Finn ut hva dine behov er, før du velger et nytt mobilabonnement

Ingen

Det er ingen tvil om at telefonne har blitt en integrert del av hverdagen. Da er det viktig å velge et mobilabonnement som matcher dine personlige behov. Det er ikke bare en økonomisk avgjørelse, men også et valg som påvirker hvordan du kommuniserer med venner, familie, ogarbeidslivet.

For å gjøre det beste valget, bør du først sette deg inn i de ulike aspektene ved mobilabonnementer. Det finnes en rekke ulike abonnementer, og det er viktig å vite hva som passer best for dine behov. Skal du ringe mye internasjonalt? Trenger du en stor datapakke for å strømme musikk og video? Eller er du på jakt etter noe rimelig og grunnleggende som holder til å skravle i ny og ne?

Les mer: Mobilabonnement med mye data

Derfor har vi samlet noen punkter du bør vurdere for å bedre se hva du trenger i et abonnement. Dette inkluderer hva du bør se etter i form av datakvote, internasjonal bruk, SMS og taletid. Det er store variasjoner hos ulike leverandører, så ta deg tid til å sjekke hvilke muligheter som finnes.

Hva trenger du egentlig?

Det første du bør starte med er å avklare hva du egentlig trenger. Hvordan vi bruker telefonen i hverdagen varierer stort fra person til person. Noen er kontinuerlig tilkoblet sosiale medier og trenger en bøtte med data, mens andre bare svarer på tekstmeldinger i ny og ne. Utgangspunktet for hva man krever fra et mobilabonnement er derfor svært variabelt.

For å hjelpe litt på vei har vi laget en liste med punkter som kan være greit å gå gjennom. På denne måten kan du få en bedre forståelse for hva du bør se etter før du skal velge mobilabonnement.

Forbruket ditt: Først bør du estimere ditt gjennomsnittlige behov for taletid, SMS og datamengde. Dette gjør det enklere å velge et abonnement som dekker ditt daglige behovuten å betale for ubrukte ressurser.

Datatrafikk: Vurder hvor mye data du bruker hver måned. Tenk på aktiviteter som nettsurfing, streaming av musikk og video, sosiale medier, og arbeidsrelatert bruk. Særlig om du aktivt bruker mobilen din til jobb eller skole bør det være viktig å ta høyde for dette.

Taletid: Tenk på hvor ofte og hvor lenge du vanligvis ringer. Vurder også behovet for internasjonale samtaler eller samtaler til spesialnumre. I de fleste abonnementer er taletid inkludert, men det kan være begrensninger på noen mindre abonnementer.

Dekningog nettverkskvalitet: Sjekk dekningskartene til forskjellige operatører for å sikre at du får god nettverksdekning der du bor, jobber, og reiser. Særlig utenfor de store byene kan dette ha stor betydning.

Pris vs. ytelse: Finn en balanse mellom kostnaden og tilbudet. Det billigste abonnementet er ikke alltid det beste hvis det betyr dårlig dekning eller begrensede tjenester. Sørg for at du finner en avtale som passer godt i forhold til kost/nytte.

Tilleggstjenester: Vurder om du trenger tilleggstjenester som voicemail, oppringings-ID, eller muligheten til å dele data med andre enheter eller familiemedlemmer. Her er det store forskjeller på abonnementene, så tenk godt gjennom hva du har behov for.

Bindingstid: Sjekk om abonnementet har bindingsperiode og hvor fleksibelt det er å endre eller avslutte abonnementet hvis dine behov endrer seg. Det er ganske vanlig at nye abonnementer har 12 måneders bindingstid, og det kan påløpe kostnader om du ønsker å bytte før dette.

Kundeservice: Vurder operatørens rykte for kundeservice og tilgjengeligheten av support når du trenger hjelp. Her kan det være lurt å lese anmeldelser og tilbakemeldinger fra andre kunder for å se hvordan de måles på dette.

Rabatter og kampanjer: Se etter eventuelle rabatter, familiepakker, eller kampanjetilbud som kan gi mer verdi for pengene. Ofte kan det være rabatter for deg som trenger flere telefoner, abonnementer eller kan samle flere personer på samme avtalen.

Se på dine tidligere regninger for å se hvor mye du bruker

En gjennomgang av tidligere mobilregninger er en smart måte å forstå ditt faktiske forbruk på, noe som er avgjørende når du skal velge et nytt mobilabonnement. Hvis du mottar regninger elektronisk, kan du enkelt logge inn på mobilselskapets nettside for å få tilgang til detaljerte data.

Da vil du raskt se hva du har brukt tidligere, og kan bruke dette til å estimere hva du trenger videre. Vi har laget en enkel oversikt som tar deg gjennom hva du bør se etter i det gamle forbruket ditt.

Når du vurderer et nytt mobilabonnement, er det viktig å evaluere ditt tidligere forbruk for å bestemme hvilke funksjoner du trenger. Her er nøkkelfaktorene du bør vurdere:

 • 1. Taletid
  • Hva du bør se etter: Antall minutter brukt på samtaler hver måned.
  • Hvorfor det er viktig: Hjelper med å bestemme behovet for taletid i ditt nye abonnement.
 • 2. Dataforbruk
  • Hva du bør se etter: Mengde data brukt (i GB) per måned.
  • Hvorfor det er viktig: Viktig for å velge riktig størrelse på datapakken.
 • 3. SMS/MMS
  • Hva du bør se etter: Antall sendte meldinger.
  • Hvorfor det er viktig: Nyttig for å vurdere om du trenger ubegrenset SMS/MMS.
 • 4. Internasjonale samtaler
  • Hva du bør se etter: Frekvens og varighet av internasjonale anrop.
  • Hvorfor det er viktig: Avgjør om du trenger et abonnement som inkluderer internasjonale samtaler.
 • 5. Spesialnumre
  • Hva du bør se etter: Hvor ofte og lenge du ringer til spesialnumre.
  • Hvorfor det er viktig: For å finne ut om du trenger et abonnement som inkluderer disse kostnadene.
 • 6. Sesongvariasjoner
  • Hva du bør se etter: Forbruket over forskjellige måneder eller sesonger.
  • Hvorfor det er viktig: Gir innsikt i om ditt forbruk endrer seg over tid, for eksempel under ferier.
 • 7. Ekstrakostnader
  • Hva du bør se etter: Ekstra kostnader utover standard forbruket.
  • Hvorfor det er viktig: Nyttig for å identifisere om du ofte overskrider dine nåværende abonnementsgrenser.

Når du skal velge nytt mobilabonnement er det viktig å vite hva du skal se etter. Her bør man ta høyde for eget forbruk først, og deretter se hvilke muligheter som finnes. Som vi har sett på gjennom denne guiden er det noen nyttige punkter du kan ta utgangspunkt i. Her er spesielt tidligere historikk og forbruk noe du bør se på.

Da er det uten tvil en fordel at de fleste mobilabonnementer i dag mottar en digital faktura, samt at du enkelt kan se forbruket ditt i de fleste appene. På denne måten kan du raskt få et overblikk over hvorvidt du trenger mye data, ubegrenset SMS eller bare et rimelig abonnement med det mest grunnleggende. Deretter kan du sammenligne de tilbudene som finnes og finne det tilbudet som passer best for deg.

Sammenlign alle mobilabonnement i Norge