Best i test: Hva kjennetegner de beste mobilabonnementer

Lise-lotte Jakobsen 21. juni, 2018
best i test mobilabonnement

Speil, speil på veggen der: Hva er det beste mobilabonnementet her?

En omskrivning av det klassiske spørsmålet fra Snehvit-eventyret passer godt når man skal vurdere mobiloperatører. Markedet er svært vanskelig å få oversikt over og det finnes mange titalls ulike abonnement å velge mellom. Bare her på Mobilabonnement.no har vi listet opp over 70 forskjellige mobilabonnement. Og det finnes en hel del vi har utelatt.

Selv om mobilabonnement burde være ganske enkelt å rangere er det så mange faktorer å hensyn ta at det blir en svært vrien øvelse. Til syvende og sist er nemlig det beste mobilabonnementet et individuelt spørsmål, som avhenger av hva du skal bruke det til.

Men det finnes noen standardverdier som kan brukes for å skille klinten fra hveten. Pris er gjerne det første man ser på. Mobilabonnement i Norge varierer fra femti til mange hundre kroner.

Innholdet i abonnementet vil avgjøre prisen. Da kommer vi til datakvote som den andre faktoren. For alle praktiske formål kan vi si at størrelsen på datakvoten er det som bestemmer prisen. De øvrige tjenestene som ringeminutter og tekstmeldinger er frie eller med svært lite begrensning i de fleste abonnement i dag. Den tredje faktoren er dekning. I Norge finnes det tre aktører med eget mobilnett: Telenor, Telia og ICE. Hvem som er best av disse tre avhenger igjen av hvor du befinner deg og hvem du spør.

Generelt er det så liten forskjell på mobildekning i dag at det ikke er et element som vil dominere valget av nett. Men det er lokale variasjoner og derfor er det viktig å sjekke hvem som har best dekning i det området der du oppholder deg.

Hva er det så som kjennetegner et godt mobilabonnement? Den litt flåsete forklaringen er det mobilabonnementet som gir mest data for lavest mulig pris. Så enkelt og så vanskelig er det faktisk. Mobiloperatørene ønsker selvsagt å selge flest av de mest kostbare abonnementene. Dette skyldes blant annet at operatørene vet at de færreste som kjøper de store abonnementene bruker all trafikken de har betalt for. Derfor er det god butikk å selge et større abonnement enn kunden trenger.

Men fordi selskapene ønsker å pushe dyre abonnement, er prisene på de mindre abonnementene uforholdsmessig mye dyrere. Det betyr at du betaler mindre for hver kilobyte med data på et dyrt abonnement enn på et mindre abonnement. Du får rett og slett litt avslag ved å velge et større abonnement. Det er samme prinsipp som gjelder ved kjøp av bolig. Kvadratmeterprisen faller, jo større boligen er.

Tall fra mobiloperatørene viser at det er de mellomstore abonnementene som selger best, altså de som har rundt 6 gb med data inkludert. Men ser man på prisene, for eksempel hos Telia, er det bare 100 kroner i forskjell på 6gb og 15gb. Du får med andre ord en saftig rabatt dersom du velger 15gb. Den samme tendensen ser vi hos alle de andre mobiloperatørene.

Foruten datapakker er det en del tjenester man bør sørge for at er inkludert i abonnementet. Såkalt Data rollover innebærer at du kan overføre ubrukt datakvote til neste måned. Dette er en stor fordel, siden de færreste av oss lever helt statiske liv der forbruk er identisk fra måned til måned.

Music Freedom er en annen tjeneste som bør være inkludert i et godt mobilabonnement. Det betyr at du ikke belaster datapakken din ved streaming av musikk fra tjenester som Spotify og Apple Music. Ironisk nok har introduksjonen av Music Freedom gjort at mange har kunnet redusere sin månedlige datakvote. Streamer du musikk i en time om dagen sparer du opp i mot en gigabyte med data på abonnementer med Music Freedom inkludert.

Vi snakket tidligere om ringeminutter og sms. I de fleste fast-abonnement er dette nå inkludert og ubegrenset. Stadig mer av vår kommunikasjon i dag går via datatrafikken og derfor er det ikke lenger noe stor kostnad for mobiloperatørene å gi slipp på tale og tekstmeldinger. Det finnes fortsatt noen abonnement som har satt begrensninger på tale og tekst, men disse er gjerne satt på to eller tre tusen og burde derfor dekke de flestes behov.

Oppsummert er det dette du bør se etter for å finne de beste mobilabonnenterne: Datapakker som passer bruken din, fri musikkstreaming, data rollover og pris.