og hvilke alternativer du har å velge mellom.
Se også: Se oversikt over alle mobilabonnement i Norge
Ulike SIM-kort
SIM-kort kommer i forskjellige former, og disse har naturligvis ulike bruksområder, men trenger man virkelig SIM-kort utover det vanlige SIM-kortet man bruker til sin mobiltelefon? Enkelte gjør det.
Vi skal innledningsvis fortelle mer om de ulike typene SIM-kort som finnes og samtidig gå inn på hva man kan bruke disse SIM-kortene til. Det finnes flere SIM-kort som du kan velge mellom i dagens marked, deriblant:
Hoved-SIM
Dette er det første kortet du mottar fra operatøren, og det er tilknyttet ditt hovedabonnement. Med dette kortet kan du foreta og motta samtaler, sende SMS og MMS, samt bruke data inkludert i abonnementet ditt.
Hvis man har brukt mobiltelefoner de siste tiårene, er man nok kjent med denne løsningen! Dette er det fysiske SIM-kortet man mottar når man bytter mobiloperatør eller mottar et nytt SIM-kort til bruk av mobiltelefonitjenester.
Tvilling-SIM
Dette er en kopi av hovedkortet ditt, som du kan bruke i en annen mobiltelefon. Det skal fungere på samme måte som hovedkortet, og lar deg ringe, sende SMS eller bruke mobildata på lik linje som hoved SIM-kortet.
Da mottar man samtaler på begge telefonene, og deler samtidig på den inkluderte datamengde. Mange velger tvilling-SIM hvis de har flere enheter de bruker til å ringe, sende SMS eller til mobildata - for eksempel et nettbrett.
Trippel-SIM
Dette er enda et lignende kort for brukere med tre mobiltelefoner. Det tilbys av noen operatører, og noen tilbyr faktisk flere SIM-kort for bedrifter eller personer som har behov for mange telefoner med det samme SIM-kortet.
Data-SIM
Dette kortet er også knyttet til det samme abonnementet, men det egner seg best for bruk i andre enheter enn mobiltelefoner, som nettbrett og datamaskiner - siden man ikke kan ringe med data-SIM, man kan kun bruke mobildata.
Derfor vil det ikke anbefales å skaffe seg data-SIM hvis man ønsker å ringe eller sende meldinger på den andre enheten.
Les mer: Vil du vite mer om data-SIM? Les mer om data-SIM fra Telenor. (Kilde, Telenor.no)
Ekstra-SIM
Noen operatører tilbyr dette som et alternativ til tvilling-SIM og data-SIM, og det er i hovedsak en hybrid av disse to. Ofte så brukes ulike navn om tvilling-SIM og ekstra-SIM, mens det i realiteten egentlig er det samme.
Les deg opp på stipulasjonene hos mobiloperatøren hvis du er usikker på hva det kan brukes til - slik får du et SIM-kort som passer til ditt forbruk.
eSIM
Nyere mobiltelefoner, nettbrett og smartklokker som Apple Watch kan ha SIM-funksjonen innebygd. Dette betyr at du ikke trenger et fysisk kort, men kan aktivere den innebygde SIM-funksjonen digitalt.
Slik kan man for eksempel enklere ta i bruk mobilabonnement når man er utenfor EU/EØS som har lavere priser og bedre vilkår. eSIM blir mer og mer populært, da det er enkelt å ta i bruk.
Les mer om eSIM: eSIM.

Det er som regel veldig enkelt å bytte SIM-kort. (Kilde, Pexels.com)
Tvilling-SIM - for deg som bruker flere telefoner
Det kan være fornuftig å ha en ekstra mobil. Når du kjøper en ny mobil, er det unødvendig å kvitte seg med den gamle hvis den fremdeles fungerer. Du kan for eksempel la den ligge i bilen eller på hytta, eller ha den som reserve som du kan gi til barna.
