I bedriftsmarkedet for mobilabonnementer går bindingstid i en sirkel som aldri tar slutt. Nesten alle bedriftsoperatører har en avtaletid på 24 måneder når du signerer en ny avtale hos dem.
Ofte tilbyr bedriftsleverandører også en pris uten bindingstid som er høyere, men velger du å binde deg, vil operatøren friste med en lavere pris.
Få tilbud på mobilabonnement til bedriften her
Få med deg det viktigste!
- Bedriftsabonnement uten bindingstid gir bedriften frihet til å bytte operatør eller endre abonnement når som helst uten bruddgebyr, noe som er gunstig for bedrifter med skiftende behov.
- Bedriften kan enkelt oppgradere eller nedgradere abonnementet etter behov, som ved vekst eller redusert bruk, uten bindingstid.
- Bedrifter kan raskt adoptere nye tjenester og teknologier uten å vente på bindingstiden, noe som gir et konkurransefortrinn.
- Abonnement uten bindingstid koster ofte mer per måned, og bedriften må håndtere hyppigere forhandlinger og mindre forutsigbare kostnader.
Tips: Det kan også lønne seg å bytte sitt private mobilabonnement med jevne mellomrom - markedet er i konstant bevegelse, noe som gjør at man kan spare penger.
Fordeler uten bindingstid
Vi finner mange fordeler med bedriftsabonnement uten bindingstid, men den største er gjerne fleksibiliteten og friheten det tillater. Mange bedrifter er avhengig av fleksibiliteten for å overleve, og dette gjelder også mobiltelefonitjenester.
Fleksibilitet og frihet
En av de største fordelene ved å ikke ha bindingstid er fleksibiliteten det gir. Uten bindingstid står bedriften fritt til å bytte operatør eller endre abonnement når som helst, uten å måtte betale et bruddgebyr.
Dette kan være spesielt gunstig for mindre bedrifter som opplever hyppige endringer i behovene for telekomtjenester.
Det kan for eksempel være i forhold til skalering med flere ansatte, eller et skifte i bedriften som krever tyngre bedriftsnett, og i tilfeller hvor man må nedskalere ansatte eller telefonitjenestene på grunn av tapt inntekt eller behov.
Tilpasning etter behov
Uten bindingstid kan bedriften enklere tilpasse abonnementene til sine aktuelle behov. For eksempel, dersom bedriften opplever vekst og trenger flere linjer eller mer data, kan den enkelt oppgradere til et større abonnement.
På samme måte kan den nedgraderes dersom behovene skulle reduseres. Bindingstid kan ofte kun skaleres opp, men ikke ned - og derfor kan det blir vanskelig å tilpasse bedriftens behov til enhver tid.
Raskere tilgang til ny teknologi
Mobilteknologi utvikler seg raskt, og nye tjenester og produkter lanseres jevnlig. Med et bedriftsabonnement uten bindingstid kan bedriften dra nytte av den nyeste teknologien uten å måtte vente til bindingstiden er over.
Dette kan gi bedriften et konkurransefortrinn ved å alltid ha tilgang til de mest moderne løsningene.
Det kan være kjedelig å være låst til en mobiloperatør eller et mobilabonnement som ikke leverer i henhold til sine konkurrenter. Derfor kan det være svært fordelaktig å inngå et bedriftsabonnement uten bindingstid.
Tips: Private mobilabonnement har ofte en bindingstid på 1 år, men bedriftsabonnement kan ha bindingstid på 2 år eller mer. (Kilde, Nkom.no)
Lang bindingstid kan derfor være svært lite gunstig for enkelte bedrifter. To år er lang tid, og både behov og teknologi kan forandre seg mye i løpet av denne perioden.

Bedriftsabonnement uten bindingstid gir økt fleksibilitet. (Kilde, Pixabay.com)
Ulemper og utfordringer
Vi finner naturligvis noen ulemper og utfordringer hvis man ikke ønsker å binde seg, men disse er relativt få. Den største er kanskje at man går glipp av fordelaktige avtaler som gir rabaterte priser.
