De fleste mobiler og abonnementer som selges i dag, vil selges med bindingstid i stedet for operatørlås. Før i tiden var operatørlås mye mer vanlig, men vi ser at denne trenden har vært døende i rundt et tiår.
Det kan fremdeles forekomme i sjeldne tilfeller, og da er det kjekt å vite hva det faktisk innebærer - hvis man faktisk ønsker å inngå en avtale som har operatørlås.
Vi skal ta for oss fordeler og ulemper, sammenligne bindingstid og operatørlås, og samtidig fortelle mer om hva operatørlås faktisk betyr.
Hva betyr operatørlås?
Operatørlås blir brukt om mobiltelefoner som vil være låst til en spesifikk mobiloperatør. Dette inngår vanligvis som en del av en avtale hvor man får rabatter på telefonen og/eller mobilabonnementet.
Hvis telefonen har operatørlås, kan man ikke bruke SIM-kort fra andre mobiloperatører enn den operatøren som telefonen er låst til.
Eksempel: Hvis man har en operatørlås fra Telenor, kan man ikke bruke SIM-kort eller mobilabonnementer fra andre leverandører på enheten.
Les også: Ønsker du å bytte mobilabonnement? Her får du en komplett liste over prisene til forskjellige mobilabonnementer.
Hvordan fungerer operatørlås?
Operatørlås fungerer ved at mobiltelefonen blir låst til SIM-kortet og mobilabonnement tilhørende mobiloperatøren man har inngått avtale med.
For å låse opp telefonen må man vente til bindingstiden er over eller betale et bruddgebyr.
Det vil svært sjeldent lønne seg å betale bruddgebyret, såfremt man ikke er særdeles misfornøyd med tjenesten som blir levert.
Operatørlås har som regel en maksimal bindingstid på 12 måneder for privatbruk, men opptil 24 måneder for bedrifter. (Kilde, lovdata.no.) Det finnes særskilte unntak, men hovedsakelig gjelder disse vilkårene i de fleste tilfeller.
Hvordan fjerne en operatørlås?
For å fjerne en operatørlås, må bindingstiden til avtalen være fullført - såfremt man ikke ønsker å betale bruddgebyret som kreves for å bryte avtalen tidlig. Når avtalen er avsluttet, kan man fjerne operatørlåsen på sin enhet.
Det vil variere noe hvilken fremgangsmåte som blir brukt, men det vanligste er at man mottar en kode fra mobiloperatøren som tastes inn på telefonen.
Les også: Slik fjerner du operatørlås fra Telenor. (Kilde, Telenor.no)
I de fleste tilfellene behøver man IMEI-nummeret til enheten man ønsker å låse opp. Slik finner du IMEI-nummeret til din telefon:
- Emballasjen: Originalemballasjen inneholder IMEI-nummeret til telefonen din.
- Kvitteringer: Mange kvitteringer inneholder IMEI-nummeret til telefonen din.
- Telefonen: Gå til -> Innstillinger -> Om telefonen. Nøyaktig fremgangsmåte kan variere.
- Ringe: Tast *#06# på tastaturet - ring. IMEI-nummeret skal dukke opp på skjermen under samtalen.
Kontakt deretter kundeservice per telefon eller bruk de selvbetjente løsningene via nettsiden til mobiloperatøren. Når IMEI-nummeret er overlevert, vil man få utdelt en kode man kan taste inn for å fjerne operatørlåsen.
Obs: Ikke alle mobiloperatører har selvbetjente løsninger.
Hvordan finne ut om man har operatørlås?
Man får som regel ikke beskjed når operatørlåsen er utgått. Hvis du ønsker å bytte mobiloperatør så snart som mulig, må du selv følge med på tiden, i henhold til når avtalen ble inngått og varigheten av bindingstiden.
Det går også an å ringe en mobiloperatør. Disse vil kunne se om din mobil er låst til andre abonnementer gjennom IMEI-nummeret til telefonen.
Hvis du er usikker, kan du forsøke å sette inn et SIM-kort fra en annen mobiloperatør. Da vil du få opp feilkoder som:
- «Telefon begrenset»
- «SIM ugyldig»
- «Sett inn riktig SIM-kort»
- «SIM-kort avvist»
- «SIM-kort ikke godkjent»
- «Angi begrensningskode»

En operatørlås fungerer på samme måte som en dør - uten riktig nøkkel (kode), kan man ikke åpne den (fjerne operatørlåsen).
Fordeler og ulemper
Operatørlås i seg selv vil kun være negativt, men fordelene man kan få ved å inngå en avtale som innebærer operatørlås, gjør at ulempen kan være verdt det. Hovedsakelig vil man få rabatterte priser på selve telefonen ved å inngå en avtale med operatørlås.
Fordeler
- Rabatt: Man kan få store rabatter på telefonen ved å inngå en avtale med operatørlås. Det har blitt solgt telefoner til kr 1,- med operatørlås.
- Makstid: Avtalens varighet kan ikke overstige mer enn 12 måneder for private forbrukere, og 24 måneder for bedrifter (Det finnes særskilte unntak).
- Høyt databruk: Hvis man allerede har høyt databruk, blir abonnementet som regel ikke dyrere, men man kan fremdeles hente rabattene.
Ulemper
- Fleksibilitet: På grunn av bindingstiden, vil man ikke kunne bruke andre mobiloperatør på telefonen i løpet av perioden - uten å betale et bruddgebyr.
- Dyre abonnement: Det kreves i mange tilfeller at man inngår et dyrere abonnement enn det man allerede har. Svært ofte må man velge et av de dyreste abonnementene som tilbys.
- Bruddgebyr: Bruddgebyret kan være veldig høyt. I de fleste tilfeller vil det ikke lønne seg å bryte dette, men det finnes unntak.
Operatørløs og bindingstid - forskjeller
Selv om perioden ofte er den samme, inntil 12 måneder for privat bruk og 24 måneder for bedriftsbruk, er ikke bindingstid og bruddgebyr det samme. Operatørlås har også bindingstid, men når vi snakker om uttrykkene - er det to forskjellige ting.
Operatørlås og bindingstid forklart:
- Operatørlås: Operatørlås låser selve telefonen til mobiloperatøren. Man kan ikke benytte seg av andre SIM-kort i løpet av denne perioden.
- Bindingstid: Bindingstid sikter til selve abonnementet. Da plikter man seg til å betale for selve abonnementet i perioden bindingstiden varer, men kan bytte SIM-kort til andre mobiloperatører om ønskelig.
I dag brukes ikke operatørlås noe særlig, mye på grunn av konkurranse i markedet, men også etter ønske fra forbrukerne. Operatørlås forsvart fra de største mobilselskapene rundt 2014-2015, da det kom nye konkurrenter på banen.
Oppsummering
Operatørlås er heldigvis en avtaleform som stort sett har forsvunnet, da bindingstid har tatt over. Enkelte eldre telefoner vil fremdeles ha operatørlås.
Hvis man for eksempel ikke har byttet mobiloperatør på mange år. Denne må fjernes manuelt, og kan fremdeles være aktiv på enkelte enheter.
Det er heldigvis enkelt å fjerne operatørlåsen ved å kontakte kundeservice eller fjerne låsen selv via deres nettside (hvis mobiloperatøren tilbyr denne tjenesten).
Avtaler som innebærer operatørlås eller bindingstid, kan ofte ha noen store fordeler når det kommer til kjøp av telefon, i motsetning til mobiler uten abonnement.
Man får gjerne rabatt på selve telefonen eller et bedre abonnement - til den samme prisen, men det medfører at man låser enheten eller abonnementet i en viss periode.