Ved å sette inn et tvilling-SIM blir den ekstra mobilen operativ uten behov for et eget abonnement. Når du bestiller et tvilling-SIM fra operatøren, mottar du en kopi av hoved-SIM-kortet.
Du setter bare dette inn i den ekstra telefonen. Dermed unngår du behovet for å ta ut, sette inn og bytte tilbake det opprinnelige SIM-kortet. På den måten kan du foreta og motta samtaler på samme måte som med din vanlige mobil.
Du kan også sende og motta meldinger, samt bruke den samme datamengden. Det er imidlertid verdt å merke seg at noen operatører kan begrense databruken fra tvilling-SIM.
All bruk belastes det samme abonnementet og vises på én faktura, noe som forenkler oversikten over bruken. Når begge telefonene er slått på, vil de ringe samtidig. Du kan selv velge hvilken telefon du ønsker å svare på.
Les mer: Mobilabonnement for barn
Data-SIM passer perfekt for storbrukere
Data-SIM ligner på mange måter på tvilling-SIM, men er spesielt tilpasset andre enheter enn bare mobiltelefoner. Den er primært dedikert eller ment til å bruke datakvoten, og selv om noen varianter støtter anrop og meldinger, er hovedfokuset på dataforbruk.
Denne typen SIM-kort er svært praktisk når du trenger internett-tilgang på en bærbar PC eller nettbrett på steder hvor WiFi-dekning eller andre tilkoblingsalternativer er begrenset.
Et eksempel på anvendelse er å sette kortet i ruteren på hytta for å gi hele familien tilgang til data. For å dekke dette behovet bør du velge et abonnement med fri eller ubegrenset data.
En av de største fordelene med en data-SIM er muligheten til å dele dataforbindelsen på flere enheter samtidig. For eksempel kan barna se på filmer på en iPad mens du samtidig surfer på mobilen din.
Alt dette kan administreres innenfor samme abonnement og faktura, noe som gjør det både praktisk og kostnadseffektivt for familien.
Les mer: Mobilabonnement med fri data
Tvilling-SIM kan brukes i flere enheter
Nettbrett som iPad og lignende enheter kan også brukes til telefoni. Teoretisk sett skal dette fungere med en tvilling-SIM, men det er viktig å være oppmerksom på at disse SIM-kortene primært er utviklet med tanke på bruk i mobiltelefoner.
Når det gjelder nettbrett uten telefonifunksjoner, anbefales det å bruke data-SIM i stedet for tvilling-SIM. Det er rapportert at hoved-SIM-kort kan oppleve dårligere ytelse når det samtidig er en tvilling-SIM i nettbrettet.
Oppsummering - Trenger man flere SIM-kort?
Enkelte vil ha behov for flere SIM-kort, men ikke alle. Det er også mulig å dele internett med andre enheter via mobiltelefonen, men det drenerer batteriet veldig fort - og er mer praktisk ved kortvarig bruk.
Man får heller ikke ringefunksjoner på enheter man deler internett med, og da kan tvilling-SIM være et utmerket alternativ.
eSIM har få ulemper, men det er til syvende og sist ikke noen grunn til å ha et vanlig SIM-kort i Norge. Reiser man til utlandet kan man vurdere eSIM i større grad, da det er enklere og raskere å sette opp - man slipper å fysisk kjøpe eller bestille et SIM-kort.
Derfor kan man trenge flere eller andre typer SIM-kort:
- Flere enheter: Man har flere enheter man ønsker å bruke til å ringe, sende SMS med eller bruke mobildata på.
- Reiser: Hvis man for eksempel reiser til utlandet, kan eSIM være et utmerket alternativ, da det er enkelt å bytte eller skaffe seg et mobilabonnement.
- Data-SIM: For personer som kun vil dele mobildata med andre enheter, men ikke telefonitjenestene. Del mobildata med PC-en, nettbrettet eller andre telefoner.
- Tvilling-SIM: Ønsker du å være tilgjengelig på flere telefoner? Da kan tvilling-SIM være et utmerket valg - perfekt for jobb og aktive personer.