Dekningskart: Sjekk mobildekningen der du er

Ingen

Dersom du ønsker å vurdere mobildekningen der du bor eller oppholder deg, kan det være fornuftig å bruke et dekningskart. Les videre for å lære mer om mobildekningen i Norge og hvordan du kan finne det mest passende dekningskartet for dine behov.

Få bedre dekning: Sammenlign mobilabonnement her

De ulike teleoperatørenes dekningskart

Telenor

På nettsiden til mobiloperatøren Telenor finner du deres dekningskart. Her kan du søke etter steder i Norge for å sjekke statusen på mobildekningen og hvor god dekningsgrad mobilnettet deres har. Dette gjelder også for kunder av Talkmore, PlussMobil, Fjordkraft, Happybytes og Release.

Telia

Telia sitt dekningskart gir deg muligheten til å se hvor i landet det er basisdekning, god eller meget god mobildekning. Du kan også velge nettverksstatus på dekningskartet for å få oversikt over hvor i Norge det er normal dekning, eventuelle forstyrrelser eller ingen dekning. Dette gjelder også for kunder av Onecall og Chili Mobil.

Ice

Mobiloperatøren Ice utvider kontinuerlig sitt eget mobilnett kalt Ice +. I områder av landet der Ice ennå ikke har etablert mobilnett, benytter de Telias mobilnett. Ice tilbyr også sitt eget dekningskart, hvor fargene på kartet indikerer om det er basisdekning, god eller meget god dekning. Dette gjelder også for kunder av Talkmore og NiceMobil.

Hva er dekningskart og mobildekning?

I Norge opererer tre ulike mobilnett som er godkjent av Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet), og de tilhører mobiloperatørene Telenor, Telia og Ice. På verdensbasis rangeres Norge på sjetteplass når det gjelder mobildekning, og mobilnettverket utvides kontinuerlig.

Når det refereres til mobildekning, betyr dette den geografiske rekkevidden til et bestemt mobilnett. Siden hver operatør utvider sitt eget mobilnett, vil mobildekningen variere avhengig av hvilken mobiloperatør du bruker.

For at mobilen din skal fungere som den skal, er dekning nødvendig. Et dekningskart viser hvor god eller dårlig mobildekning du har akkurat der du befinner deg. Uten tilstrekkelig dekning vil du ikke kunne ringe, sende SMS eller surfe på nett.

Dekningskartene er basert på teoretiske beregninger og er kun ment å gi veiledende informasjon til brukere av mobilnettet. Det er derfor ingen garanti for at du vil oppleve god mobildekning i et bestemt område. Likevel gir dekningskartet en indikasjon på mobilnettets dekningsgrad.

Når du ser på dekningskartet til din mobiloperatør, vil du ikke få nøyaktige posisjonsdata. Kartet tar heller ikke hensyn til hvilken type enhet du bruker. Dermed kan dekningsgraden variere avhengig av om du bruker mobiltelefon eller nettbrett.

Dekningsgrad

Flere faktorer påvirker dekningsgraden, inkludert om du befinner deg utendørs eller innendørs. I tillegg vil mobiltypen din og avstanden til mobilnettets basestasjon påvirke dekningsgraden.

Lokale forhold som vegetasjon og høydeforskjeller spiller også en viktig rolle for mobilnettets dekningskvalitet.

På dekningskartene presenteres dekningsgraden vanligvis i tre ulike nivåer:

  • Basisdekning
  • God dekning
  • Meget god dekning

Med basis mobildekning har du muligheten til å ringe og surfe litt på nettet, men du må være forberedt på at mobildekningen av og til kan svikte eller bli svekket. Når mobilen er i vesken eller lommen, er det sannsynlig at dekningsgraden blir redusert, spesielt når du befinner deg innendørs. Derfor har basis mobildekning generelt sett lav dekningsgrad.

God dekning betyr at du kan ringe, sende SMS og surfe på nettet både inne og ute. Det er likevel viktig å huske at dekningsgraden alltid vil være bedre utendørs. Hvis et område er merket som "god dekning", betyr det at dekningsgraden er moderat.

Meget god dekning på dekningskartet indikerer at mobilnettet har en høy dekningsgrad. I slike tilfeller vil mobilnettet fungere tilfredsstillende både innendørs og utendørs.

Hvilket kart bør jeg velge?

Telenor, Ice og Telia har alle utarbeidet sine egne kart. Ettersom det eksisterer tre ulike mobilnett i landet, kan det være klokt å sjekke alle dekningskartene før du bestemmer deg for et mobilabonnement. Hvis du allerede har et abonnement, for eksempel hos Telenor, bør du sjekke deres kart nøye.

Hvis du bruker en mobiloperatør som ikke har sitt eget mobilnett, må du først undersøke på deres nettside hvilket mobilnett de benytter. I slike tilfeller vil mobiloperatørene bruke enten Telenors, Ices eller Telias nett. Deretter må du finne det kartet som samsvarer med ditt mobilnett.

For eksempel bruker Talkmore og PlussMobil Telenors mobilnett, mens OneCall og Chilimobil benytter Telias nett.

Se oversikt over alle mobilselskaper her

Ofte stilte spørsmål