Finn ut hva dine behov er, før du velger et nytt mobilabonnement
Hva trenger du egentlig?
Det er stor forskjell på hva slags mobilvaner mennesker har og ikke minst hvor mye og hvilken type taletid man har bruk for. Du tenker kanskje «Det er da ikke forskjellige typer taletid?» – men jo, det er det faktisk. Taletiden er selvsagt det samme, men den kan brukes på forskjellige måter.
- Ring til alm. mobil og fastnettelefoner:
Helt vanlige samtaler som er til norske mobil- eller fastnettelefoner. Til disse samtalene brukes ofte den inkluderte taletiden i et abonnement. Når den inkluderte taletid er oppbrukt, beregnes det for hvert minutt som brukes etterpå. - Har du et gjennomsnittlig forbruk, så er et mobilabonnement med 3-5 timers taletid og 1-3 GB data, samt gratis SMS, et godt valg. Disse er for tiden tilgjengelige for mindre enn 100 kroner i måneden.
- Anrop til mobiler i det samme mobilselskapet:
Mange mobilselskap tilbyr at du kan ringe gratis til andre med samme selskap.
Du kan derfor spare masse penger, hvis du har muligheten til å velge det samme abonnementet som de du ringer mest til. - Hvis du har mulighet til å velge det samme mobilselskapet som familien din og de nærmeste vennene dine, går det helt fint med et abonnementet med lite taletid. Databehovet ditt vil imidlertid forbli uendret, da det ikke avgjøres på samme måte.
- Ringe til et spesialnummer:
Hvis du ringer til blant annet legen, kommunen eller ditt teleselskap, der det ofte er nummere som starter med 70, vil du bli belastet minuttakst – selv om du har inkludert taletid.
Dette gjelder også for ulike telefontjenester, som for eksempel psykologisk hjelp over telefon eller lignende. - *** OBS: De fleste mobilselskaper inkluderer nå samtaler til spesialnummer i taletiden. Det er dermed viktig å sjekke om selskapet ditt tilbyr dette, hvis du ofte ringer til spesialnummere.
Se på dine tidligere regninger / oppgjør for å se hvor mye du bruker
Den enkleste måten å finne ut hva du bruker, er å se på de tidligere regningene dine. Hvis du ikke får regninger på papir, kan du logge inn på teleselskapets nettside for å sjekke hva du har brukt.
Hvis du ikke er så god til å finne frem på Internett, eller du vil se forbruket ditt trykt i svart på hvitt, er det også mulig å kontakte teleselskapet ditt og få et detaljert estimat av tidligere bruk.
Teleselskapene må lagre informasjon og kontobevegelser i 5 år – og de må kunne vise dokumentasjon på forbruket ditt.