Ingen

Anbefalte kontankort til mobil

Talkmore Forhåndsbetalt

Talkmore mobilabonnement
0 GB
Maks hastighet
0 min
0 SMS
EU/EØS Roaming
Data rollover

Chilimobil Kontant

Chillimobil mobilabonnement
0 GB
Maks hastighet
0 min
0 SMS
EU/EØS Roaming
Data rollover

Telia Kontant

Telia Mobilabonnement
0.25 GB
undefined Mbit/s
Fri tale

Mobilabonnement med kontantkort

Tross gjentatte spådommer om kontantkortets undergang, opplever kontantkortet fortsatt en vedvarende tilstedeværelse. I denne artikkelen får du innsikt i om hvorfor slike kort kan være passende for deg, samt hvordan du kan fylle på dette kortet.

Mens epoken med fysiske kontantkort og skrapelodd-koder definitivt tilhører fortiden, vedvarer praksisen blant de store mobilselskapene som fortsetter å tilby kontantkort.

Selv om det nå er betydelig enklere å fylle på saldoen til kontantkortet sammenlignet med tidligere, har det imidlertid ikke vært noen banebrytende endringer knyttet til kontantkortet.

Sammenlign alle mobilabonnement

Hva er kontantkort?

Kontantkort er et lite kort som innehar informasjon om påfylling av ringeminutter, SMS og mobildata. Disse kortene gir forbrukeren frihet til å fylle på mobilen med tjenester etter behov, i stedet for å være bundet av et månedlig abonnement som dikterer tilgangsnivået.

Dermed kan man velge å fylle på bare når det faktisk er behov for tjenestene.

Slike kort kan du kjøpe med et spesifikt beløp, og lønnsomheten avgjøres av prisene på de tilgjengelige tjenestene. Det er sjelden at man kjøper et kontantkort som gir deg for eksempel 100 ringeminutter og 100 SMS, eller lignende faste avtaler.

Vanligvis har leverandøren en enhetspris for hver av disse tjenestene, som du blir informert om på forhånd.

Passer kontantkort for alle?

For at et kontantkort skal være økonomisk gunstig for deg, bør du begrense bruken av mobilen, primært til samtaler og/eller SMS. Dette skyldes at de fleste kontantkort tar seg dyrt betalt for bruk av mobildata.

Dersom du ikke har mulighet til å tegne mobilabonnement i Norge, enten på grunn av manglende personnummer eller betalingsanmerkninger, kan kontantkort være et attraktivt alternativ. Anskaffelse av kontantkort krever ingen kredittsjekk, og all bruk betales på forhånd.

Kontantkort kan også være praktiske for reservetelefoner som sjelden er i bruk, men som du ønsker å ha tilgjengelige. Hvis du er avhengig av hovedtelefonen din, kan det være klokt å ha en reservetelefon med kontantkort på et annet mobilnettverk for ekstra pålitelighet.

Få bedre kontroll over mobilbruken med kontantkort

Velger du kontantkort, har du i større grad styring over bruken din eller bruken til den som bruker telefonen. Du fyller opp kortet med penger på forhånd, og kostnadene trekkes direkte derfra.

Når saldoen er tømt, kan du ikke pålegges ytterligere kostnader, og du må fylle på mer penger før du kan fortsette å bruke kontantkortet.

Noen kontantkort kan kobles til familieabonnementer, hvor samtaler mellom familiemedlemmer kan være gratis. Flere operatører har også implementert løsninger som tillater samtaler mellom familiemedlemmene selv om saldoen på kortet er tom.

Hvordan fylle på kontantkort?

Å fylle opp, lade, eller reloade, uansett hva du kaller prosessen med å fylle på kontantkortet ditt, har du flere alternativer tilgjengelige.

Med et bredt utvalg av apper for nesten enhver hensikt, gjelder dette også for påfylling av kontantkort. De større mobiloperatørene tilbyr enkelte påfyllingsalternativer gjennom kundeservice-appene sine på mobil.

Dersom du foretrekker andre metoder eller er uten tilgang til internett, kan du utføre den samme prosessen via SMS. Vanligvis kreves det at du har registrert bankkortet ditt på forhånd for å fullføre kjøpet.

I tillegg er det fullt mulig å kjøpe kontantkort personlig. De større mobiloperatørene tilbyr kontantkortene sine i dagligvarebutikker, kiosker og på bensinstasjoner.

Kontantkort for barn

Dersom du har yngre barn, kan kontantkort være en gunstig løsning når det gjelder å ha bedre kontroll over mobilbruken deres. Barn har en tendens til å bruke mye penger med mobilen uten å forstå konsekvensene, og foreldre blir ofte klar over dette først etter at regningen kommer.

Et nyttig tips er å registrere barnet som bruker av telefonen, selv om du som forelder må stå registrert på selve abonnementet eller kortet. Dette skyldes at barn ikke har tillatelse til å kjøpe varer og tjenester på kreditt.

Når barnet er registrert som bruker av mobilen, har leverandørene plikt til å sikre at tjenestene de tilbyr er passende for barn. Selgere av tjenester som faktureres i etterkant har også ansvar for å bekrefte at den som handler er gammel nok.

Flere mobiloperatører tilbyr dessuten ulike sperretjenester for å hindre at barn kjøper innhold og andre varer og tjenester med mobilen.

Les mer: Mobilabonnement til barn

Datapakker og forhåndsbetaling

I dag tilbyr de fleste mobilabonnementer ubegrenset bruk av ringetid og SMS/MMS, men som nevnt betaler du som regel per bruk på kontantkort.

Telia er eksempelvis en av aktørene som skiller seg ut fra mengden ved å tilby datapakker som inkluderer ubegrenset ringetid, SMS og MMS, med unntak av spesialnummer.

Mobiloperatører som for eksempel OneCall og Talkmore, tilbyr ordinære abonnement som forhåndsbetales med kort. Dette gjør slike abonnementer attraktive for de som ønsker å styre unna en kredittsjekk.

Se alle mobilselskaper i Norge her

Når er det riktig å velge kontantkort?

Kontantkort er en optimal løsning når du ønsker fullstendig kontroll. Etter at det innbetalte beløpet er brukt opp, blir det umulig å pådra seg flere kostnader, og dermed blir utgiftene svært forutsigbare. Dette gjør det også til en ideell løsning for barn, da de blir nødt til å lære seg å forvalte forbruket over tid.

En ulempe med kontantkort er imidlertid risikoen for å gå tom for penger. Noen operatører har imidlertid introdusert tilleggstjenester for å lette denne situasjonen, eksempelvis slik at barn fortsatt kan kontakte foreldrene selv om kontantkortet er tomt.

Sjekke saldo

I dag kan du enkelt sjekke saldo for mobil direkte på nett. Tidligere var det vanlig å måtte ringe inn for å få denne informasjonen. Du ringte leverandøren din, og en automatisk stemme på telefonen opplyste deg om hvor mange kroner og øre du hadde tilgjengelig.

Selv om denne teknologien fortsatt eksisterer, benytter svært få denne for å sjekke saldoen på kontantkortet til mobil.

Folk flest foretrekker å sjekke saldoen direkte i leverandørens app. Det er også mulig å sjekke i appen via nettsidene, der man kan logge seg inn på sin egen profil.

Ofte stilte spørsmål