Hvordan si opp mobilabonnement?: En enkel veiledning for oppsigelse

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Hvordan si opp mobilabonnement?: En enkel veiledning for oppsigelse

Når du velger å si opp et mobilabonnement fra en operatør før du bytter til en annen, bør du være oppmerksom på at oppsigelsesprosessen vanligvis ikke skjer umiddelbart.

Dette tar vanligvis litt tid før alt er ordnet og på plass. Derfor er det viktig å forstå oppsigelsestiden på mobilabonnementet ditt, slik at du kan planlegge overgangen til en ny leverandør mer effektivt.

Her skal vi veilede deg gjennom de viktigste tingene du trenger å vite om oppsigelsestid på mobilabonnement, slik at du er godt forberedt når du si opp nåværende abonnement før du bytter til et nytt abonnement.

Nytt Abonnement? Sammenlign alle mobilabonnement her

Hva er oppsigelsestid?

I de fleste tilfeller, når du kjøper en mobiltelefon med abonnement hos en operatør, vil operatøren ha en oppsigelsestid. Denne oppsigelsestiden angir hvor lang tid det tar fra du sier opp abonnementet ditt til du er frigjort fra avtalen.

Oppsigelsestiden er et vanlig konsept hos de fleste mobiloperatører. Noen tilbyr kort eller ingen oppsigelsestid på mobilabonnement, noe som gir deg muligheten til å si opp abonnementet raskt.

Når abonnementet ditt er sagt opp, har du friheten til å inngå en ny avtale med andre leverandører. Hvis du har et abonnement med to måneders oppsigelsestid, innebærer dette at du må fortsette å betale for abonnementet i to måneder etter at kontrakten er sagt opp.

Hvorfor oppsigelsestid?

Oppsigelsestid gir mobiloperatøren en ekstra sikkerhet, ettersom kunden må fortsette å betale for abonnementet i en angitt periode. Jo lengre oppsigelse et mobilabonnement har, desto lenger må du betale for det.

En kort oppsigelsestid vil med andre ord være mest gunstig for deg som forbruker, mens en lang oppsigelsestid er fordelaktig for operatøren.

For å få kunder til å inngå avtaler med lang oppsigelsestid, tilbys det ofte gode rabatter på mobiltelefoner som kjøpes sammen med abonnementet.

Det er for eksempel ikke uvanlig at mobiltelefonen koster bare noen få kroner når den selges med et dyrt abonnement med bindingstid.

Hvor lang oppsigelse har jeg på mitt mobilabonnement?

I dagens marked har alle mobilselskaper en oppsigelsestid for mobilabonnementene sine. Vanligvis er oppsigelsestiden satt til én måned + inneværende dager i denne måneden, men den kan være både kortere og lengre.

De fleste mobiloperatører krever at du betaler månedsprisen for abonnementet ditt for gjeldende måned, selv etter at du har sendt oppsigelsen til operatøren din.

Hvis du planlegger å bytte mobiloperatør, må du ta kontakt med det nye selskapet. De vil da ta seg av den praktiske delen med å si opp ditt gamle abonnement. Dette er vanligvis en enkel prosess, men det forutsetter at ditt eksisterende mobilabonnement ikke har noen bindingstid.

Enkelte mobilabonnement har bindingstid

Enkelte mobilabonnement eller mobiloperatører har bindingstid hvis man velger å bruke enkelte kampanjer. Dette var mye vanligere tidligere, men gjelder stort sett kun hvis man benytter seg av spesifikke kampanjer i dag.

Disse fordelene eller rabattene, kan være svært fordelaktige - man kan i enkelte tilfeller spare mye penger ved kjøp av iPhone eller andre mobiltelefoner og tilleggsutstyr til telefonen som for eksempel airpods.

Bindingstider har som regel en varighet på 1 år for privatkunder, mens bedriftsabonnement ofte kan ha lengre bindingstid. Bindingstid kan kun brukes hvis verdien i avtalen står i stil med bindingstidens varighet (Kilde, Lovdata.no)

Noe som betyr at besparelsen skal stå i stil med bindingstidens varighet. Lovverket krever at ytelsen skal være forsvarlig i forhold til lengden på bindingstiden, slik at forbrukere ikke blir lurt til å inngå ugunstige avtaler.

Obs: Vær oppmerksom på at det å bryte en bindene avtale vil føre til et bruddgebyr som kan være like stort som besparelsen - det er som regel ikke verdt å bryte en slik avtale med mindre man er veldig misfornøyd med tjenesten.

