5 gode råd når du skal velge mobilabonnement
Hva er det viktigste å tenke på når du skal velge mobilabonnement? Her får du fem konkrete råd til hvordan du får mest for pengene.
Det kan være svært frustrerende å finne frem til det billigste og beste mobilabonnementet. Mobiloperatørenes prisstruktur er vanskelig å trenge gjennom og fokuset på mobildata har gjort at det er mer komplisert enn tidligere å finne det som passer for deg. For hvor mye data trenger du egentlig. Mobiloperatørene har også en lei evne til å stadig endre sin abonnementsstruktur, slik at det abonnementet du inngikk avtale med for et år siden er sannsynligvis endret i dag.
Men det finnes noen gode retningslinjer og råd for å hjelpe deg på vei.
1: Du trenger mindre data enn du tror
Dette er det absolutt viktigste å tenke på. Mobilabonnement i 2018 avhenger av hvor mye datatrafikk du ønsker deg. Det store spørsmålet er da hvor mye du faktisk har bruk for. Mobiloperatørene har gradvis økt sine abonnementskvoter, men faktum er at det bare er rundt 20 prosent av forbrukerne som overstiger sin månedlige grense.
For de aller fleste forbrukerne er dataforbruket mye mindre enn de tror. Det skyldes ikke minst at vi omgir oss med trådløse nett både på jobb, hjemme og kafeen. Flere abonnement har inkludert såkalte «Music Freedom»-tjenester, som innebærer at streaming av musikk fra tjenester som Spotify ikke bruker datakvoten. Dermed forsvinner en betydelig del av databehovet.
Derfor er det viktig å være konservativ i valg av datakvoter. Alle operatørene vil mer enn gjerne oppdragere abonnementet ditt dersom du oppdager at du trenger litt mer datatrafikk. Så start lavt.
2: Sjekk sammenligningstjenestene
Nettet er din beste venn i jakten på billige mobilabonnementer. Flere av forbrukernettstedene gjør sammenligningsjobben for deg. På nettsteder som mobilabonnement.no kan du filtrere søkene etter dine egne preferanser og finne oppdaterte priser på mobilabonnement. Disse tjenestene er mer troverdige enn mobiloperatørenes egne oversikter, siden de er laget av uavhengige tester. Bruk gjerne flere sider for å gjøre deg opp en god mening om hvilken operatør du bør velge
3: Pass deg for lokketilbud
Mobiloperatørene er ramme på markedsføring og tekst med liten skrift. Nesten alle opererer med forskjellige lokketilbud som kan virke fristende. Problemet er at de gjerne krever at du binder deg som abonnent over en viss periode for å få tilbudet. Ofte gjelder det en bindingstid på 12 måneder. Det er i seg selv ikke et problem, men du må være klar over at du i bindingstiden ikke kan nyttegjøre deg av andre tilbud fra selskapet og det koster mye dersom du ønsker å bryte ut av avtalen. Lokketilbudene kan også være begrensede, slik at du får en lavere månedspris i noen måneder av bindingstiden, før du må betale fullpris. Derfor er det viktig at du sjekker at fullprisen er gunstig, målt mot konkurrentene.
4: Styr unna nedbetalinger
Mobiltelefonen ble allemannseie i Norge på 90-tallet da operatørene begynte å selge mobiltelefoner for en krone, mot at du tegnet abonnement i minst ett år. Uten dette tilbudet ville neppe Norge blitt verdens mest mobilbrukende nasjon. Fortsatt selger mobilselskapene bindingsavtaler der du får mobiltelefonen for en svært lav sum, mot at du betaler en høyere månedspris. Dette er tilbud som kan virke fristende, men som er svært kostbare i lengden. Hos de fleste selskapene er nedbetalingsavtalene langt dyrere enn hva det koster deg å betale mobiltelefonen med en gang. I tillegg er gjerne bindingstiden lang. Dersom du ønsker å bryte ut av avtalen betaler du gjenstående på mobiltelefonen i tillegg til et saftig straffegebyr.
5: Vær utro!
Nordmenn er grenseløst lojale til sine leverandører. Vi er blant de nasjonene i verden som lengst tviholder på gamle vaner i forbrukermarkedet. Selv om det både er enkelt, raskt og lønnsomt å bytte leverandør fra tid til annen, så tviholder vi på det gamle. Her har vi mye å lære om forbrukermakt. Selv om du har vært kunde hos en mobiloperatør over lang tid, så skylder du dem ingenting. Finner du et bedre tilbud hos en annen, så ta det. Er du heldig vil din gamle operatør tilby deg en like god eller bedre avtale om du truer med å flytte. Dette må vi bli flinkere til å gjøre. Det er bare på den måten vi kan presse prisene nedover.