Det er et kjent utsagn at det å kjøpe billig kan ende opp med å koste deg dyrt, og dette gjelder også for mobilabonnementer. Det er viktig å tenke nøye gjennom valget, spesielt når det kommer til de aller billigste alternativene. Prisene på mobilabonnementer varierer stort, fra de dyreste på rundt 800 kroner til de som koster under 100 kroner. Forskjellen mellom disse abonnementene ligger ofte i mengden datatrafikk som er inkludert.
Vi har derfor tatt en nærmere titt på hva du bør tenke på, samt hvordan du kan finne det abonnementet som passer for deg. For selv om det kan være fristende å velge det billigste alternativet, kan dette ofte medføre unødvendige kostnader underveis.
Tenk gjennom databruken din
Vi benytter oss stadig mer av smarttelefoner og tilhørende tjenester, og datatrafikk er blitt en slags ny valuta i mobilabonnementenes verden. Mange kan finne det fristende å spare penger ved å velge et billig abonnement, men det er viktig å være oppmerksom på ekstrakostnader som kan dukke opp. Mobiloperatørene kan ta seg godt betalt hvis du overstiger data grensene i abonnementet ditt.
Når data grensen er nådd, reduseres internett hastigheten til bare 64 kb/s, en hastighet vi husker fra internettets tidlige dager, tilsvarende en ISDN-linje. En slik redusert hastighet er i praksis nesten ubrukelig i dagens kontekst, spesielt for aktiviteter som strømming av musikk og video. Selv om du kan klare å surfe på Facebook eller lese en nettavis, vil den langsomme farten tvinge deg til å kjøpe ekstra data for å opprettholde en brukbar nettforbindelse. Derfor, før du velger et billig mobilabonnement, er det viktig å veie fordeler mot potensielle ulemper og ekstrakostnader for å unngå uforutsette utgifter i det lange løp.
Unngå ekstra datapakker
Mobiloperatører tilbyr ofte ekstra datapakker slik at du kan komme deg ut av den langsomme netthastigheten som følger med å overstige datakvoten. Disse ekstrapakkene kan imidlertid være dyre, og det er ikke uvanlig at de koster rundt femti kroner per dag. Dette gjør at et mobilabonnement med en liten datakvote på for eksempel 0,5 GB til hundre kroner raskt kan bli dyrere enn et større abonnement med 10 GB.
Som et eksempel kan en enkelt gigabyte med ekstra data hos Telia koste 99 kroner. Dersom du har et 2 GB-abonnement til 249 kroner og trenger å kjøpe to ekstra GB, har du allerede brukt mer penger enn hva et 5 GB-abonnement hos samme operatør koster. Hos andre operatører kan prisene for ekstra data være enda høyere.
Derfor, hvis du velger et billig mobilabonnement med en lav datakvote, er det viktig å være helt sikker på at denne kvoten vil vare hele måneden. Det er også viktig å sjekke prisen for ekstra data hos den aktuelle operatøren. Det er ideelt å velge en operatør som tilbyr fleksible løsninger for ekstra data, slik at du ikke blir tvunget til å kjøpe mer enn du faktisk trenger. Hvis du overskrider datakvoten mot slutten av måneden, vil behovet for påfylling være mindre enn hvis du går tom for data tidlig i måneden. Ved å være oppmerksom på disse faktorene kan du unngå unødvendige ekstrakostnader og velge et abonnement som passer best for ditt forbruk og budsjett.
Sammenlign mobilabonnement å finn det som passer deg best her
Dette bør du tenke på når du skal velge mobilabonnement
Vi har sett det gang på gang, og mange ender opp med å velge det billigste alternativet hver gang, for deretter å falle i kostnadsfellen. Derfor er det viktig at man tar nødvendige grep, samt setter seg godt inn i hvilke kostnader som faktisk er forsvarlige å betale. Vi har tatt en nærmere titt på hvilke punkter du bør tenke på, samt hva som kan være lurt å tenke på underveis.
- Sjekk ditt forbruk - Det første du bør tenke på er hvor mye data du faktisk bruker. Noen av oss bruker telefonen til nesten alt, mens andre knapt leser tekstmeldinger. Sjekk tidligere forbruk for å finne ut hvor mye data du bruker i snitt. Dette kan gi deg en god indikasjon på hvor mye du trenger.
- Se på liten skrift - Noe av det som gjør billige abonnementer så utrolig kostbare, er det som er skjult i liten skrift. Man er gjerne svært begrenset, og må ta til takke med dyre kostnader utover det man bruker. Derfor kan det gjerne være lurt å investere i et større abonnement, fremfor å gå for det billigste.
- Tilleggstjenester - For å gjøre det attraktivt for nye kunder er det gjerne tilleggstjenester knyttet til de større abonnementene. På denne måten kan du få tilgang til streaming, mobildata og andre fordeler. Disse veier gjerne opp for den ekstra prisen.
- Delbetaling - Når man tegner et større abonnement kan man gjerne få delbetaling av en ny telefon med på kjøpet, men dette er gjerne kostbart. Pass på at du ser etter effektiv rente, ekstra kostnader og gebyrer underveis.
Som vi har sett i denne artikkelen, er det ofte en dårlig idé å velge det billigste abonnementet. Derfor anbefaler vi at du tar deg tid til å sjekke andre alternativer som finnes der ute. Da vil du ofte kunne spare mer, samt finne det som faktisk tilpasser seg dine kostnader. Selv om det kan gi deg en høyere standard pris, vil du uten tvil tjene på det over tid.