Hvordan si opp mobilabonnement? Kvinne som er sint i en stol.

Misfornøyd med mobilabonnement ditt? Slapp helt av - det et uhyre enkelt å bytte, såfremt man ikke har bindingstid eller operatørlås. (Kilde, Pexels.com)

Viktig å vite før du skal si opp ditt abonnement hos en operatør

Når du vurderer å si opp ditt mobilabonnement, er det viktig å være oppmerksom på at i noen tilfeller kan du bli dobbeltfakturert i overgangsperioden. Dette betyr at du må betale for både det nye og det gamle mobilabonnementet i samme tidsrom.

Dette skjer vanligvis hvis du inngår en avtale om et nytt abonnement hos en annen operatør samtidig som du sier opp den gamle avtalen din.

Dette skyldes at mobilkunder som avslutter en avtale med en mobiloperatør, må betale fullt månedsbeløp for den inneværende måneden.

Hvis du tegner et nytt abonnement hos en annen operatør på samme tidspunkt, vil du dermed måtte betale fullt beløp for dette også i den samme måneden.

Prosessen med å bytte mobilabonnement fra en operatør til en annen kalles portering, og denne tar vanligvis mellom 7 og 10 dager.

For å unngå dobbeltfakturering er det derfor lurt å velge portering fra din mobiloperatør på den siste dagen i måneden, det vil si den 30. eller 31.

Hvis du ikke har muligheten til å velge porteringdato på nettsiden til mobiloperatøren din, må du kontakte kundeservice for å få hjelp.

Videre er det viktig å være oppmerksom på bindingstid og oppsigelsestid på mobilabonnementet når du bestiller et nytt abonnement hos en annen leverandør. Dette vil gi deg innsikt i hvilke regler som gjelder hvis du senere ønsker å bytte mobiloperatør.

Les mer: Man kan overføre sitt gamle mobilnummer til den nye mobiloperatøren.

Kunde hos Telenor eller Telia? les her

Telenor tilbyr flere abonnement uten bindingstid. Imidlertid, når det kommer til oppsigelsestid på mobilabonnement, forplikter du deg til å betale for inneværende måned.

Det betyr i praksis at hvis du sier opp abonnementet ditt hos Telenor midt i januar, må du likevel betale den fulle abonnementsprisen for hele måneden.

Samme praksis gjelder også hos mobiloperatøren Telia. Her må du også betale for inneværende måned, selv om du sier opp abonnementet helt i begynnelsen av måneden.

Husk at det ikke er noen oppsigelsestid hvis du bare vil endre ditt mobilabonnement hos den samme operatøren. En oppgradering eller nedgradering av abonnementet ditt vil skje umiddelbart.

Det er kun når du bytter fra en operatør til en annen at oppsigelsestid eller bindingstiden gjelder. Bindingstid kan også være at abonnementet skal koste en viss pris - for eksempel minst kr 299,- per måned.

Man kan ofte oppgradere abonnementet med samme mobiloperatør uten å bryte bindingstiden, men ikke nedgradere til et billigere abonnement enn det som originalt var avtalt.

Oppsummering - Slik sier du opp mobilabonnementet

Det er uhyre enkelt å bytte mobilabonnement i dag såfremt telefonen ikke er operatørlåst eller ved eventuell bindingstid. Hvis man har gjenstående bindingstid eller operatørlås må man vente eller betale et bruddgebyr.

Ofte lønner det seg å vente. For å si opp mobilabonnementet eller bytte mobiloperatør, må du:

  1. Velg mobilabonnement: Sammenlign priser og tjenester på mobilabonnement som faller innenfor ditt budsjett og tilfredsstiller dine behov.
  2. Ta kontakt med din nye mobiloperatør: Disse vil gjøre jobben for deg, og samtidig melde om overgangen til din gamle mobiloperatør.
  3. Vær påpasselig med at det blir overlapp i abonnementene: Slik at du ikke står uten telefonitjenester i lengre tid. Når du har meldt overgang, må du vente på SIM-kortet også montere og installere dette ved å fylle inn Pin og PUK-kode.
  4. Påse at tjenesten fungerer som den skal: Voila! Nå har du byttet mobiloperatør på null, komma niks!

Uhyre enkelt og oversiktlig! Din nye mobiloperatør vil stort sett gjøre all jobben for deg. Det eneste du må gjøre er å velge mobiloperatør og abonnement, også sette inn SIM-kortet når det kommer i posten.

Ofte stilte spørsmål