Mobiltelefoni i utlandet

Lise-lotte Jakobsen 01. mars, 2022

Generelt:

Når du skal velge et mobilabonnement med mobiltelefoni i utlandet må du først og fremst sjekke takstene på mobiloperatørens hjemmeside. Dette bør du gjøre før du reiser, da det fort kan bli dyrt hvis du først sjekker takstene når du er i utlandet. Normalt har teleselskapene inngått en avtale med opptil flere mobiloperatører i andre land, så det gjelder sikkert det landet du skal reise til også.

Det kan være en stor forskjell mellom mobiloperatørens takster. Både hvordan de vurderer per. sekund eller per påbegynt minutt, og hvilken dekning de tilbyr. Denne prisen avhenger av hvilken operatør/ hvilket mobilnett du bruker i utlandet.
Du bør også være oppmerksom på at manuell operatørvalg og måten du velger det på, er forskjellig fra mobiltelefon til mobiltelefon. For ytterligere informasjon, vennligst kontakt ditt teleselskap.

Det er også viktig å være oppmerksom på om telefonsvareren utenfor EU er slått på, slik at eventuelle samtaler videresendes til det. Hvis dette skjer, kan det bli en dyr fornøyelse når du er i utlandet, fordi du må betale for to samtaler: Samtalen til mobilen din i det landet du er i, og samtale fra mobiltelefonen til telefonsvareren i Norge. Velger du å slå av telefonsvareren, betyr det at andre ikke kan legge igjen en melding, og du vil ikke bli belastet for en ekstra samtale. Et annet alternativ er å videresende alle samtaler fra mobilen din til telefonsvar slik at alle anrop sendes til telefonsvareren i Norge. En konsekvens vil være at du ikke lenger kan motta anrop fra utlandet. Du kan bare ringe.

Oppholder du deg innenfor EU sine grenser, er det noen andre regler angående telefonsvareren. Her er det helt gratis for forbrukeren. Hvis du er i et EU-land vil du ikke bli belastet ekstra dersom noen legger igjen en melding på telefonsvare din. Du bør også være oppmerksom på at når du har mobiltelefonen din skrudd på i utenlandet, er du registrert på det utenlandske nettverket, og du vil derfor bli belastet for utenlandsk takst.

Hvis du vil kjøpe et kontantkort i utlandet, er det også mange ting å være oppmerksom på. En av de mest avgjørende tingene er takstene, men du burde også sjekke om det er en mulig bindingsperiode, og om telefonens SIM-kort er åpnet. I tillegg burde du være klar over behovene dine.

Hvis du for eksempel vil ringe et annet mobilnummer i det aktuelle landet, bør du ikke velge et kontantkort som favoriserer at man kan ringe til en fasttelefon. Når du har gjennomtenkt hva du har behov for å bruke mobilen din til, har du de beste forutsetninger for å velge en løsning som kontantkort.

Data

En annen ting det er viktig å være oppmerksom på er data. Data i utlandet kan fort bli veldig dyrt.

I tillegg er det stor forskjell i priser fra leverandør til leverandør i forskjellige land.
Du må være oppmerksom på at prisene er oppgitt per. MB samt at takster er høye, så her er det viktig å følge med. Du blir enten belastet for pr. startet kB, pr. startet 10 kB eller pr. startet 50 kB. Hvis du er i EU, vil det være en grense for hvor mye data du kan bruke.
Årsaken til dette er at teleselskapene automatisk vil blokkere dataforbruket så snart dataregningen er på 466 kroner.
Hvis du er i tvil om du har nådd maksforbruket, vil du vanligvis motta en SMS som varsler at du har brukt 80% av dataforbruket og at grensen snart er nådd.
Trenger du data i utlandet, anbefales det at du slår av automatisk e-post, data til apper du abonnerer på, og at annen nedlasting er slått av. Du vil dermed kunne redusere bruken av data og regningen mens du er i utlandet. Hvis du absolutt må bruke data, ville det anbefales at du bruker en gratis hotspot.
Disse vil typisk være på forskjellige hoteller og kafeer.

