Mobildata: Få mest data for pengene

Ingen

Mobildata har blitt den nye standarden for hvordan vi verdsetter et mobilabonnement, og det er viktig å ta de nødvendige grepene - slik at man får mest data for pengene. Konkurransen i Norge er hard, noe som kommer deg som forbruker til gode, men det gjelder å vite hva man skal se etter. Derfor har vi laget en enkel guide som tar deg gjennom hvordan du får mest data for pengene i ditt mobilabonnement.

I forsøket på å finne et abonnement som tilbyr mest mulig data til lavest mulig pris, er det viktig å ikke overse det faktum at det er unødvendig å betale for mer data enn det du faktisk vil bruke. Med de stadig skiftende abonnement strukturene, kreves det kontinuerlige vurderinger for å holde tritt med de beste tilbudene.

Sammenlign alle mobilabonnement her

Få oversikt over dataforbruket ditt

For å sikre at du får mest data for pengene dine, er det viktig å vite hvor mye data du faktisk trenger. Derfor bør du alltid starte med å få en god oversikt over eget dataforbruk før du skal sammenligne ulike abonnementer. På denne måten kan du sikre deg at du ikke betaler for mer enn det du trenger av data. Her har vi samlet noen tips til hva du bør se etter.

  • Sjekk tidligere forbruksmønstre: De fleste mobiloperatører tilbyr detaljerte rapporter over ditt månedlige dataforbruk. Gå gjennom de siste måneders forbruk for å få en ide om ditt gjennomsnittlige behov.
  • Bruk forbruksmålere: Mange smarttelefoner har innebygde funksjoner som lar deg overvåke ditt dataforbruk. Disse verktøyene kan gi deg en nøyaktig oversikt over hvor mye data du bruker daglig eller månedlig.
  • Vurder bruksmønsteret ditt: Tenk på hvordan du bruker data. Er du ofte på sosiale medier, strømmer musikk eller ser videoer? Dette kan påvirke datamengden du trenger.
  • Ta hensyn til endringer i livsstil: Endringer i din livsstil, som økt hjemmearbeid eller reisevaner, kan påvirke dataforbruket ditt. Vurder disse endringene når du estimerer ditt fremtidige behov.
  • Test dataplaner med fleksibilitet: Noen operatører tilbyr fleksible abonnementer hvor du kan justere datamengden månedlig. Dette kan være en god måte å eksperimentere på for å finne ditt ideelle forbruksnivå.
  • Hold øye med spesielle apper: Noen apper bruker overraskende mye data. Hold øye med appene som forbruker mest data og vurder om du kan begrense deres dataforbruk i innstillingene.
  • Vurder Wi-Fi tilgjengelighet: Hvis du ofte har tilgang til Wi-Fi, kan dette redusere ditt behov for mobildata. Ta hensyn til din vanlige tilgang til Wi-Fi når du vurderer datamengden du trenger.

Hvor mye data trenger du egentlig?

Mobiloperatørenes prismodeller kan ofte sammenlignes med kvantumsrabatter, hvor prisen per enhet reduseres når man kjøper større mengder. Dette prinsippet gjelder også for mobildata, hvor kostnaden per gigabyte synker jo mer data du forplikter deg til.

For eksempel, hos Telia, er prisforskjellen mellom et 6GB og et 15 GB abonnement kun ca 100 kroner. Dette betyr at en bruker som ofte befinner seg nær grensen av et 6 GB abonnement bør vurdere det mer romslige 15 GB-alternativet. Lignende prisstrukturer finnes hos de fleste andre mobiloperatører.

Derfor, når du velger mobilabonnement, er det viktig å veie behovet for data mot kostnaden, samtidig som du holder et øye med de nyeste abonnement tilbudene. Dette vil sikre at du ikke bare får mest mulig data for pengene dine, men også at du unngår å betale for ubrukt data.

Oppgrader heller over tid

Selv om mobiloperatørene gjerne forsøker å selge deg et stort abonnement, trenger det ikke være hva du trenger. Det kan derfor være lurt å starte med et billigere abonnement, og heller oppgradere dersom du ser at du trenger mer data over tid. Noen operatører tilbyr også et ubegrenset abonnement slik at du kan se forbruket ditt, og deretter få tilbud om den pakken som passer best for deg.

Det kan fort være en del å spare på å gå denne veien, selv om det betyr at du må bytte mobilabonnement igjen om en måned. Så lenge du oppgraderer, er det ingen av leverandørene som vil si noe på dette. Vi anbefaler derfor at du heller starter smått og går opp, fremfor at du blir sittende med et stort abonnement som har lang bindingstid.

Introduksjonen av ubegrenset data

For bare et par år siden ble bransjen revolusjonert da Chilimobil ble den første operatøren til å introdusere et mobilabonnement med ubegrenset data. Siden den gang har de fleste mobiloperatørene introdusert et slikt abonnement, men det kommer med noen begrensninger.

For selv om du kan få ubegrenset data i teorien, så er det gjerne satt en øvre grense på 1000 GB hos de fleste operatørene. Deretter vil man ikke få stengt datatilgangen, men oppleve et kraftig kutt i hastigheten. Her er det stor variasjon i hva ulike operatører gjør, men det er viktig å merke seg at de fleste har en form for dette oppsettet.

Du bør derfor sjekke hvilke vilkår og betingelser som gjelder for ubegrenset data i ditt abonnement. Videre kommer mobilabonnement med ubegrenset data, ofte med en høy pris per måned - og de fleste ligger et sted mellom 599 og 899. Du kan få ganske mange GB data for den samme prisen, så pass på at du ikke betaler mer enn nødvendig.

De færreste av oss klarer bruke opp 1000GB i mnd uten en seriøs innsats, noe som betyr at mange vil ende opp med å betale mer enn nødvendig. Det kan derfor være lurt å teste ut et billigere mobilabonnement og heller se hvor mye data du bruker i snitt, før du tar bindingstid på et kostbart abonnement med ubegrenset data.

Trenger du ubegrenset data kan du finne alle aktuelle abonnement her

Oppsummering

Data har blitt den nye valutaen for mobilabonnementer, men de fleste av oss betaler for langt mer enn det vi faktisk trenger. Derfor har vi laget en enkel guide som tar deg gjennom noen nøkkelpunkter du bør tenke på før du går til anskaffelse av noe nytt. Dette gjelder blant annet å få gode innblikk i eget forbruk, samt se på hvor mye data du faktisk trenger.

Videre har flere av operatørene kommet med såkalt fri data etter at Chilimobil lanserte dette i Norge. Disse kan ofte ligge et par hundre kroner høyere enn snittprisen på 5-8 GB, noe som betyr at man bør tenke seg om to ganger. De færreste av oss har et behov for 1000 GB mobildata i måneden, og da er det heller ikke fornuftig å betale for dette.