FRI ROAMING I EU/EØS


Nå trenger du ikke lenger å bekymre deg for skyhøye mobiltelefonregninger etter ferieturen. Fra og med 15.juni 2017 kan nemlig ikke norske operatører ta ekstra betalt for roaming i utlandet. Dette EU-direktivet, som har fått betegnelsen ”roam like at home”, skyldes en ny regulering av mobilmarkedet, og gjelder for hele EU og EØS. På denne siden finner du alt du trenger å vite om denne endringen, og hva den vil innebære for deg som forbruker. 

Hva er roaming? 
Når du reiser til utlandet, kan du bruke mobilnettet til en mobiloperatør i det landet du reiser til. Det innebærer altså at du gjester et annet nett når du er på reise, ettersom ditt vanlige nett da ikke er tilgjengelig. Dette kalles roaming, og omfatter både samtaler, SMS og MMS, samt databruk. 

Hva innebærer det nye regelverket? 
De nye roaming-reglene innebærer altså at norske mobiloperatører ikke kan ta ekstra betalt for mobilbruk i EU, EØS og Sveits, og at tale, SMS og databruk dermed skal trekkes av den vanlige kvoten i abonnementet. Denne regelen ble vedtatt 1.juni 2016, men grunnet en overgangsperiode har mobiloperatører likevel fått lov til å ta betalt for roaming i utlandet frem til juni 2017. Nå er tiden med overraskende mobilregninger etter ferieturen forbi, og den nye regelen er gjeldende for alle mobilselskapene i EU og EØS. Med en slik regelinnføring, blir det lett å bruke mobilen som et verktøy på reisefot, uten å måtte bekymre seg for høye regninger. I tillegg trenger ikke studenter på utveksling eller de som pendler til utlandet nødvendigvis å finne seg et nytt mobilabonnement. 

Roam like home betyr at du kan ”roame” og bruke telefonen din i EU og EØS, akkurat som du gjør hjemme i Norge, uten å måtte betale ekstra for det. Dette innebærer at du ikke trenger å bekymre deg for høye regninger når du har brukt mobilen i utlandet. Det vil altså ikke være noen forskjell på å bruke telefonen hjemme og i utlandet. Abonnementet ditt kommer med en viss mengde data, og om du bruker denne dataen i Norge eller i utlandet spiller ingen rolle for mobilregningen. 

Hvordan påvirker denne regelen mobilabonnementene?
Mange selskaper har nå valgt å sette opp prisene på sine abonnementer for å kompensere for denne regelen. Det vil si at selv om det blir bekymringsfritt for deg å bruke telefonen i utlandet, kan du risikere en større månedlig utgift enn tidligere. Noen selskaper velger å sette opp prisen og samtidig forbedre produktet, eller tilby en tilleggstjeneste, som for eksempel abonnement på streamingtjenester som Spotify eller HBO. Andre lanserer helt nye abonnementer. Hello har for eksempel satt opp prisen på sine abonnementer, hvor det billigste har gått fra å koste 99 til 129 kroner. De tilbyr da i tillegg også data rollover, som innebærer at du kan ta med deg ubrukt data over til neste måned.

Kan jeg benytte alle mobilabonnementer gratis i utlandet nå? 
Alle mobilabonnementer som lar deg bruke data i utlandet, kan ikke lenger fakturere deg ekstra for dette. Det eneste du må forsikre deg om er at du har et abonnement som inkluderer internasjonal roaming, ettersom noen selskaper nå også velger å selge abonnementer som kun fungerer i Norge. 

Hvordan skal jeg gå frem for å få roam like home i mitt abonnement? 
Det eneste du trenger å gjøre er å forsikre deg om at du har et abonnement som støtter internasjonal bruk. Sannsynligvis har du mottatt informasjon fra mobilselskapet, hvor de har opplyst om endringen og hvordan den berører deg. Hvis du er usikker på hva som skjer med ditt abonnement, kan du ta kontakt med de for å høre om du trenger å gjøre noe. Så lenge du har et abonnement som støtter bruk i utlandet, så skal du uansett ikke bekymre deg for mobilregningen. Det eneste du bør forsikre deg om, er at abonnementet faktisk kan brukes i utlandet. 

