Ingen

Hva er landsdekkende 5G-nett?

5G er et renspikket datanett som leverer imponerende hastigheter, mer kapasitet og minimale forsinkelser.

Du vil oppleve at nettsider lastes øyeblikkelig, videoer spilles av umiddelbart, og både opplasting og nedlasting av store filer skjer på rekordtid. Du kan surfe, streame og dele opplevelser uten frykt for nettet går tregt, selv når det er mange brukere til stede på samme sted.

5G åpner døren for helt nye muligheter i mobilnettverket, inkludert evnen til å koble sammen et stort antall ulike enheter på nettet samtidig. 5G-utbyggingen åpner opp for teknologiske fremskritt vi knapt kunne drømme om for bare noen år siden.

Les mer: Hvem støtter 5g-nettet

Fleksible hverdager med 5G-dekning

Mange av oss har blitt komfortable med en mer fleksibel arbeidshverdag, der vi ikke bare kan bruke mobilen mens vi er på farten, men også utføre arbeid fra ulike steder utenfor kontoret – selv om dette noen ganger kan gå på bekostning av kvalitet og opplevelse.

I enkelte tilfeller kan dette medføre utfordringer med hastigheter. De åpne trådløse nettverkene på kafeer er kanskje ikke tilstrekkelig raske til å håndtere arbeidsoppgavene våre. Videre er det flere andre grunner til å unngå å koble seg til slike åpne nettverk.

Med 5G-nett er det mulig å oppnå trådløse hastigheter som matcher de du opplever med fibernett. Dette betyr i prinsippet at du kan arbeide, streame direktesendte fotballkamper og dele opplevelser fra nesten hvor som helst – med like stabil tilkobling som hjemme eller på kontoret.

Dette forutsetter imidlertid at du har tilgang til 5G-dekning og en stor nok datamengde inkludert i mobilabonnementet ditt.

Samtidig er 5G tilgjengelig via trådløst bredbånd. Dette er spesielt gunstig for de som ikke har tilgang til fibernett hjemme. Det samme gjelder også for hytta, slik at du kan jobbe, laste ned innhold, streame serier og se på TV – akkurat som om du var hjemme.

Sammenlign alle mobilabonnement med 5g

Responstiden mellom 4G og 5G-nett er betydelig

Selv med økt hastighet, er det mange tilfeller der lave forsinkelse er avgjørende. Dette refererer til den tiden det tar fra du utfører en handling på mobilen din til oppgaven faktisk blir utført.

Med 5G-nettet har det blitt mulig å oppnå en responstid så lav som ett millisekund. Det skjer med andre ord i sanntid.

Dette betyr at de minimale forsinkelsene forbundet med 5G vil forbedre opplevelsen innenfor blant annet gaming. Det er jo tross alt viktig at nettet er raskt og pålitelig når man skal overvinne motstandere og håndtere uforutsette utfordringer samtidig.

5G åpner dessuten muligheten til å gi umiddelbare kommandoer til alle tilkoblede enheter i hjemmet. Eksempelvis den smarte dørlåsen, robotstøvsugeren eller alarmer.

Trenger man å kjøpe en ny mobil?

Du trenger 5G-telefoner eller mobiler som støtter 5G for å få tilgang til 5G-nettet. Derfor er det viktig at du husker å sjekke om mobilen du vurderer å kjøpe faktisk støtter 5G, dersom du ønsker å ta del i neste generasjons nettverk.

Du trenger ikke å bytte SIM-kort selv om du bytter telefon – mobilen kobler seg automatisk på 5G-nettet.

Hvor raskt er 5G-nettet?

Den enkle forklaringen er at du med 5G-nettet kan du laste ned store filmer på bare noen få sekunder eller øyeblikk.

Den litt mer detaljerte forklaringen er litt mer kompleks. I begynnelsen vil 5G-nettverket bruke det relativt lavfrekvente 700 MHz-båndet.

Dette representerer den langsomste varianten av 5G, men likevel raskere enn 4G. Fordelen med den lavere frekvensen er at den gir bedre dekning og penetrerer bygninger og lignende bedre.

De høyere frekvensene for 5G-teknologi, mellom 3,4–3,8 GHz og 25–27,5 GHz, kan oppnå hastigheter på mellom 1 og 2 Gbit/s.

Hastigheten på 5G vil være omtrent 10 til 20 ganger raskere enn 4G. For å oppnå enda høyere hastigheter med 5G, er du nødt til å være svært nær ulike basestasjoner.

Hva er nødvendig å bruke 5G til?

I diskusjoner rundt 5G de siste årene, er det gjerne de teknologiske fremskrittene som fortsatt ligger noen år frem i tid som nevnes hyppigst, spesielt muligheten for det som kalles skivedeling av 5G-nettet.

Selv om disse fremskrittene definitivt kommer, er de ikke helt tilgjengelige ennå. I stedet bør fokuset ligge på den muligheten du allerede har til å bruke mobilen slik den var ment å kunne brukes i år, med lynrask opplasting og nedlasting som gir en førsteklasses brukeropplevelse.

Enten du ønsker å streame 4K-videoer eller laste opp store filer til skyen – kanskje til og med samtidig – vil du med 5G ikke lenger være begrenset av båndbredde eller lave hastigheter.

Hastighetene på 5G kan sammenlignes med surfing på fibernett, og med en dekning i verdensklasse har du muligheten til å gjøre dette fra nesten hvor som helst. Dette er noe mange som arbeider utenfor kontoret har lagt merke til: For mange er det tross alt mer effektivt å jobbe via mobilen enn på kontoret.

Husk at å bruke 5G hele tiden kan resultere i mye forbruk av data. Du bør i slike tilfeller ha et mobilabonnement med ubegrenset data, slik at du unngår bekymringer om datamengden.

Få tilbud på mobilt bredbånd med 5g

Fordeler og ulemper med 5G

Etter en grundig evaluering har vi konkludert med at den største ulempen med 5G er den noe kortere rekkevidden sammenlignet med 4G. Den begrensede rekkevidden krever at flere 5G-sendere må installeres for å sikre at alle brukere omsider får tilgang til nettverket.

Fordeler med 5G

  • Forbedret dekning innendørs, inkludert i lokaler, kjellere og bygninger med tykke vegger.
  • Hastigheter som matcher fibernettet, noe som gir en imponerende ytelse.
  • Mer stabil tilkobling med færre brudd i forbindelsen.
  • Åpning for Internet of Things (IoT), noe som muliggjør tilkobling av en rekke enheter.
  • Mer kapasitet til å betjene flere brukere samtidig.
  • Flere muligheter for streaming og gaming.

Ulemper med 5G

  • Begrenset rekkevidde sammenlignet med tidligere nettverksgenerasjoner.
  • Behov for flere sendere på grunn av den kortere rekkevidden, noe som kan føre til økte installasjonskostnader og infrastrukturbehov.

Ofte stilte spørsmål