Vondt i hodet av mobilen: Alt du må vite

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Vondt i hodet av mobilen: Alt du må vite

Mange opplever gjerne hodepine knyttet til overdreven mobilbruk, men mobiltelefonen i seg selv har svært sjelden skylden. Tidligere var skjerm og mobilbruk gjerne syndebukken, men i dag vet vi bedre.

Ved overdreven mobilbruk kan man oppleve hodepine eller migrene, men det har ofte utspring i overdreven bruk eller andre faktorer.

Ved migreneanfall vil symptomene kunne forverres ved mobilbruk, men mobiltelefonen har sjelden skylden for at problemet oppstod.

Tips: Det er kanskje på tide å bytte mobilabonnement? Sammenlign mobilabonnement i Norge.

Kan man få vondt i hodet av mobilen?

Ja, man kan få vondt i hodet av å bruke mobiltelefonen. Dette har lite å gjøre med selve mobiltelefonen eller skjermen, men heller hvordan man bruker mobiltelefonen. Langvarig eller lite ergonomisk bruk kan føre til smerter i hodet som et resultat.

Som med alt annet vil overdreven bruk kunne føre til problemer, og bruk av mobiltelefon er intet unntak. Det er derfor fullt mulig å få vondt i hodet på grunn av mobilen.

Før i tiden var mange av den oppfatningen at det å stirre på en skjerm i seg selv førte til problemer på grunn av skjermen eller stråling fra denne, men det er i dag påvist at skjermbruk i seg selv ikke er fysisk skadelig. (Kilde, Nrk.no)

Hvorfor får man vondt i hodet av mobilen?

Hvis mobilen i seg selv ikke er skyld i hvorfor man får vondt i hodet - hva er da grunnen? Overdreven bruk og dårlig kroppsholdning kombinert med lite mat og vann er som regel hovedårsakene.

En kombinasjon av dette fører ofte til at man får vondt i hodet. Det kan være mange årsaker til at hodepinen oppstår. Vi skal ta for oss de vanligste årsakene som er assosiert med mobilbruk:

  • Text Neck: Fysioterapeutens utrykk - Ved forlenget mobilbruk i sittende posisjon vil hodet tiltes rundt 15 grader fremover eller mer. Over tid eller kortsiktig kan dette føre til stiv nakke og hodepine. (Kilde, Dhn.no)
  • Ergonomi: Det er lett å glemme seg vekk når man bruker mobiltelefonen og timene flyr. Ofte sitter eller ligger man i en dårlig posisjon over lengre tid, noe som kan være belastende for kroppen.
  • Skjermtid: Overdreven skjermtid og fokus vil være belastende for øynene. Man må fokusere og glemmer å blinke. Da kan øynene bli tørre og synet dårligere.
  • Dårlig syn: Dårlig syn kombinert med liten tekst gjør at mange myser for å lese bedre. Dette kan føre til hodepine kortsiktig og stiv nakke over tid.
  • Søvn: Mobilbruk på kvelden kan føre til dårligere søvn på grunn av en kombinasjon av blått lys og nye inntrykk. Søvnmangel er en naturlig årsak når det kommer til hodepine.
  • Stress: Med telefonen tilgjengelig til enhver tid, kan stressnivået øke. Forsøk å legg jobb og stress fra deg når du kommer hjem.
  • Lyd og varsler: Høye lyder og gjentagende varsler kan føre til overstimulering eller hodepine. Hvis man hører på mye høy musikk for eksempel.
  • Stråling og elektromagnetiske felt: Enkelte mennesker påstår at de får vondt i hodet av stråling og elektromagnetiske felt. Dette er imidlertid ikke vitenskapelig dokumentert - mobilbruk i seg selv skal være trygt.
  • Mat og drikke: Når man er oppslukt i mobiltelefonen, kan det være lett å glemme å drikke og spise mat i timevis. Uten mat, mineraler og vann - vil man kunne få hodepine.

Dette er noen av de vanligste årsakene til at mobilbruk fører til hodepine. Det er svært lite vitenskapelig forskning som tilsier at mobilbruk i seg selv fører til hodepine - og konsensusen er at det er andre årsaker som fører til hodepine.

Les også: Du kan faktisk koble mobilen til TV-en. Dette kan hjelpe på hodepinen i enkelte tilfeller.

Vondt i hodet av mobilen. Kvinne som har migrene

Det er mange grunner til at man får vondt i hodet, og mobilen kan forverre symptomene. (Kilde, Pexels.com)

Slik unngår du hodepine ved bruk av mobilen

Det finnes en rekke tiltak man kan gjøre for å unngå å få hodepine når man bruker mobilen. Overdreven bruk av noe er sjeldent positivt, og dette gjelder også bruk av mobilen - vi skal derfor gi deg noen flotte tips til hvordan du kan unngå hodepine.