Hva skjer hvis jeg bruker opp dataen? 
I de fleste tilfeller kan du da kjøpe en ekstra datapakke til akkurat samme pris som hjemme. Noen mobilselskaper velger også å heller sette ned hastigheten når du har brukt opp den inkluderte dataen. I andre tilfeller kan du bli pålagt en liten avgift for hver megabyte data du går over det som er inkludert, eller for hver SMS eller hvert minutt du ringer. I så fall vil du først bli informert om at du har maksimert ditt forbruk, og at det nå vil koste penger å bruke mer data og taletid.

Må jeg bytte abonnement? 
Du må ha et abonnement som tillater internasjonal roaming. Hvis du ikke har et abonnement som gjelder for EU, vil ikke telefonen virke i utlandet. Du må derfor bytte til et abonnement som tillater dette, og dette vil kanskje være noe dyrere enn det du har i dag. Noen selskaper velger å øke prisen på gjeldende abonnement, mens andre lanserer helt nye abonnementer. Dette skal du ha fått informasjon om fra din nåværende leverandør. 

Kan jeg ringe til andre land gratis når jeg er i Norge? 
Dette kommer helt an på abonnementet ditt. Reglementet gjelder i utgangspunktet kun når du reiser i EU/EØS, og ikke når du er hjemme og skal kontakte noen i et annet land. Det finnes selvfølgelig likevel abonnementer som har dette som en del av pakken.   

Hvorfor øker prisene? 
De fleste selskaper har valgt å sette opp prisen på mobilabonnementene. Dette er fordi de må kompensere for at de ikke kan ta ekstra betalt for når telefonen benyttes i utlandet. EU-direktivet som krever at roamingprisene fjernes, har altså ført til økte kostnader for leverandørene.

Kommer jeg til å spare penger på roam like home? 
Dette kommer an på hvor mye du faktisk reiser. Reiser du ofte, og bruker telefonen mye, er det selvfølgelig mange penger å spare på å slippe de ekstra kostnadene, og også slippe å skifte abonnement når du er borte i lengre perioder. Likevel kan du risikere at abonnementet du benytter øker med en viss sum i måneden. Er du dermed sjelden på reise, kan du risikere at du bruker mer penger på mobilabonnementet enn du vanligvis ville gjort. Likevel er det slik at de aller fleste abonnementer nå setter opp prisene, så det er heller ikke nødvendigvis lønnsomt å bytte til en annen leverandør på grunn av dette.

Kan jeg kjøpe et billig sim-kort i utlandet å bruke det i Norge? 
Nei, det er tatt stilling til at systemet kan misbrukes. Hovedregelen er derfor at mobilabonnementet må komme fra det landet man bor i, eller i det minste det man har en fast tilknytning til. Man kan derfor altså ikke kjøpe et billig sim-kort på ferie og bruke det hjemme. 

Er det begrensninger på hvor mye jeg kan bruke mobilen i utlandet? 
Dette kommer helt an på ditt eget abonnement. Hvis du har ubegrenset bruk av SMS og ringeminutter, vil du også ha ubegrenset bruk av dette i EU. Når det gjelder databruk vil mobilselskapet ha mulighet til å sette en øvre grense for hvor mye du maksimalt kan bruke i utlandet. I så fall vil operatøren informere deg om dette i forkant. Hvis du når denne grensen i løpet av ditt opphold, vil du kunne regne med en liten kostnad for roaming utover dette. 

Jeg reiser aldri, vil denne regelen påvirke meg? 
Nei, den vil ikke påvirke deg direkte. Det eneste som kan skje er at betingelsene i din nåværende kontrakt vil endre seg, eller at du må ha et nytt abonnement. Mange selskaper har økt prisene på grunn av dette, og dette vil jo påvirke deg selv om du ikke får glede av fri bruk i utlandet. Disse endringene kommer an på mobilselskapet, og er selvfølgelig noe selskapet skal opplyse deg om. Den nye regelen har også ført til at noen selskaper selger abonnementer som kun kan benyttes i Norge. Altså vil det rett og slett ikke være mulig å bruke telefonen i utlandet. Hvis du ikke har noe interesse av å bruke telefonen i utlandet, så kan dette være lurt å sjekke opp.