Bruker du en gratis hotspots, vil det ikke koste deg en krone å bruke data. Ved å sjekke dette kan du spare mye penger.
Har du ikke bruk for data mens du bor i utlandet, må du bare slå av dataroaming. Dermed risikerer du ikke å bruke data som du senere blir belastet for.
Bruker du telefonen i utlandet, kan det være en stor fordel å bruke lokale data- og kontantkort under oppholdet.

Her anbefales det at du kontakter en telefonleverandør i det landet du er i, for å lære mer om priser og vilkår.
Hvis du kjøper et kontantkort i utlandet, betyr dette at du får et helt nytt SIM-kort med et nummer fra landet du befinner deg i. I tillegg er dataprisen per. MB leverandørens nasjonale datapris. Dette er sannsynligvis mye lavere enn datahastigheten som de norske leverandører dine tilbyr når du bruker vanlig dataroaming i utlandet.

Ønsker du å sende MMS fra utlandet, er det også noen punkter her du skal være klar over. Først og fremst er det forskjeller fra leverandør til leverandør. Noen praktiserer en fast takst som for SMS, mens andre ikke har en fast pris. De fleste teleselskapene har samlet en pris som består av både en fast takst for MMS og en kostnad for mengden data som overføres.
For eksempel, hvis du vil sende et bilde fra ferien anbefales det å ta bildet i lav oppløsning, slik at den fyller mindre og dermed koster mindre.

Du finner mobilabonnement med gratis data i utlandet her.

Mobiltelefoni

Det siste punktet vi skal komme inn på er mobiltelefoni. Det kommer sannsynligvis ikke som en overraskelse for deg at det koster penger å motta en samtale i utlandet. Du må betale en utenlandsk takst, som er betydelig dyrere enn prisen i Norge.
Hvis du er i utlandet og ønsker å ringe til en norsk mobiltelefon som også er i utlandet, må du skrive inn landskoden (+47) + nummeret.

Her betaler du for din samtale mens personen du ringer til må betale for å motta samtalen din.

Hvis du vil ringe internasjonalt, det vil si til en mobiltelefon som ikke er norsk eller til en fastnettelefon, så bare skriv inn nummeret uten landskoden.
Er du i et EU-land og må ringe til et annet EU-land, er det en fast takst. Det koster 2,24 kroner per minutt for å foreta et slikt anrop.

Hvis du mottar en samtale, betaler du 0,65 per minutt. Hvis du vil sende en SMS, koster dette 0,75 kroner. Du må være oppmerksom på at teleselskapene er forpliktet til å avgjøre en samtale per. sekund, etter det første halve minuttet har gått. Hvis du mottar en SMS, vil det være gratis, uansett om du er i utlandet eller hjemme i Norge.

Når du er tilbake i Norge, er det viktig at du slår på mobiltelefonen igjen slik at du kan bli registrert i det norske nettverket. Hvis ikke, vil mobiltelefonen din fortsatt være registrert på det utenlandske nettverket.
Hvis du ikke er klar over dette, kan det medføre at du må betale overpris for mobilbruken din. Både telefonen og telefonsvareren vil fortsette med de utenlandske takster og kostnader, til tross for at du faktisk er i Norge. Skynd deg derfor alltid med å gjøre dette når du kommer hjem, ellers kan det fort bli en kostbar feil.

Vi håper at du nå har blitt klokere om utenlandsk telefoni. Hvis du fortsatt har spørsmål, anbefales det at du kontakter teleselskapet ditt. I tillegg har EU-kommisjonen lansert en helt ny hjemmeside for å sikre at forbrukeren får den beste prisen når man bruker mobiltelefonen i utlandet.
Her finner du mer informasjon: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_da.html