Høyere kostnader
En av de mest åpenbare ulempene ved å velge et abonnement uten bindingstid er de høyere kostnadene. Bindingstid blir mindre og mindre vanlig, men er fremdeles vanlig i større grad hvis det gjelder større bedriftsavtaler enn private abonnement.
Operatører tilbyr ofte lavere priser til kunder som binder seg til lengre avtaler. For bedrifter kan dette bety at de må betale mer per måned for den samme tjenesten sammenlignet med et abonnement med bindingstid.
Mindre forutsigbarhet
Uten bindingstid kan det være vanskeligere å forutsi telekomkostnadene over tid. Priser kan endre seg, og bedriften kan måtte forhandle nye avtaler oftere. Dette kan føre til usikkerhet i budsjetteringen og mer administrativt arbeid for å holde oversikt over abonnementene.
Hva skjer hvis du bryter avtalen?
Hvis du har et bedriftsabonnement med bindingstid og bryter avtalen uten at utkjøp er involvert, vil du måtte betale et bruddgebyr. Dette bruddgebyret koster vanligvis 3 000 kroner pluss moms (3 750 kr inkl. mva) for kun ett mobilabonnement.
Det kan fort bli dyrt hvis det er snakk om store avtaler og mange bedriftsabonnement eller tunge bedriftsnett med mange funksjoner og tilleggstjenester.
Dersom du får et tilbud fra en annen mobiloperatør som kan tilby utkjøp, vil du kunne bytte mobiloperatør uten å betale bruddgebyret eller få deler av bruddgebyret i avslag.
Hvordan utkjøp fungerer
Når en ny mobiloperatør tilbyr utkjøp, betyr det at de dekker kostnadene for bruddgebyret. Det er imidlertid viktig å merke seg at du selv må betale bruddgebyret fra egen lomme først.
Deretter vil den nye mobiloperatøren kreditere eller utbetale hele beløpet til din konto. Utkjøp kan være veldig kjekt, men kommer ofte med noen stipulasjoner eller bindingstid i seg selv.
Viktige forbehold
Sørg for at du kan dekke bruddgebyret før du vurderer et bytte, spesielt hvis du er ansvarlig for mange bedriftsabonnement. Kostnadene kan raskt bli høye hvis mange abonnementer må kjøpes ut samtidig.
Så lenge tjenesten er tilstrekkelig, bør man virkelig vurdere om det er verdt å betale bruddgebyret for å bytte mobiloperatør eller bedriftsabonnement. Ofte lønner det seg å vente ut bindingstiden - såfremt det lar seg gjøre.
Ting å vurdere før du bytter operatør
Det er imidlertid noen ting man bør vurdere før man bytter mobiloperatør hvis bedriftsabonnementet har bindingstid. Hvis abonnementet eller avtalen ikke har noen form for bindingstid - trenger man ikke å forholde seg til dette segmentet.
Vent til avtaletiden nærmer seg slutten
Hvis du allerede har en avtaletid som nærmer seg slutten, kan det være lurt å vente med å gå inn i en ny bindingstid. Det finnes mange bedriftsleverandører av mobilabonnement som tilbyr fornuftige priser uten bindingstid.
Bruddgebyr kan fort bli dyrere å betale enn å vente ut bindingstider. Derfor bør man alltid vurdere behovet og fordelene ved å bytte abonnement før avtaletiden er over.
Dobbeltsjekk utkjøpsdetaljer
Dobbeltsjekk om mobiloperatøren vil betale utkjøpet på forhånd, eller om du må legge ut for hele beløpet. Dette kan variere mellom operatører og kan påvirke din beslutning om å bytte.
Pass på at du ikke inngår en ny avtale med enda lengre bindingstid enn du allerede har - dersom du ikke er helt sikker på at den nye tjenesten er kvalitativt bedre eller billigere.
Forhandle om prisen
Mobiloperatører som tilbyr bedriftsabonnement kan ofte være mer fleksible enn det du regner med. Hør om de kan tilby en lavere pris hvis du takker ja til bindingstid. Det kan være mulig å forhandle frem bedre vilkår enn det som opprinnelig tilbys.
