Skatt på jobbtelefon: Komplett guide

Fyll ut skjemaet for å få et personlig tilbud

Skatt på jobbtelefon: Komplett guide

Det kan virke innviklet når det kommer til regler knyttet til kjøp og bruk av jobbtelefon, men vi skal gi våre lesere en komplett innsikt i hvordan man kan navigere dette uoversiktlige segmentet på en korrekt og helt lovlig måte!

Mange er kanskje ikke klar over at jobbtelefon som også brukes privat, vil være skattepliktig for mottakeren av fordelen, såfremt man ikke kan benytte seg av enkelte unntak - eller bruken er svært lav.

Det finnes hovedsakelig to måter den skattemessige fordelen beregnes, enten som en naturytelse eller utgiftsgodtgjørelse.

Les mer: Usikker på hvilket bedriftsabonnement du bør velge? Finn det beste bedriftsabonnementet til din mobil!

Er det skatt på jobbtelefon?

Ja, såfremt mobilen brukes privat i tilstrekkelig grad. Det skal ikke mye fritidsbruk til - før telefonen og kostnaden knyttet til abonnementet blir skattepliktige. Kort fortalt er regelmessig bruk av jobbtelefon skattepliktig for deg som privatperson.

Alle EKOM-tjenester (Elektroniske kommunikasjonstjenester) man kan dra fordel av på hjemmebane, vil være skattepliktige. Dette inkluderer mobiltelefoni og bredbånd osv.

Jobbtelefon er intet unntak, og desidert den mest brukte fordelen mange drar nytte av. Dessverre er denne fordelen skattepliktig i de fleste instanser. Det finnes som sådan noen unntak, men det fører til økt kostnad for bedriften.

Tips: Har du enkeltpersonforetak? Da vil de samme reglene være gjeldende!

Skattepliktige unntak:

Vi finner noen unntak hvor jobbtelefon og utgifter relatert til denne, ikke vil være skattepliktige. Dette vil som sådan gjelde i svært få tilfeller, og samtidig ha et øvre tak når det kommer til totalsummen.

Disse unntakene skal ikke fordelsbeskattes. Dette er de skattepliktige unntakene - kort fortalt:

  1. Gave: Arbeidsgiver kan gi ut gaver tilsvarende 5 000 kroner. Disse vil ikke være skattepliktige for deg som privatperson, men kan ikke avskrives av bedriften. Hvis gavens verdi overstiger 5 000 kroner, vil resterende beløp være skattepliktige.
  2. Fribeløp: Det gis et fribeløp på inntil 1 000 kroner årlig, som kan skal dekke fellesfakturerte varer og tjenester med en samlet verdi på inntil tusen kroner. Det skattefrie unntaksbeløpet fylles ut først. Beløp som overstiger 1 000 kroner skal skattlegges som lønn i form av fordelsbeskatning - inntil 4392 kroner.

Obs: Denne artikkelen er kortfattet. Vi forsøker å oppdatere artikkelen i henhold til nye lover, men, for å få en fullstendig oversikt over gjeldende lovverk til enhver tid, må du besøke skatteetaten.no (Kilde, skatteetaten.no)

Regler om skatt på jobbtelefon - forenklet

Vi har forsøkt å forenkle gjeldende regler når det kommer til skatt på jobbtelefon, slik at det er lettlest og overkommelig for lesere med lite kunnskap. Lovverket er noe innviklet, men det har vi valgt å gjøre noe med!

Dersom arbeidsgiver dekker kostnader knyttet til privatbruk av bredbånd eller telefoni som overstiger en viss mengde privatbruk - vil dette være skattepliktig.

Jobbtelefon er skattepliktig dersom:

  1. Hvis du tar med deg telefonen hjem etter normal arbeidstid.
  2. Hvis privatbruket overstiger:
  • Mer enn 14 dager i løpet av en 30-dagers periode
  • Mer enn totalt 30 dager i løpet av ett år.

Som vi kan se er reglene ganske klare, men det blir opp til hver enkelt å anse hva som kan regnes som privatbruk og jobb-bruk. Hovedregelen er ganske grei, tar du med deg telefonen hjem - er det hovedsakelig skattepliktig.

