Det lønner seg ikke alltid å velge det billigste mobilabonnementet

Lise-lotte Jakobsen 20. juni, 2018
guide til billigt mobilabonnement

Det heter seg at det kan være dyrt å kjøpe billig. Når det gjelder mobilabonnement er det ingen unntak. Du bør tenke deg nøye om før du velger de aller billigste.

Prisene på mobilabonnement varierer kraftig. De dyreste abonnementene koster opptil 800 kroner, mens du kan få abonnementer til langt under 100 kroner. Forskjellen mellom dem ligger stort sett i hvor mye datatrafikk som er inkludert i abonnementet. Med innføringen av smarttelefonen og alle tjenestene som hører med er datatrafikk blitt den nye valutaen i mobilabonnementsjungelen.

For mange kan det være fristende å tenke at man sparer mye på et veldig billig mobilabonnement. Hvorfor betale mer enn fem hundre kroner mer enn det man trenger, ikke sant? Og i utgangspunktet er ikke det så galt tenkt. Men det fungerer ikke alltid sånn. Mobiloperatørene tar seg nemlig godt betalt hvis du overstiger datagrensene.

Det første som skjer er at farten strupes til 64kb/s. Det er hastigheter vi kjenner igjen fra internetts barndom og tilsvarer hastigheten i en enkelt ISDN-linje. Kort fortalt er det nærmest ubrukelig til dagens behov. For eksempel vanskeliggjør det både streaming av musikk og video. Du vil, med god tålmodighet, klare å lese Facebook-feeden din og til og med en nettside eller to. Men med den strupede datahastigheten vil du raskt bli tvunget til å kjøpe ekstra data fra operatøren.

For å hjelpe deg ut av sirupen tilbyr mobiloperatørene ekstra datapakker. Men disse er svært høyt priset og kan fort koste deg en femtilapp om dagen. Det gjør at 0,5 gb-abonnementet ditt til en hundrelapp fort kan bli dyrere enn et 10 gb-abonnement. Eksempelvis koster en gigabyte med data hos Telia 99 kroner. Dersom du har et 2gb-abonnement til 249 kroner og må kjøpe to ekstra gb, så har du allerede betalt mer enn Telias 5gb-abonnement koster. Hos andre operatører er ekstra-data enda dyrere.

Dersom du velger et billig mobilabonnement med lav datakvote er det derfor svært viktig at du er sikker på at kvoten holder hele måneden. Du må også kontrollere hva påfyllingen av data koster hos den enkelte operatør. Velg en operatør som har så fleksible ekstrapakker som mulig. Du bør ikke bli tvunget til å kjøpe en større datapakke enn du trenger. Går du over grensen i slutten av måneden vil påfyllingsbehovet ditt være langt mindre enn om du går tom den første uken.

Prisstrukturen hos mobiloperatørene er med vilje gjort vanskelig og lite oversiktlig. I utgangspunktet burde man tro at det gir en god beskrivelse å dele inn abonnementene i datakvoter. Men det er egentlig ingen god målestokk. De færreste forbrukere lever statiske liv og det er knapt noen som har kontroll på hvor mye data de forbruker i løpet av en normal måned. Derfor blir det en slags gjettelek å komme frem til det riktige abonnementet. Litt generelt er det mulig å se for seg at eldre forbrukere har mindre databehov enn de yngre. Bestemor kan derfor fint klare seg med et billig abonnement, mens du bør spandere litt mer på ungene i huset.

Det kan som sagt være fristende å velge et skikkelig billig mobilabonnement. Og for mange brukere vil det være mer enn godt nok. Men i all hovedsak er de rimeligste abonnementene bare verdt å vurdere dersom du ikke trenger databruk i det hele tatt, for eksempel i bilen eller til en eldre bruker som ikke benytter sosiale medier eller underholdningstjenester. Det er også en tredje kategori som kan klare seg godt med de aller minste og billigste abonnementene. Det er de som ønsker en reservetelefon eller bare bruker den i kortere perioder. For eksempel i båt, der man sjelden oppholder seg i mange uker av gangen. Hytta er et annet sted der mange velger å ha en mobiltelefon tilgjengelig. Den kan for eksempel kobles til varme- og lysstyring og slike ting. Da vil et veldig billig og lite abonnement være tilstrekkelig.

Tall fra Telenor viser at gjennomsnittsbrukeren i Norge bruker rundt to gigabyte med data i måneden. Det betyr at man bør styre unna mobilabonnement med mindre enn en gigabyte hvis man har et tilnærmet normalt forhold til mobilen. Det kan som sagt bli svært dyrt å velge billig.