Hvis du ønsker å inngå en større avtale om bedriftsabonnement, bedriftsnett eller sentralbord, kan det være mye penger å spare ved å forsøke å forhandle til seg en bedre avtale - volum gir ofte rabatter.
Vurder mobilt bedriftsnett
Hvis du også har mobilt bedriftsnett, vil dette bli slettet, og du må få et nytt sentralbord hos den nye mobiloperatøren. Dette kan innebære ekstra kostnader og tid til å sette opp på nytt.
Man bør derfor vurdere om det er verdt investeringen økonomisk, men også i forhold til tid og overføring av systemer. I enkelte tilfeller kan det bli ekstremt kostbart å bytte bedriftsnett - i tillegg til at man kan oppleve problemer underveis.
Hva er Mobilt Bedriftsnett?
Mobilt bedriftsnett er en tjeneste som gir bedrifter en samlet løsning for alle mobiltelefoner i bedriften. Det inkluderer ofte funksjoner som felles sentralbord, viderekobling av samtaler og internnummer.
Det kan ofte integreres mot annen programvare som CRM-systemer og IT-løsninger eller sikkerhetssystemer og kommer svært ofte med en applikasjon som gir bedriften bedre oversikt og en effektivere arbeidshverdag.
Les også: Usikker på om din bedrift trenger sentralbord? Les mer om sentralbord her. (Kilde, Wikipedia.org)
Fordeler med mobilt bedriftsnett
En av de største fordelene med mobilt bedriftsnett er at det gir en profesjonell fremtoning utad. Kunder kan ringe et hovednummer og bli viderekoblet til riktig avdeling eller ansatt uten å måtte kjenne til individuelle mobilnummer.
En annen fordel er at bedriften ofte blir mer produktiv, i tillegg til at man får økt oversikt, samtidig som det blir enklere å kommunisere internt mellom avdelinger og personer innad i bedriften.
Ulemper ved å bytte operatør
Når du bytter operatør, må mobilt bedriftsnett settes opp på nytt. Dette kan innebære ekstra kostnader og administrative utfordringer, spesielt hvis bedriften har mange ansatte og komplekse behov for telefonitjenester.
Bør man velge bedriftsabonnement med eller uten bindingstid?
Hvis fleksibilitet er ekstremt viktig for din bedrift bør man vurdere bedriftsabonnement uten bindingstid. Hvis man kan få store rabatter ved å binde seg, bør man naturligvis vurdere å binde seg - spesielt hvis bedriften og inntektene er stabil.
Er det snakk om få mobilabonnement, vil det ha mindre å si - uavhengig av hva man velger, da kostnadene tilknyttet få mobilabonnement er små.
Hvis det derimot er snakk om store avtaler med mobilt bedriftsnett, sentralbord eller tyngre telekommunikasjonsløsninger, bør man naturligvis overveie bindingstid mye mer - det kan være mye penger å spare, men også å tape.
Det kan være dyrt å kansellere avtaler som innebærer bindingstid. Som regel må man betale en eller annen form for bruddgebyr for å komme seg ut av avtalen, noe som kan bli dyrt hvis det er snakk om dyre avtaler.
Oppsummering
Bedriftsabonnement uten bindingstid vil for mange bedrifter være det tryggeste alternativet og bidrar til økt fleksibilitet for bedriften, men det kan også lønne seg å inngå en avtale med bindingstid i enkelte tilfeller.
Overvei derfor din bedrift sine behov frem i tid, før du bestiller bedriftsabonnement eller bedriftsnett med eller uten bindingstid.
Hvis det er snakk om få mobilabonnement, vil man ikke kunne spare store summer ved å inngå en avtale med bindingstid, da kan det ofte være lurere å bestille et bedriftsabonnement uten bindingstid for økt fleksibilitet.
Kartlegg bedriftens behov, budsjett og eventuelle rabatter før du inngår en avtale om bedriftsabonnement med eller uten bindingstid! Husk at bedriften må ha økonomi til å vedlikeholde avtalen ut varigheten av bindingstiden - eller betale bruddgebyr.