Ingen

Dataroaming og mobildata brukes gjerne om hverandre, men hva betyr egentlig dataroaming? I denne artikkelen gir vi deg en grundig forklaring.

Begrepet dataroaming blir ofte blandet sammen med mobildata. Dette er imidlertid ikke riktig da dataroaming ikke er det samme som mobildata, men heller en funksjon som tillater deg å bruke mobildata når du beveger deg utenfor området der ditt eget nettverk er tilgjengelig.

Dataroaming innebærer konkret at man kobler seg til lokale mobilnettverk for å kunne bruke mobildata.

Selv om dataroaming er slått av, vil du fortsatt kunne bruke telefonens meldings- og anropsfunksjoner. Det er imidlertid ikke mulig å koble seg til mobildata på fremmede nettverk ved å slå av dataroaming.

Dersom du har koblet til mobildata, vil denne tilkoblingen være aktiv selv om dataroaming er avslått. Behovet for dataroaming oppstår først når du beveger deg utenfor rekkevidde av ditt eget nettverk, og du ønsker å koble til lokale nettverk.

Nytt mobilabonnement? Sammenlign alle mobilabonnement i Norge her

Kan bli dyrt for forbrukeren

Bruk av lokale nettverk kan medføre ekstra kostnader for deg som bruker. Prisen for tilgang til disse nettverkene bestemmes av avtalene mellom din operatør og lokale operatører. I praksis har dette ofte ført til at prisen for å bruke det lokale nettverket kan være svært høy.

Takket være EUs "Roam Like Home"-politikk er imidlertid ikke dette lenger et problem innenfor de fleste land i EU og EØS. Denne politikken sikrer at brukere ikke blir belastet ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når de reiser i andre EU/EØS-land.

Utenfor EU/EØS er det imidlertid ingen lignende kontroll på priser. Noen operatører tilbyr imidlertid avtaler som gir lignende fordeler for andre land. En god huskeregel uansett er å slå av roaming når du befinner deg utenfor EU og EØS, slik at du har kontroll over datatrafikken og unngår uventede kostnader.

Det er også viktig å huske at områder utenfor rekkevidden til vanlige basestasjoner, som om bord på ferger, skip eller fly, vanligvis har dekning via satellitt. Denne typen dekning er dyrere enn vanlig dekning og kan føre til betydelig høyere utgifter.

Disse områdene er heller ikke omfattet av "Roam Like Home", så det kan bli dyrt hvis du glemmer å slå av dataroaming i slike situasjoner.

Les mer: Mobilabonnement med data i utlandet

Bruk av mobildata i utlandet kan være det beste alternativet

Selv om bruk av mobildata potensielt kan medføre høye kostnader, kan det være tryggere enn å koble seg til åpne WiFi-nettverk. I verste fall kan uvedkommende få tilgang til telefonen eller dataene dine via en usikret WiFi-tilkobling.

Ved å bruke mobildata er du på en kryptert tilkobling, som ikke er like sårbar som et åpent WiFi-nettverk. Dette betyr at dataene dine er beskyttet og mindre sårbare for uautorisert tilgang eller avlytting.

Derfor, til tross for at det kan være kostbart, kan det være mer verdt å prioritere sikkerheten ved å bruke mobildata i stedet for å koble seg til åpne og usikrede WiFi-nettverk.

Hvordan unngå roamingkostnader?

Når du planlegger ferien din, er det som regel mange ting å tenke på, og mobilabonnementet ditt bør ikke være noe som kan skape unødvendig hodepine. Her er en liste med noen viktige punkter for å sikre at du unngår å betale for roaming:

  1. Sørg for å være tilkoblet WiFi så lenge det er mulig. Ved å koble deg til Wi-Fi-nettverk på hoteller, kafeer, restauranter og andre offentlige steder, kan du unngå å bruke data slik at du styrer unna ekstra roamingkostnader.
  2. Dobbeltsjekk med mobiloperatøren din om roaming er inkludert i landet du skal reise til. Forsikre deg om at du har klare retningslinjer fra mobiloperatøren din angående roamingavgifter i destinasjonen din.
  3. Aktiver datakontroll på mobilabonnementet ditt. Bruk mobiloperatørens app eller nettside for å sette opp datakontroll og varslinger for å overvåke og kontrollere databruken din mens du er på ferie. Dette vil bidra til å forhindre utilsiktede kostnader og holde deg innenfor budsjettet ditt.

Ofte stilte spørsmål