Mobilabonnement for barn

Louise Melle 18. februar, 2021
mckaela-taylor-grhjIuEAb_0-unsplash.jpg

Det er en noen ting du burde være klar over før du velger et mobilabonnement for barnet ditt. Enkelte mobilselskaper har laget mobilabonnement skreddersydd for barn og unge, og har diverse funksjoner hvor du som forelder kan følge med og sette grenser for å ha en viss kontroll. Les mer for å gi barnet ditt den beste og tryggeste opplevelsen med sitt nye mobilabonnement. 

97 prosent av barn og unge mellom 9 og 18 år har egen mobil, viser en undersøkelse gjort av Medietilsynet i 2020. Andelen av 9-11 åringer med egen mobil har hatt størst økning, hvor 85 prosent hadde egen mobil i 2014 sammenlignet med over 90 prosent fra 2016 til 2020. Dette indikerer at yngre barn tidligere får mobiltelefon enn før. Faktumet at samfunnet konstant er under utvikling og i digitalisering, gjør at barn tidligere blir vant med og får tilgang på digitale verktøy.  Mange foreldre ønsker at barna skal ha en egen mobil, slik at de kan ha en mer fleksibel kommunikasjon og ringe hverandre. Så spørsmålet ligger mer i hvordan man kan best mulig gi barna en god opplevelse med mobilen, og det er noe mobilabonnementet kan styre. 

Hva er forskjellen på et mobilabonnement for barn og et ‘ordinært’ mobilabonnement? 

For barn under 18 år må en foresatt eller forelder stå som juridisk eier av mobilabonnementet. Det er en viktig forskjell mellom den som bruker mobilabonnementet og juridisk eier av abonnementet, fordi en juridisk eier kan gjøre større endringer med abonnementet, deriblant kjøpe større datamengder. Et mobilabonnement for barn og unge kommer med forhåndsinnstilte funksjoner, men de fleste mobilselskapene tilbyr disse funksjonene til “ordinære” mobilabonnement. Så den vesentlige forskjellen er at på ordinære abonnement som man kan selv velge å aktivere og deaktivere funksjonene. Disse funksjonene er blant annet kostnadskontroll, mobbelister som er en sperrefunksjon for tjenestenummere. 

Juridisk eier VS. bruker

Juridisk eier har flere rettigheter enn den som er oppgitt som bruker av abonnementet, dette gjelder alle mobilabonnement til barn under 18 år. 

Kostnadskontroll

Mobilselskapene har litt ulik policy på hva som skjer med abonnementet ditt når du har brukt opp periodens datamengde. Enkelte mobilleverandører fakturerer videre per MB opp til en maksgrense, og her kan det være høye kostnader relatert til hver MB som brukes. Andre mobilselskaper stopper tilgangen på data, og da slipper du å betale for overbruk. 

Sperring for dyre tjenester

Funksjonen som sperrer for dyre tjenester innebærer at abonnementet ditt sperrer alle tjenestenummere som 815-nummer, som er kostbare pr minutt og pr SMS.

De mest populære mobilabonnement for barn 

Noen mobilselskaper har utviklet mobilabonnementer som er skreddersydd for barn. De mest populære er Telenor, Telia, OneCall, Ice og Fjordkraft Mobil. 

  • Telenor

Telenor tilbyr mobilabonnementer “U11” og “U18” for barn og unge. Mobilabonnementene varierer med datamengden, og kommer med fri tale, SMS og MMS i Norge og EU/EØS. I tillegg kommer de med datakontroll, “Min Sky”, Telenor-dekning og “NettSlett”. 

  • Telia 

Telia har lansert abonnementet “Barn” og “Ung” som gir god kontroll, fleksibilitet og rimelige datapakker. “Barn” gjelder opp til barnet er fylt 15 år og “Ung” opptil 28 år. Hvis den inkluderte datamengden brukes opp stoppes videre datamengde. Telia sine abonnementer for barn har funksjoner som sperrer for spesialnummer, innholdstjenester og bruk i utlandet og utenfor EU. 

  • OneCall 

OneCall tilbyr “Familiepakka” som innebærer en pakke som kan ha opptil 10 medlemmer. Administratoren for familiepakken kjøper en viss mengde data og fordeler dataen til hvert enkelt medlem i familien. For barn under 11 år, er det ikke noen månedsavgift på abonnementet, kun for barnet sitt bruk av mobiltelefonen. 

  • Ice 

Ice har et “iceJunior” for barn under 13 år, hvor det er inkludert 1GB data og tre valgfrie numre som barnet kan ringe gratis og ubegrenset til. Fri SMS og MMS er inkludert. Foreldre trenger ikke være kunde hos ice for å anvende tilbudet. Når inkludert datamengde i abonnementet er brukt opp så settes hastigheten ned og forelder som er juridisk eier velger om de skal kjøpe mer mobildata eller ikke. Etter barnet har fyllt 13 år anbefaler de abonnementet “For folk flest”. 

  • Fjordkraft Mobil 

Fjordkraft mobil har et abonnement “Ung” for alle under 30 år, og har gode priser for barn og unge som har bruk for mye data i måneden. Abonnementene kommer med datakontroll, datarollover og fri bruk i EU/EØS. 

Når barna blir eldre og blir juridisk eier av eget mobilabonnement, kan det være at de ønsker å bytte mobilabonnement til et som passer sine egne spesifikke behov. For eksempel er det mange studenter som ikke har så stort behov for mye data, mens andre har et stort behov for det. Les mer om det beste mobilabonnementet for studenter her.