Kjøpe mobil med abonnement: Hva du bør vite før du slår til

Ingen

Vurderer du å skaffe deg en mobil med abonnement?

Her får du en grundig gjennomgang av fordeler og ulemper, og veileder deg mot en trygg beslutning. Før du foretar kjøpet, anbefaler vi deg å grundig vurdere prisen og hva avtalen faktisk inkluderer.

Det kan være lurt å tenke gjennom om det er mest fordelaktig å kjøpe en mobiltelefon med eller uten abonnement. Dette avhenger av flere faktorer, inkludert dine individuelle behov og hva abonnementet som følger med mobiltelefonen inkluderer.

Sammenlign alle mobilabonnement

Fordeler med mobil med abonnement

Enkelt valg

For mange kan det være utfordrende å velge riktig mobiltelefon, og prosessen kan være tidkrevende. Når du velger et abonnement, er denne avgjørelsen allerede tatt for deg. Du slipper å bruke tid på å sammenligne ulike abonnementer på nettet.

Økonomisk fleksibilitet

Å betale for en mobiltelefon på én gang kan være belastende for lommeboken. Ved å velge en mobil med binding kan du spre kostnadene over en lengre periode, for eksempel ett år.

Fordeler inkludert i abonnementet

Mange leverandører tilbyr ekstra fordeler for de som inngår et abonnement med bindingstid hos dem. Dette kan variere, men kan for eksempel inkludere ubegrenset lagringsplass i skyen eller gratis internasjonale samtaler.

NB! En fordel med å kjøpe en mobil med abonnement er muligheten til å fordele betalingen over et helt år, i stedet for å tømme lommeboken på ett kjøp.

Ulemper med mobil med mobilabonnement

Potensielt høyere totalkostnad

De nedsatte prisene på mobiltelefoner kommer vanligvis med en forutsetning – en toårig bindingstid til et tilhørende abonnement. For å kunne få en nøyaktig oversikt over totalkostnadene, er det viktig å beregne hva mobiltelefonen vil koste deg gjennom denne perioden.

Abonnementet trenger ikke å være tilpasset dine behov

Abonnementet som følger med mobiltelefonen kan ikke nødvendigvis være tilpasset ditt individuelle forbruk og behov. Det er ingen overraskelse at mobiloperatører ønsker å maksimere inntektene sine, og deres tilbudte abonnementer kan gjenspeile dette.

For eksempel kan du ende opp med å betale ekstra for databruk som overstiger de inkluderte mengdene hvis du er en tungbruker og abonnementet har begrenset data inkludert.

Du blir bundet av avtalen

Å bryte bindingstiden med abonnementet kan være en utfordrende og kostbar oppgave hvis det viser seg at abonnementet ikke passer for deg eller blir for dyrt over tid. Dette kan også begrense din fleksibilitet når det gjelder å selge mobilen før avtaleperioden er over, da du må betale et gebyr for å avslutte avtalen før tiden.

NB! Ved å binde deg til en mobiltelefon med bindingstid, kan du oppleve begrensninger i friheten sammenlignet med å velge en uten abonnement.

Kort oppsummert

  • Hvis du foretrekker friheten til å ta egne valg, avslutte avtaler når du ønsker det, og ha full kontroll over dine utgifter, anbefaler vi å kjøpe telefonen uten bindingstid til et abonnement. Dette gir deg muligheten til å velge et abonnement som passer dine spesifikke behov, og du kan enkelt bytte både abonnement og mobiltelefon etter eget ønske.
  • På den andre siden, hvis du foretrekker en enklere løsning og unngår å betale hele beløpet for mobiltelefonen på én gang, kan det være fornuftig å velge en mobil med bindingstid.
  • Vi oppfordrer deg til å nøye vurdere dine behov når du velger et abonnement, enten det er behov for store datamengder eller god dekning, og å ta beslutningen basert på dette. Å velge det billigste og mest åpenbare alternativet er ikke alltid den mest fornuftige løsningen.

Mobil med operatørlås

For noen år siden var det veldig vanlig at man kunne kjøpe mobil med operatørlås hos mobilforhandlere som Telia og Telenor. Du kunne gjerne kjøpe den siste flaggskipmodellen for lommerusk, mens abonnementet gjerne var av den dyre sorten.

En mobil med operatørlås kan være billig å skaffe seg der og da, men det totale regnestykket kan likevel bli dyrt. En operatørlåst mobil er nemlig låst til SIM-kort fra den aktuelle operatøren i en lengre periode.

Du kan med andre ord ikke bruke SIM-kort fra andre operatører på enheten, før avtaleperioden er utløpt. Skal du fjerne operatørlåsen før perioden er ferdig, må du betale et engangsbeløp til operatøren.

En mobil uten abonnement gir deg langt større frihet. Du kan selv bestemme hva slags abonnement mobilen skal ha, eller til og med bruke kontantkort.

Når er det greit å kjøpe mobil med operatørlås?

En mobil som er låst til en spesifikk leverandør kan være et greit valg dersom abonnementet som medfølger er et abonnement du likevel ville ha valgt. På den måten kan du ofte få selve mobilen veldig rimelig, noe som naturligvis er et pluss.

I mange tilfeller er abonnementet som følger med en operatørlåst mobil av den litt dyre sorten, gjerne med store datapakker. Bruker du mye data hver måned, er kanskje dette løsningen for deg.

Merk deg imidlertid at mobiler med operatørlås blir mindre og mindre vanlig. Både Telia og Telenor har sluttet å selge mobiler med denne type begrensinger.

Ofte stilte spørsmål