Utrykket «Alt med måte» vil være passende og et mantra man bør repetere hvis man vil unngå hodepine. Det finnes som sådan noen ting man bør være oppmerksomme på for å unngå hodepine i stor grad:

  • Holdning: Vær bevisst på holdningen du har når du bruker mobiltelefonen. Unngå at hodet henger, ligging for lenge og vær rak i ryggen hvis du sitter.
  • Ta pauser og begrens skjermtid: Ta regelmessige pauser. Man bør minst ha en pause på 10 minutter hver time for å la øynene og kroppen hvile.
  • Hold mobilen riktig: Hold mobilen i en posisjon som ikke er belastende for nakken. Mange har den gjerne i fanget, noe som fører til at hodet ser ned.
  • Begrens stress: Slå av unødvendige notifikasjoner og varslinger. Legg jobben fra deg når arbeidsdagen er ferdig.
  • Lys: Skru på «Kveldsmodus» om kvelden og ha nok belysning i rommet du befinner deg i. Et mørkt rom og kun en skjerm belaster øynene.
  • Mat og drikke: Få i deg nok væske og fast føde. Dette er en av hovedårsakene til hodepiner generelt.
  • Lytt til kroppen: Lytt til kroppen din. Denne kjenner deg og dine begrensninger best.

Er det farlig med hodepine?

Som regel er hodepine helt ufarlig, selv om det gjør vondt. Man bør imidlertid lytte til kroppen og forsøke å unngå hodepine såfremt det lar seg gjøre. I enkelte tilfeller bør eller må man oppsøke lege.

Ved vedvarende, kraftige eller hyppige tilfeller med hodepine bør man oppsøke lege for avklaring. Det kan være et underliggende symptom på en alvorligere sykdom.

Det er bedre å være litt for forsiktig, enn uforsiktig - når det kommer til sin egen helse. Ta vare på deg selv og forsøk å unngå overdreven mobilbruk for å unngå unødvendige hodepiner.

Obs: Hodepine kan være et symptom på alvorligere problemer. (Kilde, Helsenorge.no)

Kan man få vondt i hodet av skjerm?

Ja, men skjermen i seg selv er ikke den skyldige. Ved overdreven skjermbruk kan man få vondt i hodet, men det er andre årsaker enn selve skjermen til at du får hodepine.

Ved forlenget konsentrasjon og mangel på blinking kan øynene bli tørre, noe som ofte skjer når man ser på en skjerm over tid.

En annen årsak er kroppsholdningen når man stirrer på en skjerm over tid. Det kan være vanskelig å bytte sitte eller liggestilling mens man ser på en skjerm - noe som kan være belastende for nakken og kroppen over tid.

Symptomer på hodepine forårsaket av mobiltelefonbruk

Usikker på om du har hodepine? Vi skal vise deg noen av de mest gjenkjennelige symptomene på at du har hodepine som er forårsaket av mobilbruk. De fleste kjenner nok igjen flere av disse, men noen symptomer kan være ukjente.

Symptomer på hodepine forårsaket av mobilbruk:

  • Øyestress og synsproblemer: Verking bak øyelokkene, uskarpt syn, vansker med å fokusere på skjerm, lysømfintlighet.
  • Spenningshodepine og trykkfølelse: Trykk over pannen eller bakhodet, verk i tinningene, følelse av et stramt bånd rundt hodet.
  • Svimmelhet eller kvalme: Svimmelhet og kvalme er også et symptom. Hvis dette er kraftig, bør man vurdere å oppsøke lege.
  • Stivhet i nakke: Hvis nakken og skuldrene er stive, kan det være både et symptom og en årsak.

Kjennetegn på at mobilen er årsaken:

  • Hodepinen og symptomene oppstår etter langvarig eller kortvarig mobilbruk.
  • Du føler deg bedre hvis du legger bort mobiltelefonen i en periode.
  • Hvis du stort sett kun får hodepine ved bruk av mobiltelefon.

Som nevnt er mobilen ikke hovedårsaken til hodepine, men den kan forsterke symptomene ved overbelastning.

Oppsummering - Er det mobilen sin feil?

Generelt er det ikke mobilen sin feil at du får hodepine, men den kan være en bidragsyter gjennom overdreven eller mindre ergonomisk bruk av mobiltelefonen. Mobilen kan i tillegg forverre symptomene når hodepinen først er der.

Det er utrolig lett for at man tilbringer timevis på mobiltelefonen i full konsentrasjon eller i mindre ergonomiske posisjoner - dette kan over tid føre til belastning i nakke og øyne, som igjen fører til hodepine.

Mange glemmer gjerne å drikke nok vann og få i seg litt mat i tillegg, og da kommer hodepinen fort! Skjerm og mobilbruk i seg selv er ufarlig - i følge konsensusen. Det er de andre faktorene rundt bruken som kan ha negative konsekvenser.

For å unngå hodepine ved mobilbruk er det viktig å kartlegge egne bruksvaner og lytte til kroppen. Utrykket alt med måte er veldig gjeldende her.

Ofte stilte spørsmål