Skatt på jobbtelefon? Komplett guide. Kvinne som jobber på telefon og PC

Man kan også få dekket bredbånd og PC-er av arbeidsgiver. (Kilde, Pexels.com)

Beregning av din skattepliktige fordel

For å kunne skatte av sine fordeler, må man selvfølgelig vite reglene. Det ble i 2014 enklere og mer rett frem å skatte for fordelene man får av ulike EKOM-tjenester.

De har satt et øvre beskatningstak tilsvarende kr 4 392 per år eller kr 366 per måned. Fordeler som overstiger det årlige beløpstaket, vil ikke være skattepliktige. Dette sjablongbeløpet er konstant, selv om de aktuelle kostnadene overstiger kr 4 392.

De fleste mobiltelefoner koster gjerne mer enn 4 392 kroner. Enkelte får også betalt bredbåndet sitt av arbeidsgiver, inkludert mobiltelefoni. Da vil kostnadene fort overstige 4 392 kroner per år eller 366 kroner per måned.

Det finnes to måter å føre opp denne fordelen: arbeidsgiver dekker utgiften direkte (naturytelse) eller indirekte (utleggsgodtgjørelse).

Naturytelse

Hvis arbeidsgiver står oppført som eier av abonnementet eller telefonen, vil dette føres inn som en naturytelse. Arbeidsgiver vil da føre opp sjablongbeløpet på 4 392 kroner årlig eller 366 kroner for hele eller påbegynte måneder inn i A-meldingen.

Arbeidsgiver betaler da for din jobbtelefon direkte. Det er din plikt å se over at skattemeldingen stemmer i henhold til de ytelsene du har mottatt fra arbeidsgiver via din skattemelding.

Tips: Det skal ligge under, post 2.1.1 Elektronisk kommunikasjon i skattemeldingen din. (Kilde, Skattetaten.no)

Utleggsgodtgjørelse

Hvis arbeidsgiver indirekte betaler for dine utlegg, regnes dette som en utleggsgodtgjørelse. Da står du oppført som eier av telefonen og/eller mobilabonnementet, og vil være ansvarlig for å betale regningene.

Arbeidsgiver fører kontinuerlig utleggene inn, frem til sjablongbeløpet på 4 382 kroner er nådd. Når det maksimale sjablongbeløpet er nådd, skal beløpet som overstiger 4 392 kroner trekkes fra.

Ved utleggsgodtgjørelser er man kun skattepliktig for registrerte godtgjørelser. Ender denne på for eksempel 3 000 kroner i løpet av året vil man kun måtte skatte for den nøyaktige summen man har mottatt godtgjørelser for.

Kombinasjon

I enkelte tilfeller vil man få godtgjørelser som består av en kombinasjon av naturytelser og utleggsgodtgjørelser. Den samlede skattepliktige godtgjørelsen kan fremdeles ikke overstige sjablongbeløpet på 4 392 kroner kombinert.

Får man for eksempel utleggsgodtgjørelser til en samlet verdi på 3 000 kroner, og naturytelser for 5 000 kroner - vil det kun føres til grensen for sjablongbeløpet er oppfylt - pålydende 4 392 kroner.

Beløp som overstiger det maksimale sjablongbeløpet skal ikke skattlegges eller føres inn, selv om den endelige summen overstiger sjablongbeløpet betraktelig.

Oppsummering

Jobbtelefon som blir brukt til privatbruk, skal hovedsakelig fordelsbeskattes, men det finnes unntak. Det følger en sjablongskatt på opptil 4 392 kroner, alt som overstiger dette beløpet vil ikke være skattepliktig.

Beskatningen kan føres inn i regnskapet til bedriften på to ulike måter: Som en naturytelse eller utleggsgodtgjørelse, uavhengig av valgt løsningen, vil begge metodene være skattepliktig for mottakeren som en godtgjørelse.

Det er mulig å motta godtgjørelser for over 4 392 kroner, men godtgjørelser over denne summen skal ikke beskattes av mottakeren.

I tillegg er det lov å motta gaver av arbeidsgiver på inntil 5 000 kroner årlig. Denne gaven vil ikke være skattepliktig, men kan ikke skrives av for arbeidsgiveren.

Ofte stilte spørsmål