Skal du kjøpe ny mobil, men er usikker på om du skal kjøpe uten abonnement? Vi skal fortelle deg alt du trenger å vite om mobil uten abonnement, slik at du enklere kan velge om dette er noe for deg.
Mange velger å kjøpe mobil med abonnement på grunn av fordelene man får, men det er fullt mulig å kjøpe en mobil uten abonnement også.
Hvis man ikke kan ta i bruk fordelene med å kjøpe mobiltelefon med abonnement, kan man like gjerne kjøpe uten. Dette kan være et smart alternativ for de som har billige abonnementer, da avtalene ofte innebærer et dyrere abonnement.
Mobil uten abonnement - Hva betyr det?
Mobil uten abonnement sikter til telefoner som kjøpes uten et abonnement. Da står man fritt til å velge hvilket SIM-kort og mobiloperatør man ønsker å kjøpe. Man kan altså velge om man vil bruke OneCall eller Ice osv.
Da kjøper man rett og slett enheten uten noen form for bindingstid eller operatørlås. Slik kan man velge et mobilabonnement som passer ens eget behov og samtidig faller innenfor budsjettet.
De fleste som kjøper mobil uten abonnement ønsker gjerne en billigere telefon, og innehar et abonnement med lite data til en lav kostnad.
Lønner det seg å kjøpe mobil uten abonnement?
Vi finner noen fordeler og ulemper med mobil uten abonnement. Kort fortalt vil dette alternativet passe godt for de som har telefoner i den nedre prisklassen, og et billig abonnement.
Mobiltelefoner som selges med et abonnement vil ofte kreve at du inngår et dyrt abonnement. Da kan deler av kostnadsbesparelsen forsvinne, om man ikke har behov for mye data eller et dyrere abonnement.
Ønsker man en budsjettvennlig mobiltelefon og et abonnement med lite data, kan det lønne seg å kjøpe mobil uten abonnement.
Operatørlås og bindingstid - mobil med abonnement
Vi skal også kjapt innom mobil med abonnement slik at det blir enklere for våre lesere å sammenligne begge valgmulighetene. Mobiler som kjøpes med abonnement kommer i to versjoner, nemlig med operatørlås eller bindingstid.
En mobil med operatørlås er en telefonen som er låst til operatøren man har valgt, mens en mobil med bindingstid, kun innebærer at du må betale for selve abonnementet i bindingstiden eller betale bruddgebyr.
Man står da fritt frem til å bytte abonnement på selve enheten (mobiltelefonen), i motsetning til en operatørlås som låser enheten fysisk til mobiloperatøren man har valgt å kjøpe telefonen hos.
Ofte vil denne perioden vare i 12 måneder, men det finnes unntak. Slik fungerer operatørlås og bindingstid:
- Operatørlås: Mobilen blir låst til operatøren i perioden man har inngått. Da kan man ikke bruke SIM-kort fra andre operatører på telefonen i denne perioden.
- Bindingstid: Mobiler kjøpt med bindingstid låser deg til abonnementet i 12 måneder, men man kan bytte SIM-kort i denne perioden. Man må selvfølgelig betale for abonnementet som allerede er inngått i perioden.
Begge alternativene lar deg bryte avtalen mot et såkalt bruddgebyr, men dette kan bli dyrt - og for mange ikke verdt prislappen. Det er vanlig å betale mellom 3 000 og 7 500 kroner for å bryte avtalen.
Les mer: Vil du vite mer om operatørlås?
Lønner det seg å kjøpe mobil med operatørlås eller bindingstid?
Svært mange vil finne verdi i å kjøpe en mobil med bindingstid. Da får man gjerne avslag i prisen, men må inngå et dyrere abonnement. De fleste krever et abonnement på minst 200 - 300 kroner i måneden ved kjøp av mobil med abonnement.
Til gjengjeld kan man få rabatt på selve telefonen. I enkelte tilfeller kan man nesten få et såpass stort avslag, at man i praksis får gratis abonnement i ett år, men ofte kreves det at man velger et dyrere abonnement enn det man allerede har.
Da kan litt av verdien forsvinne. Hvis man skal kjøpe en svært billig mobiltelefon, og samtidig har et billig abonnement med lite data, kan det være fordelaktig å kjøpe en mobil uten abonnement!

Om det lønner seg å kjøpe mobil med eller uten abonnement vil variere. (Kilde, Pexels.com)
Prissammenligning - Mobil med og uten abonnement
Vi har valgt å sammenligne prisen til to modeller med 12 måneders bindingstid og prisen uten abonnement. Prisene er hentet fra Ice.no, men prisene vil være relativt like uavhengig av mobilmodell og mobiloperatør.
De fleste gir avslag som ligger rundt tallene angitt i tabellen under. Selve prisen har mer å si enn selve mobiltelefonen.
Dette kan du forvente å få i avslag hvis du kjøper mobil med abonnement:
Telefonmodell | Pris med 12 mnd abonnement | Pris uten abonnement |
---|---|---|
iPhone 16 Pro | 12 290 kr | 14 290 kr |
Huawei Magic7 Lite | 3 490 kr | 4 990 kr |
Kilde, Ice.no
Obs: Prisene er veiledende og brukt som et eksempel. De kan forandre seg over tid. Modellene kan også være utgått i salgssortimentet.
Som vi kan lese av tabellen, kan man få rabatt ved å kjøpe en mobiltelefon med bindingstid eller operatørlås. Hvilket abonnement man må velge, vil variere fra mobiloperatør til mobiloperatør - kostnaden på selve mobilen kan også spille inn.
Billig mobiltelefon uten abonnement
Det er mulig å kjøpe mobiltelefoner svært billig hvis man unngår flaggskipene til produsenter av mobiltelefoner som for eksempel Samsung og iPhone. Da kan man gjerne få en velfungerende mobiltelefon til noen tusenlapper.
Ikke alle trenger de nyeste eller dyreste modellene. Teknologien i dag er kommet veldig langt, og mobiltelefoner til 3 000 - 5 000 kroner kan fungere svært godt.
De billigste modellene til rundt 1 000 - 3 000 kroner vil kunne være noe trege og kommer ofte med dårligere kameraer, men fungerer fint til ringing og enkle oppgaver.
Les også: Hvis du skal kjøpe en billig mobiltelefon til et av barna dine, finnes det mange billige familieabonnement å velge mellom.
Hvor kan man kjøpe mobil uten abonnement?
Man får kjøpt mobiler uten abonnement hos alle utsalgssteder av mobiltelefoner. Enkelte mobilprodusenter selger også telefonene selv, som for eksempel Apple gjennom Apple butikker rundt om i landet.
Man kan kjøpe mobiler uten abonnement hos mange mobiloperatører i tillegg, som for eksempel Telenor, Telia og Ice. Elektronikkbutikker som Elkjøp og Power selger også mobiltelefoner uten abonnement.
Oppsummering
Mobil uten abonnement kan være fordelaktig for mange, men man gir fra seg noen store fordeler hvis man ønsker å kjøpe en dyrere mobiltelefon og samtidig allerede innehar et abonnement med mye data til en høyere pris.
Mobiltelefoner som kjøpes med bindingstid vil ofte kunne gi relativt store rabatter på flere tusen kroner. Ulempen er at man blir bundet til mobiloperatøren gjennom operatørlås eller bindingstid.
Ønsker man på den andre siden en veldig budsjettvennlig mobiltelefon og et billig abonnement, kan det være smart å kjøpe uten bindingstid.
Til syvende og sist bør man kjøpe en mobiltelefon som dekker behovene sine på best mulig måte - enten denne kommer med et abonnement eller uten!