Trenger du mobilabonnement med tvilling-SIM, data-SIM eller ekstra-SIM?

Ingen

Trenger du mobilabonnement med tvilling-SIM, data-SIM eller ekstra-SIM?

Vi er alle kjent med det smarte lille SIM-kortet som smidig passer inn i det dedikerte sporet på siden i mobilen din. Men visste du at dette allsidige kortet også kan brukes i en rekke andre enheter, som for eksempel i et nettbrett, datamaskiner, modemer og rutere som har et tilsvarende spor?

Imidlertid finnes det en ulempe. For å bruke det i andre enheter må du ta det ut av mobilen, sette det inn et annet sted, og deretter sette det tilbake etter bruk.

Dette kan heldigvis løses med tvilling-SIM eller data-SIM. De fleste mobiloperatører tilbyr denne tjenesten til en relativt lav kostnad. Det er likevel viktig å merke seg at det kan være variasjoner i funksjoner og priser mellom de ulike operatørene.

Du kan lese mer her om bruksområdene deres og hvilke alternativer du har å velge mellom.

Se oversikt over alle mobilabonnement i Norge

Ulike SIM-kort

Det finnes flere SIM-kort som du kan velge mellom i dagens marked, deriblant:

Hoved-SIM

Dette er det første kortet du mottar fra operatøren, og det er tilknyttet ditt hovedabonnement. Med dette kortet kan du foreta og motta samtaler, sende SMS og MMS, samt bruke data inkludert i abonnementet ditt.

Tvilling-SIM

Dette er en kopi av hovedkortet ditt, som du kan bruke i en annen mobiltelefon. Det skal fungere på samme måte som hovedkortet.

Trippel-SIM

Dette er enda et lignende kort for brukere med tre mobiltelefoner. Det tilbys av noen operatører.

Data-SIM

Dette kortet er også knyttet til det samme abonnementet, men det egner seg best for bruk i andre enheter enn mobiltelefoner, som nettbrett og datamaskiner.

Ekstra-SIM

Noen operatører tilbyr dette som et alternativ til tvilling-SIM og data-SIM, og det er i hovedsak en hybrid av disse to.

e-SIM

Nyere mobiltelefoner, nettbrett og smartklokker kan ha SIM-funksjonen innebygd. Dette betyr at du ikke trenger et fysisk kort, men kan aktivere den innebygde SIM-funksjonen digitalt.

Tvilling-SIM - for deg som bruker flere telefoner

Det kan være fornuftig å ha en ekstra mobil. Når du kjøper en ny mobil, er det unødvendig å kvitte seg med den gamle hvis den fremdeles fungerer. Du kan for eksempel la den ligge i bilen eller på hytta, eller ha den som reserve som du kan gi til barna.

Ved å sette inn et tvilling-SIM blir den ekstra mobilen operativ uten behov for et eget abonnement. Når du bestiller et tvilling-SIM fra operatøren, mottar du en kopi av hoved-SIM-kortet. Du setter bare dette inn i den ekstra telefonen. Dermed unngår du behovet for å ta ut, sette inn og bytte tilbake det opprinnelige SIM-kortet.

På den måten kan du foreta og motta samtaler på samme måte som med din vanlige mobil. Du kan også sende og motta meldinger, samt bruke den samme datamengden. Det er imidlertid verdt å merke seg at noen operatører kan begrense databruken fra tvilling-SIM.

All bruk belastes det samme abonnementet og vises på én faktura, noe som forenkler oversikten over bruken. Når begge telefonene er slått på, vil de ringe samtidig. Du kan selv velge hvilken telefon du ønsker å svare på.

Les mer: Mobilabonnement for barn

Data-SIM passer perfekt for storbrukere

Data-SIM ligner på mange måter på tvilling-SIM, men er spesielt tilpasset andre enheter enn bare mobiltelefoner. Den er primært dedikert eller ment til å bruke datakvoten, og selv om noen varianter støtter anrop og meldinger, er hovedfokuset på dataforbruk.

Denne typen SIM-kort er svært praktisk når du trenger internett-tilgang på en bærbar PC eller nettbrett på steder hvor wifi-dekning eller andre tilkoblingsalternativer er begrenset.

Et eksempel på anvendelse er å sette kortet i ruteren på hytta for å gi hele familien tilgang til data. For å dekke dette behovet bør du velge et abonnement med fri eller ubegrenset data.

En av de største fordelene med en data-SIM er muligheten til å dele dataforbindelsen på flere enheter samtidig. For eksempel kan barna se på filmer på en iPad mens du samtidig surfer på mobilen din.

Alt dette kan administreres innenfor samme abonnement og faktura, noe som gjør det både praktisk og kostnadseffektivt for familien.

Les mer: Mobilabonnement med fri data

Tvilling-SIM kan brukes i flere enheter

Nettbrett som iPad og lignende enheter kan også brukes til telefoni. Teoretisk sett skal dette fungere med en tvilling-SIM, men det er viktig å være oppmerksom på at disse SIM-kortene primært er utviklet med tanke på bruk i mobiltelefoner.

Når det gjelder nettbrett uten telefonifunksjoner, anbefales det å bruke data-SIM i stedet for tvilling-SIM. Det er rapportert at hoved-SIM-kort kan oppleve dårligere ytelse når det samtidig er en tvilling-SIM i nettbrettet.

Ofte stilte spørsmål